Ce să NU porți când mergi la o investigație imagistică

.

Poate părea o simplă alegere vestimentară, dar ceea ce porți la o investigație imagistică, cum ar fi un RMN, un CT sau o radiografie, poate face diferența între un rezultat corect și unul compromis. Mai mult, anumite accesorii pot pune în pericol siguranța pacientului. Iată ce să eviți și de ce este important să urmezi întocmai indicațiile medicului imagist.

Investigațiile imagistice moderne – de la RMN (rezonanță magnetică nucleară), la CT (tomografie computerizată) – presupun folosirea unor echipamente sensibile, uneori extrem de puternice. Anumite obiecte sau materiale pot distorsiona imaginile sau, în cazul RMN-ului, pot deveni chiar periculoase din cauza câmpurilor magnetice intense.


Potrivit specialiștilor M Hospital, dat fiind faptul că magnetul dintr-un scanner este de 30.000 de ori mai puternic decât cel produs de pământ, orice obiect metalic, fie el un fermoar, o capsă sau o agrafă de păr, poate interfera cu imaginea obținută sau chiar fi atras violent către magnet, riscând accidentări.

RMN-ul folosește un câmp magnetic puternic, iar hainele cu fire metalice sau țesături cu microfibra metalică pot interacționa cu acesta. Tehnologii de la Brown University atrag atenția asupra tesăturilor cu denumiri precum coolmax’ sau silver technology’, care pot conține fire metalice ce se încălzesc și pot provoca arsuri pe piele. Chiar spandex-ul „funcțional’ folosit în echipamentele sportive a fost asociat cu arsuri de gradul doi în timpul RMN .


Specialiștii M Hospital mai atrag atenția că una dintre cele mai frecvente probleme este faptul că pacienții nu comunică medicului toate detaliile – cum ar fi dacă au implanturi dentare, proteze ortopedice, stimulatoare cardiace sau tatuaje recente. Toate acestea pot influența rezultatul sau pot necesita ajustări ale protocolului imagistic. 

Ce să eviți în ziua investigației:

În ziua în care urmează să faci o investigație imagistică este important să eviți orice obiect sau articol vestimentar care ar putea interfera cu acuratețea imaginilor. Sutienele cu armătură metalică sau închidere la spate pot distorsiona claritatea scanărilor toracice și pot crea disconfort în timpul examinării. De asemenea, hainele care includ fermoare, capse, nasturi metalici sau alte decorațiuni din metal sunt de evitat, deoarece pot apărea pe imaginile radiologice și pot compromite interpretarea acestora. 

Machiajul cu particule metalice, cum sunt fardurile perlate sau unele fonduri de ten cu oxizi, trebuie și ele evitate, mai ales dacă investigația implică zona capului. Bijuteriile și accesoriile, inclusiv cele aparent „neutre’ (cercei, lănțișoare, brățări, ceasuri sau piercinguri), trebuie îndepărtate complet. 


În plus, lentilele de contact și protezele dentare mobile trebuie scoase înaintea scanărilor craniene, pentru a nu afecta calitatea rezultatelor. Bijuteriile, ceasul sau orice alt accesoriu metalic este indicat să fie lăsate acasă. Dacă porți extensii de gene, este bine să te informezi din timp pentru că unele tipuri de adeziv pot conține particule care afectează precizia scanării. Respectarea acestor recomandări asigură o investigație corectă, rapidă și sigură.  

Sursa foto: mhospital.ro