Ridichea neagră este una dintre legumele cu proprietăți vindecătoare consumate încă din cele mai vechi timpuri. Chiar dacă aspectul ei nu este prea atrăgător, gustul și proprietățile terapeutice fac din ridichea neagră un aliment important în alimentație. Iar siropul preparat cu ajutorul ei este un adevărat panaceu. Așa că citește în continuare despre beneficiile siropului de ridiche neagră cu miere.
Cuprins
- 1 De ce să mănânci ridiche neagră
- 2 Cum se face siropul de ridiche neagră
- 3 Beneficiile siropului de ridiche neagră cu miere
- 3.1 Combate tusea și ușurează respirația
- 3.2 Ajută sistemul imunitar
- 3.3 Stimulează drenajul limfatic și detoxifierea
- 3.4 Ține tiroida sub control
- 3.5 Susține sănătatea renală
- 3.6 Reglează colesterolul
- 3.7 Ameliorează simptomele hemoroizilor
- 3.8 Adjuvant în prevenirea și tratarea cancerului
- 3.9 Menține sănătatea pielii
- 4 Contraindicații ale siropului de ridiche neagră
Bogată în vitamine, minerale, compuși sulfuroși benefici și cu un gust delicios, ridichea neagră se folosește încă din Antichitate cu scop terapeutic. Medicina tradițională o recomandă. Iar în combinație cu mierea, alt aliment-medicament natural, poate face minuni pentru sănătate.
Cuprins
- 1 De ce să mănânci ridiche neagră
- 2 Cum se face siropul de ridiche neagră
- 3 Beneficiile siropului de ridiche neagră cu miere
- 3.1 Combate tusea și ușurează respirația
- 3.2 Ajută sistemul imunitar
- 3.3 Stimulează drenajul limfatic și detoxifierea
- 3.4 Ține tiroida sub control
- 3.5 Susține sănătatea renală
- 3.6 Reglează colesterolul
- 3.7 Ameliorează simptomele hemoroizilor
- 3.8 Adjuvant în prevenirea și tratarea cancerului
- 3.9 Menține sănătatea pielii
- 4 Contraindicații ale siropului de ridiche neagră
De ce să mănânci ridiche neagră
Această rădăcinoasă conține o mulțime de flavonoizi, vitamine, minerale și alți compuși nutritivi. S-au găsit dovezi despre utilizarea ei cu scop terapeutic chiar și pe scrierile hieroglifice egiptene, în Templul Karnak. Este bogată în vitaminele A, complexul de vitamine B și C, dar și în magneziu, iod, sulf, zinc și chiar calciu.
Este recunoscută pentru efectul detoxifiant asupra ficatului și pentru capacitatea de stimulare a secreției biliare. Ajută digestia și contribuie la buna funcționare a metabolismului. S-a demonstrat chiar că poate contribui la reducerea nivelului de colsterol.
În același timp, are efect de protecție asupra stomacului, stimulând mucoasa gastrică. Pe la noi, este recunoscută pentru virtuțile ei de calmare a tusei, fiind un bun expectorant. Dar se folosește și pentru capacitatea de a lupta împotriva unor infecții, precum cea cu Helicobacter pylori. Este și un bun antioxidant și antiinflamator. În unele culturi, este utilizată pentru arsuri moderate și împotriva iritației de scutec și a căderii părului.
Cum se face siropul de ridiche neagră
Pentru a profita la maximum de proprietățile terapeutice ale ridichei negre, trebuie să ne folosim de sucul ei. Și sunt mai multe metode prin care se prepară deliciosul și binefăcătorul sirop. De menționat că siropul de ridiche se administrează la adulți în doze de câte o linguriță, de trei ori pe zi, preferabil înainte de mese. Copiilor sub un an le este interzis. Ceilalți copii pot primi câte o jumătate de linguriță cu sirop de ridiche de 2-3 ori pe zi. Cura nu trebuie să depășească 10 zile. Dacă simptomele nu se ameliorează, e neapărat necesar consultul unui medic.
Iată cele mai utilizate metode de preparare a siropului de ridiche:
Ridichea scobită
Este metoda tradițională pe la noi și cea mai cunoscută și ușor de preparat. Ai nevoie de o ridiche neagră ceva mai mare, sănătoasă. O speli bine, apoi îi tai un capac în dreptul cozii și puțin din vârf, atât cât să aibă stabilitate pe o farfurie. Apoi scobești din miezul din interior cu un cuțit, cu grijă.
Nu trebuie să scoți foarte mult, doar cât să creezi suficient spațiu pentru a turna în interior 2-3 linguri cu miere naturală, din sursă sigură. Acoperi apoi cu „capacul’ tăiat din ridiche și lași totul la temperatura camerei 24 de ore. Siropul se poate consuma apoi direct din ridiche, cu o linguriță. Sau se poate colecta într-un alt vas, urmând a fi păstrat la frigider.
Ridichea feliată
Este o altă metodă simplă prin care poți beneficia de efctele ridichei negre. Ai nevoie de o ridiche neagră sănătoasă, bine spălată și de un borcan de sticlă cu capac. Tai apoi ridichea în felii subțiri sau cubulețe mici, cum îți este mai comod. În borcan, așezi, pe rând, câte un strat de ridiche și unul de miere. Lași borcanul acoperit cu capacul la temperatura camerei, minimum 24 de ore. Siropul obținut se strecoară și se păstrează la frigider.
Ridichea stoarsă
Dacă dorești să beneficiezi mai rapid de beneficiile siropului de ridiche neagră cu miere, această metodă e cea mai simplă. Pur și simplu trebuie să speli o ridiche și să te folosești de un storcător de fructe pentru a-i extrage sucul. La două măsuri de suc se folosește o măsură de miere. Se omogenizează și se pune într-o sticluță la frigider.
Același sirop se poate obține și dând ridichea prin răzătoarea fină. Apoi, ridichea rasă se stoarce bine printr-un tifon curat. Totuși, metoda e mai migăloasă și necesită un volum de muncă mai mare, precum și mai multe ridichi pentru o cantitate mică de suc.
Beneficiile siropului de ridiche neagră cu miere
Beneficiile siropului de ridiche neagră cu miere sunt recunoscute din cele mai vechi timpuri. Pe la noi, se utilizează preponderent pentru ameliorarea tusei și a simptomelor răcelilor și afecțiunilor respiratorii. Și asta datorită efectelor sale expectorante, antiinflamatorii, antibacteriene și imunostimulatoare. Beneficiile siropului de ridiche neagră cu miere se resimt grație combinației unice de nutrienți și compusi bioactivi din ridichea neagră și miere. Aceștia acționează sinergic pentru a ameliora simptomele afecțiunilor.
Combate tusea și ușurează respirația
Siropul de ridiche neagră cu miere are efect expectorant natural. Ajută la fluidizarea mucusului gros din căile respiratorii, facilitând eliminarea acestuia. Calmează tusea iritativă și combate congestia bronșică. Este util cu precădere împotriva tusei seci, dar este eficient și în tusea productivă. Ajută și la reducerea inflamației mucoasei nazale, ușurând respirația.
Compușii sulfuroși din ridichea neagră inhibă dezvoltarea bacteriilor și a virusurilor care cauzează răceala și gripa. În plus, mierea sporește aceste efecte prin proprietățile sale antimicrobiene. Astfel, siropul de ridiche reduce durata și severitatea simptomelor infecțioase. Și acționează ca un calmant al iritațiilor gâtului, reducând inflamația și disconfortul. Mai mult decât atât, sucul de ridiche și-a dovedit eficiența și în ameliorarea simptomelor astmului și ale rinitei alergice.
Ajută sistemul imunitar
Vitaminele și mineralele, precum și antioxidanții din ridiche sunt esențiale pentru buna funcționare a sistemului imunitar. Prin întărirea apărării naturale a organismului, ajută la prevenirea complicațiilor răcelii și gripei, dar și a altor afecțiuni. Căci pregătește organismul să lupte împotriva agenților patogeni.
Stimulează drenajul limfatic și detoxifierea
Prin stimularea ficatului și a vezicii biliare, ridichea neagră contribuie la eliminarea toxinelor acumulate în organism. Și ajută la recuperarea mai rapidă după boli. Este frecvent utilizat pentru curățarea ficatului și eliminarea elementelor chimice periculoase din organism.
În plus, sucul de ridiche neagră ajută la menținerea nivelului optim de bilirubină din organism, responsabilă cu formarea pietrelor la fiere. Drept urmare, persoanele care consumă frecvent ridiche neagră sunt mai puțin predispuse la această afecțiune.
Ține tiroida sub control
Potrivit Dr. John Heinerman, autorul Enciclopediei Heinerman a Fructelor, Legumelor și Ierburilor, rafanina din ridichea neagră ajută la menținerea echilbrului hormonal al glandei tiroide. Un nivel optim de rafanină în sânge împiedică tiroida să producă în exces sau în deficit hormonii tiroidieni.
Susține sănătatea renală
Sucul de ridiche neagră este un bun adjuvant pentru rinichi. Ajută la eliminarea iritanților din sânge care duc la apariția alergiilor și a artritei, prin efectul diuretic.
Reglează colesterolul
Studiile au demonstrat că sucul de ridiche neagră poate regla nivelul de lipide din sânge. În plus, combate radicalii liberi. Drept urmare, consumul acestuia sau a ridichei negre ca atare poate combate efectele acizilor grași polinesaturați din alimentație. Așadar, persoanele care consumă așa ceva frecvent sunt mai puțin predispuse la niveluri ridicate ale colesterolului rău în sânge.
Ameliorează simptomele hemoroizilor
Hemoroizii reprezintă inflamații ale vaselor de sânge de la nivelul mușchilor rectali. Consumul, de două ori pe zi, a unei jumătăți de cană de suc de ridiche neagră ajută la ameliorarea crizei hemoroidale.
Adjuvant în prevenirea și tratarea cancerului
Datorită substanțelor pe care le conține, ridichea neagră și-a dovedit eficacitatea și în prevenirea și tratarea cancerului de colon și ale altor tipuri de cancer. Izotiocianații din ridiche au un impact major asupra traseului genetic al celulelor cancerigene. Cu alte cuvinte, au capacitatea de a le ucide și de a le împiedica să se mai reproducă.
Menține sănătatea pielii
Ridichea neagră este foarte eficientă în tratarea problemelor dermatologice, precum iritațiile, uscăciunea și îmbătrânirea prematură. Bogată în calciu, vitamine C, K, B, fosfor, zinc, ridichea mai este și o bombă de antioxidanți. Toate acestea ajută la eliminarea radicalilor liberi și la prevenirea efectelor lor asupra pielii.
Contraindicații ale siropului de ridiche neagră
Știind care sunt beneficiile siropului de ridiche neagră cu miere, e important să cunoști și posibilele efecte adverse ale acestuia. În primul rând, ridichea neagră trebuie consumată cu precauție de către persoanele care suferă deja de afecțiuni hepatice, biliare și renale. Deși ridichea neagră susține ficatul și fierea, poate fi prea intensă pentru persoanele cu hepatită acută, ciroză, alte boli grave ale ficatului sau cu pietre la fiere.
Siropul din ridiche neagră este complet interzis copiilor sub 1 an. Și asta din cauza riscului de botulism asociat cu mierea. Nici femeile însărcinate sau care alăptează nu ar trebui să îl consume decât numai cu avizul medicului curant. Persoanele care se știu alergice la ridiche, la miere sau la alte produse ale stupului ar trebui să evite acest sirop.
Siropul din ridiche neagră nu este recomandat în caz de gastrită, ulcer gastric sau duodenal. Și asta pentru că ridichea neagră poate stimula secreția de acid gastric. În combinație cu mierea, siropul poate fi consumat de către persoanele cu diabet numai în urma consultării medicului curant.
Dacă apar reacții precum disconfort gastric, erupții cutanate sau alte simptome neobișnuite în urma consumului, opriți administrarea și consultați un specialist.
Sursa foto: Shutterstock
Alte surse: naturveda.fr, therascience.com, mineralbalancing.org,
Citește și Cum ne afectează astenia de primăvară