Comitetul Interguvernamental UNESCO a decis includerea artei culinare italiene pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanității. Distincția nu vizează rețete sau preparate anume, ci tradițiile, gesturile și modul de a împărtăși masa, transmise neîntrerupt din generație în generație, scrie cotidianul La Stampa.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI
Cuprins
Dosarul de candidatură, intitulat „Cucina italiana, tra sostenibilità e diversità bioculturale’, a fost pregătit de Ministerul Culturii. S-a aflat sub coordonarea istoricului Massimo Montanari și a fost realizat cu sprijinul instituțiilor, organizațiilor și comunităților care de zeci de ani studiază și practică bucătăria italiană.
Cuprins
Bucătăria italiană, în Patrimoniul UNESCO
Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură a făcut publică luni evaluarea tehnică a dosarului de nominalizare a bucătăriei italiene.
Aceasta a recomandat înscrierea bucătăriei italiene pe Lista patrimoniului cultural imaterial al umanității a organismului ONU, în urma unei propuneri comune a ministerelor italiene ale culturii și agriculturii.
„Este minunat să vedem interesul cu care este urmărită recunoașterea bucătăriei italiene ca patrimoniu UNESCO’, a comentat ministrul agriculturii, suveranității alimentare și silviculturii, Francesco Lollobrigida.
UNESCO nu onorează pastele, pizza sau faimosul risotto, ci un univers cultural viu și dinamic:
- ritualurile din jurul meselor în familie,
- respectul pentru ingredientele de sezon,
- creativitatea în folosirea produselor simple,
- gesturile împărtășite în bucătăriile italiene,
- bogata diversitate regională și influențele istorice acumulate.
Această recunoaștere implică o responsabilitate imansă. Italia are acum obligația să protejeze și să ducă mai departe acest patrimoniu. O va face prin educație, cercetare, proiecte culturale și sprijin pentru comunitățile care păstrează tradițiile vii.
Chefii italieni între emoție și responsabilitate
Massimo Bottura descrie acest moment ca „istoric’. El subliniază că gastronomia italiană este „o sumă a sute de microculturi culinare, unite prin dragostea pentru mâncarea pregătită cu grijă și respect’. Giorgio Locatelli consideră că acesta nu este un punct final, ci începutul unui nou capitol, menit să protejeze și să reînnoiască cultura culinară italiană.
Pentru bucătarii italieni din diaspora, titlul UNESCO ar putea fi și un instrument împotriva fenomenului Italian „sounding’, prin care produse fără legătură autentică cu Italia folosesc denumiri italienești pentru a fi vândute, citează Mediafax.
„Bucătăria italiană este unul dintre cele mai extraordinare lucruri pe care le avem'
Italia se mândrește deja cu mai multe elemente incluse pe lista patrimoniului cultural imaterial al UNESCO, printre care arta de a prepara pizza napoletană (2017), arta mărgelelor de sticlă (2020), interpretarea operei (2023) sau sunetul manual al clopotelor (2024).
„Bucătăria italiană este unul dintre cele mai extraordinare lucruri pe care le avem, care exprimă cel mai bine cultura noastră, identitatea noastră, tradiția noastră, puterea noastră, dar și economia noastră’, pentru că bucătăria italiană valorează în jur de 250 de miliarde de euro la nivel mondial și vrem să o facem cunoscută’, a declarat recent premierul Giorgia Meloni, care a vorbit la Rai „Domenica In’ despre nominalizare.