S-a stabilit data la care Elena Udrea ar putea fi eliberată condiționat din închisoare, definitiv. Când se va judeca recursul DNA

.

Elena Udrea, fostul ministru al Turismului, ar putea fi eliberată condiționat pe 17 iulie, după ce Judecătoria Ploiești a admis cererea sa. Procurorii DNA au formulat o contestație, iar decizia finală va fi luată de instanța superioară.

Vezi și acest video VIVA!:


CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!

Update 17 iulie 2025: Conform portalului instanțelor, dosarul a fost programat pentru dezbatere la ora 9:30. De asemenea, magistrații au și opțiunea de a amâna pronunțarea unei decizii. Elena Udrea și-a susținut cauza în fața judecătorului, până la acest moment. Fostul ministru a vorbit despre munca pe care a depus-o în spatele gratiilor, precum și ce activități a întreprins în această perioadă: a încercat să-și ajute colegele de celulă, le-a învățat să citească și să scrie, dar și să coasă.


Elena Udrea execută o pedeapsă de șase ani de închisoare în dosarul Gala Bute, în care a fost condamnată pentru fapte de corupție. Dosarul vizează organizarea unui eveniment sportiv finanțat din fonduri publice, în perioada în care Udrea era ministru. Ea a fost încarcerată în iunie 2022, după ce a fost extrădată din Bulgaria. Elena Udrea va afla pe data de 17 iulie dacă va fi pusă în libertate.

S-a stabilit data la care Elena Udrea ar putea fi eliberată din închisoare condiționat

Judecătoria Ploiești a decis eliberarea condiționată pe 1 iulie, motivând că faptele au fost comise cu mult timp în urmă, iar Udrea nu mai deține funcția publică din care au fost săvârșite. Instanța a luat în calcul și comportamentul din penitenciar, unde Udrea a muncit, a participat la programe de reeducare și a executat fracția obligatorie din pedeapsă.


Citește și: Elena Udrea a fost operată de urgență, în urma diagnosticului de colecistită acută. Adrian Alexandrov: „M-a sunat, avea dureri. Sunt situații care se pot termina și cu deces

Procurorii DNA au contestat hotărârea, iar recursul urmează să fie judecat pe 17 iulie. Avocatul Elenei Udrea susține că toate condițiile legale pentru eliberarea condiționată sunt îndeplinite, însă decizia finală aparține instanței care va analiza contestația.

„Mai întâi, s-a judecat cererea de eliberare condiționată în primă instanță și s-a admis cererea și punerea în libertate. Această hotărâre a fost însă atacată cu contestație de către Parchet, adică DNA. Acum trebuie să se judece contestația DNA la cererea de eliberare condiționată, iar acest lucru va fi pe 17 iulie’, a explicat Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, pentru Libertatea.


Elena Udrea așteaptă eliberarea condiționată, după ce a executat 3 ani și 9 luni din condamnarea de 6 ani în dosarul Gala Bute

Elena Udrea ispășește o pedeapsă de șase ani la Penitenciarul pentru femei din Târgșorul Nou, județul Prahova, în urma condamnării din dosarul „Gala Bute’. Este acuzată că ar fi organizat un mecanism prin care persoane apropiate ei au primit bani de la firme interesate să-și încaseze rapid plățile pentru lucrări finanțate de Ministerul Turismului, instituție pe care o conducea.


De asemenea, i se impută influențarea unor funcționari publici să își depășească atribuțiile în contextul achiziției de servicii de publicitate pentru gala de box în care a evoluat Lucian Bute.

Udrea a fost încarcerată în iunie 2022, însă parcursul juridic al dosarului a fost sinuos: trimisă în judecată în 2015, condamnată definitiv în 2018, aceasta a fugit înaintea pronunțării sentinței și a fost ulterior reținută în Costa Rica.

În aprilie 2022, în urma unei hotărâri a Curții de Justiție a Uniunii Europene, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins contestația formulată de Elena Udrea, menținând definitiv condamnarea la șase ani de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu. În dimineața pronunțării, fostul ministru a plecat din țară spre Bulgaria, repetând gestul din 2018, când a fugit înaintea unei decizii similare. A fost însă reținută rapid, extrădată și încarcerată în iunie 2022 la Penitenciarul Târgșor. Pedeapsa ar urma, în condiții normale, să se încheie la data de 28 august 2027.


În dosarul Gala Bute, prejudiciul stabilit de anchetatori este de aproximativ 3 milioane de euro, sumă care rămâne nerecuperată de către statul român.