Ioana Ginghină a dezvăluit problemele grave din teatrul condus de Cove: "Greață și deznădejde"

Publicat pe

Ioana Ginghină a dezvăluit că în teatrul Ion Creangă, condus de Gabriel Coveșeanu (Cove), sunt mari probleme. Trei actori și-au dat demisia într-un singur an, o situație pe care Ioana Ginghină nu mai întâlnit-o niciodată în cei 20 de ani de când profesează. Actrița a și explicat de ce se întâmplă asta și care ar fi soluția pentru nemulțumirile colegilor săi.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!

Ioana Ginghină a vorbit, pe blogul său, despre cei care ajung în funcții de conducere, într-o manieră abuzivă, susținuți politic, fără să aibă pregătirea necesară pentru a fi lucra în zona culturală. Aceasta susține că adevărații profesioniști din domeniul teatrului au început să se fie din ce în ce mai puțini, dezamăgiți de un sistem corupt, care nu le oferă șansa să evolueze.

Ioana Ginghină a dezvăluit problemele grave din teatrul condus de Cove: "Greață și deznădejde"Ioana Ginghină a dezvăluit problemele grave din teatrul condus de Cove: "Greață și deznădejde"

Ce spune Ioana Ginghină despre problemele de la teatru

Ioana Ginghină a inclus-o în postarea de pe blog și pe directoarea ICR Londra, Catinca Maria Nistor, față de care o comunitate întreagă de oameni de teatru și-a exprimat profund dezaprobarea, spunând despre aceasta că este total necalificată pentru funcția pe care o ocupă, potrivit Click!.

„E prima dată în cei 20 de ani de când sunt eu angajata în teatru, ca un număr așa de mare de actori să ceară demisia. De ce statul român duce o așa de mare lipsă de oameni calificati? 

Pentru că oamenii calificați pleacă de la stat, iar în locul lor vin, împinși politic, oameni foarte slabi, oameni care visează la pălării mult prea mari pentru capul lor mic.  

Nu contează calificarea sau proiectul, nu contează experiența, contează ce spate ai. Nu știu cum e în alte țări, dar în România noastră așa este. Ca urmare a acestui fapt, fie că ești la ICR în Londra fie că ești la un teatru mărunt din București, senzația este aceeasi, de greață și de deznadejde”, a scris Ioana Ginghină pe blogul personal. 

Citește și: Culiță Sterp este cercetat pentru trei infracțiuni după accidentul de la Cluj-Napoca. Ce pedeapsă riscă artistul

Citește și: Cine e femeia care se afla în mașina lui Culiță Sterp, în momentul accidentului din Cluj-Napoca

Citește și: Adda a fost bătută crunt de fostul iubit:’M-a dat cu capul de beton lângă un club. Mi-a dislocat maxilarul’

Ioana Ginghină a vorbit și despre umilirea actorilor

Actrița Ioana Ginghină a scris pe blog și despre situația unor actori de teatru care, sătui de umilințele unor oameni sus-puși care îi amenință cu tăierea salariului, își dau demisia din teatrele de stat, fără un plan de rezervă.

„Ca medic, daca îți dai demisia de la un spital public te duci în mediul privat sau în străinătate și ai șanse să înflorești, să te afirmi. Șanse mult mai mari decât un actor care își ia inima în dinți și spune:

'Până aici! Nu mai accept să fiu călcat în picioare de o regizoare închipuită sau să tremur de fiecare data când un director mă amenință cu tăierea salariului'. Nu poți să stai la nesfârșit cu greața în gât.

Actorul acesta care își ia inima în dinți, după un număr de ani pe scenă sau în spatele ei, are un orizont îngust în mediul privat. Ce credeți voi ca ar putea face un actor de, hai să zicem 40 de ani, care 20 de ani a trait pentru publicul lui.

A jucat, a jucat, a plâns, a râs, a fost trist sau vesel pentru zâmbetele si aplauzele celor din fața lui. Unii suntem norocoși, dar cei mai mulți nu sunt, iar sistemul strâmb și corupt, sistemul de combinații și combinatori îi va doborî„, a mai adăugat Ioana Ginghină. 

Gabriel Coveșeanu este director la Teatrul Ion Creangă

De 4 ani Gabriel Coveșeanu (Cove) este managerul teatrului 'Ion Creangă' din București și tot de atunci se pare că au apărut problemele.

'Cove este director de patru ani. Că e Cove sau altcineva, ideea e că în acest moment nu există empatie față de tineri, în primul rând, dar nici față de ceilalți mai vechi. De ceva timp mai mult sunt amenințări – dacă vrei, dă-ți demisia – am auzit aceste vorbe mai mult ca niciodată în ultimul timp. Contractele noastre sunt foarte greu de rupt și atunci se mizează pe cine are orgoliu, pleacă singur de nervi

Managerul spune – nu te las să faci proiectul ăla pentru că trebuie să vii la aceste repetiții. Și la un moment dat toți renunță că nu au încotro', a spus Ioana Ginghină, potrivit fanatik.ro.

'În momentul acesta, cel puțin la noi în teatru, nu mai există empatie pentru actori. Nici pentru tineri și nici pentru cei care au o anumită vârstă. Eu sunt actriță la Teatrul `Ion Creangă` de 21 de ani cu carte de muncă, 23 cu anii în care am fost colaborator.

Față de acum 20 de ani, salariile la stat au crescut considerabil. Ca să înțelegeți cât eram plătită, vă fac un echivalent. Eu bonei îi dădeam mai mulți bani decât luam eu de la teatru. Salariul era de 1.200 de lei. Dar asta nu înseamnă că eu m-am lăsat de teatru.

Bucuria unui actor vine și din altceva, din întâlnirea cu un regizor bun, empatia unui director atunci când ai un proiect la televiziune. Nu doar din cauza banilor. Tinerii de aceea au plecat, că nu erau lăsați să facă bani din altceva, nu erau înțeleși. Mai erau și amenințați că dacă mai pleacă (în turnee, ca independenți,  n. red) îi dă afară', a mai spus actrița.

Ioana Ginghină, replică la adresa lui Cove

Un alt motiv care îi determină pe oameni să își dea demisia este faptul că doar unii actori sunt folosiți, în timp ce alții trebuie să se mulțumească cu roluri infime, mai spune Ioana Ginghină.

'Plus că nu poți să-i folosești numai pe unii. Trebuie să-i mai rulezi.

Dar, acum se fac foarte multe piese mici ca și buget, ca tot. Probabil din lipsă de bani, însă, eu fiind manager la un teatru independent știu că se pot face lucruri frumoase și cu bani puțini. Costumele se pot refolosi și alte lucruri, astfel încât să poți investi tot ceea ce ai într-un regizor bun.

Cove este director de patru ani. Că e Cove sau altcineva, ideea e că în acest moment nu există empatie față de tineri, în primul rând, dar nici față de ceilalți mai vechi. De ceva timp mai mult sunt amenințări – dacă vrei, dă-ți demisia – am auzit aceste vorbe mai mult ca niciodată în ultimul timp. Contractele noastre sunt foarte greu de rupt și atunci se mizează pe cine are orgoliu, pleacă singur de nervi', a punctat actrița.

Ioana Ginghină a avut și o relație de dragoste cu Cove, chiar înainte de a începe povestea de iubire cu Alexandru Papadopol. Cove era colegul ei atunci, iar povestea de iubire a durat un an de zile, până când Alexandru Papadopol „și-a făcut ordine în viață' și a fost pregătit să înceapă o relație serioasă cu ea.

 
dinpopor.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter