Cum să scapi de țânțari vara asta 

Publicat pe

Cum să scapi de țânțari vara asta. Din păcate, odată cu vara au venit și țânțarii. Înțepăturile de țânțari cu siguranță nu sunt pe lista cu lucruri favorite ale nimănui. Și, deși nimeni nu vrea să-și petreacă tot sezonul scărpinându-se, înțepăturile de insecte sunt doar o parte a problemei.

Despre țânțari

Țânțarii sunt cel mai bine cunoscuți pentru mușcăturile lor. Femelele de țânțari folosesc proteinele din sângele mamiferelor pentru a-și crea ouăle. Acestea mușcă cu gura lor lungă, străpung pielea și sug sângele de care au nevoie. Saliva din mușcăturile lor provoacă o reacție alergică, care duce în cele din urmă la o umflătură cu mâncărimi foarte mari care poate dura de la câteva zile până la câteva săptămâni.

Cum se scot căpușele

Mușcăturile în sine sunt cea mai frecventă plângere legată de țânțari. O singură mușcătură poate fi atât de deranjantă, încât îți strică zile sau săptămâni din vară. Dar țânțarii sunt cunoscuți ca fiind purtători ai unora dintre cele mai mortale boli din lume. Atunci când mușcă două sau mai multe gazde, saliva lor poate transfera viruși între gazde, ceea ce duce la boli grave.

Ceea ce face ca țânțarii să fie unici este faptul că oamenii de știință nu sunt încă siguri de valoarea pe care o au țânțarii în mediul înconjurător. Majoritatea dăunătorilor, cum ar fi păianjenii, muștele, miriapodele și multe altele, sunt esențiale pentru ecosistemul mondial. Dar dacă toți țânțarii ar fi eliminați mâine, nu este clar dacă acest lucru ar avea consecințe ecologice. Ei sunt o insectă potențial mortală, fără o valoare semnificativă.

Cum să scapi de țânțari vara asta 

Nu știi ce ar putea purta un țânțar, de la viruși la febră. Odată ce ai fost mușcat, o boală poate fi potențial transmisă și nu avem nicio idee despre o mulțime de efecte potențiale, pe termen lung, ale unor viruși precum Zika asupra oamenilor.

Țânțarilor le place să se înmulțească în apa stătătoare și ai fi surprins de cât de puțină apă au nevoie.

 Un recipient la fel de mic ca un capac de sticlă ar putea atrage micile zburătoare. Dacă plănuiești să petreci timp pe terasă, asigură-te că orice găleți, ghivece goale sau colțuri în care s-ar putea să se fi adunat apă sunt uscate. (Nu îți face griji în cazul piscinelor; clorul îi va ține la distanță!).

Se poate transmite coronavirusul prin înțepăturile de insecte? Răspunsul oferit de Adrian Streinu-Cercel

Pe de altă parte, este mai puțin probabil ca țânțarii să zăbovească lângă apa curgătoare. Dacă ai un râu în apropiere, asigură-te că și acesta este liber de resturi, astfel încât apa să poată curge prin el fără probleme.

Dacă poți, poartă haine deschise la culoare, deoarece țânțarii sunt adesea atrași de culorile mai închise. Optează pentru mâneci și pantaloni mai lungi. Și evită hainele strâmte, deoarece ei pot totuși mușca prin acestea.

Poți folosi unguente și spray-uri antițânțari, însă ele trebuie replicate periodic. Ai grijă să cauți unele care nu îți vor afecta pielea, dacă ești sensibil.

Dacă vrei un repelent mai natural, caută-le pe cele cu picaridină, care este un derivat sintetic al plantei de piper.

Vrei o soluție complet naturală? Încearcă uleiul de eucalipt de lămâie (a nu se confunda cu uleiurile esențiale), care a fost considerat la fel de eficient. 

În ciuda faptului că este o alternativă naturală, este de evitat utilizarea uleiului de eucalipt de lămâie pe copiii mai mici de trei ani.

Citește și: Gena care îi protejează pe români de coronavirus.Cercetătorii belgieni ne dau speranțe în lupta cu COVID-19!

În ceea ce privește usturoiul ca un alt repelent natural, deși este toxic pentru țânțari, consumul sau plantarea de usturoi nu va face cu adevărat nimic pentru a-i respinge.

Dacă găzduiești o petrecere în curte – Deși nu sunt cele mai puternice repelente, lumânările de citronella sau torțele unse cu ulei sunt întotdeauna utile (și sunt un decor drăguț pentru terasă). 

Poți pune câteva ventilatoare de podea pentru un plus de descurajare. Țânțarii sunt de fapt zburători slabi. Dacă ai o briză suficient de puternică, ei nu vor circula atât de mult. În plus, ventilatoarele ajută la circulația aerului și a mirosurilor care atrag țânțarii.

Pentru a-i împiedica să se strecoare înăuntru, verifică de două ori dacă toate ușile și ferestrele cu plasă sunt în prezent instalate fără goluri. Apoi, acoperă orice orificii de aerisire cu pânză de feronerie.

Când să mergi la medic

Dacă observi că reacționezi în mod special la o mușcătură (cum ar fi faptul că ai multă roșeață, erupții cutanate, dureri de cap sau dureri articulare), solicită asistență medicală și asigură-te că îi spui medicului despre expunerea la mușcăturile de țânțari. 

Alimente energizante care nu îngrașă. Ce poți mânca dacă ești la dietă

Dacă constatați că întreaga familie are prea multe mușcături, ar fi bine să iei în considerare contactarea unui serviciu de dezinsecție. 

Un profesionist te poate ajuta prin efectuarea unei inspecții amănunțite pentru a identifica sursele vizate și tipurile de țânțari care infestează zona, apoi să aplice metodele de tratament adecvate.

Sursa foto: Shutterstock.com

substantial.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter