IRIDESCENT - Festival internațional de dans contemporan și alte reconfigurări ale sensibilului, între 6 mai și 18 iunie 2022 la București

Publicat pe

Centrul Național al Dansului București – CNDB – organizează, între 6 mai și 18 iunie 2022, IRIDESCENT- Festival internațional de dans contemporan și alte reconfigurări ale sensibilului.

După o pauză de trei ani, CNDB revine cu un festival internațional dedicat dansului contemporan, artelor performative și altor conținuturi și formate, prin care prezintă publicului 10 producții coregrafice invitate din străinătate și din România, ateliere de dans pentru profesioniști, conferințe, cine colective, o sesiune de ascultare sonoră și o serie de DJ sets, o seară de poezie, un concert și un maraton de idei, declarații și mesaje pentru Planeta Pământ, care creează spațiu unor discursuri emancipatoare, și, nu în cele din urmă, aduc bucuria de a continua împreună.

Anumite teme și subiecte rămân mereu urgente și trebuie readresate, reactualizate și privite din perspective noi. În contextul în care structurile dominante generează și întrețin condițiile care ne-au adus în situația ca astăzi să trăim simultan criza climatică, pandemia și războiul, ni se pare important să reflectăm asupra relațiilor de putere din societate, asupra relației dintre om și mediul înconjurător și să vorbim despre decalajul dintre corpurile privilegiate și cele lipsite de apărare.

Iridescența apare atunci când o suprafață își schimbă culorile, ca reflexie a luminii, în prezența unor particule lichide. Este vizibilă la unele animale, la anumite minerale și în regnul vegetal.

Ca mod de înțelegere a lumii, iridescența devine un instrument de navigație, care ghidează și configurează gândirea. Astfel, suprafața nu mai e percepută ca o simplă graniță, ci ca un loc sclipitor de convergență a multiplicități insolubile. O gândire iridescentă se mișcă prin diferite seturi de posibilități și realități, urmărește și examinează răsturnările și conexiunile.

În locul unei teme unice de festival, care să forțeze prezentarea unor spectacole aliniate și disciplinate de o singură voință, aducem conținuturi și formate diverse care privesc dincolo de marile narațiuni. Propunem așadar subiectivități care relaționează cu micro-istorii personale, pentru a scoate la suprafață multitudinea de iridescențe ale acelorași realități în permanentă schimbare.

Artiștii invitați în această primă ediție a festivalului sunt: Ana Pi (FR/BR) / Va-Bene Elikem Fiatsi (GHA) / Laura Sandu, Andrada Yunusoglu, Anca Bucur, Nóra Ugron, Jasmina Al-Qaisi, bianca ela, Sașa Zare (RO) / Suce Fraga (RO) / Ioana Marchidan (RO) / Mădălina Dan (RO) / Simona Deaconescu (RO) / Rebecca Journo & Mathieu Bonnafous – Collectif La Pieuvre (FR) / Platforma CORP. (RO) / Yulia Arsen (RU/ISR) / Corina Cimpoieru, Renate Dinu, Paula Dunker (RO) / Jacopo Jenna (IT) / Gaston Core (SP).

Într-un context complicat, fragilizant, dur, în care războiul încă este posibil, credem că arta are forța de a aduce oamenii împreună și de a crea solidaritate.

Festivalul IRIDESCENT este un spațiu de explorare a unor concepte/subiecte relevante, în legătură cu ceea ce ne afectează societățile și comunitățile acum. Ediția din 2022 adresează subiecte actuale – criza climatică, biodiversitate, feminism -, chestionează antropocentrismul, provoacă moduri de gândire nefamiliare, critice și poate chiar inconfortabile. (Re)aduce oamenii împreună.

Mai multe detalii despre evenimente și programul festivalul aici.

Biletele la spectacole se pot achiziționa online pe kompostor.ro. Până pe 6 mai e disponibil și PASS-ul festivalului, care dă acces la toate spectacolele și evenimentele.

substantial.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter