Noul Papă va fi ales în curând la Vatican. Până atunci totul este supravegheat cu mare atenție. Chiar și mâncarea este controlată cu strictețe, pentru ca anumite mesaje să nu fie strecurate printre tacâmuri. Cardinalii ar putea simți nevoia imperioasă de a lua o masă bună, deoarece în timpul conclavului, care începe pe 7 mai, când 135 de cardinali organizează o alegere secretă pentru un nou papă în Capela Sixtină a Vaticanului, aceștia sunt complet izolați de restul lumii pentru o perioadă nedeterminată de timp. Votul, somnul și mâncatul au loc într-un spațiu strict controlat.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
Turiștii aflați în Roma au putut observa, în aceste zile, cardinalii frecventând restaurantele lor preferate. Chiar înainte de ultimele alegeri papale din 2013, presa italiană a relatat că mulți dintre acești bărbați își făceau timp să viziteze un restaurant preferat din cartier, La Al Passetto di Borgo, un restaurant de familie situat la 200 m de Bazilica Sfântul Petru, se știa că impunătorul cardinal Donald William Wuerl preferă lasagna iar lui Francesco Coccopalmerio (cel mai votat cardinal italian în 2013) îi plac calamarii la grătar.
Cuprins
Cardinalii sunt ținuți într-un spațiu care este controlat cu strictețe
Conclavele papale sunt cunoscute pentru secretul pe care îl implică. Cardinalii sunt ținuți în siguranță într-un spațiu comun, fără a le fi permise intrările sau ieșirile de mesaje, cu excepția fumului care semnalează dacă votul a fost încununat. Fumul alb semnalează un nou Papă, iar cel negru înseamnă că este necesar un alt vot pentru a se ajunge la consensul de două treimi plus unu necesar pentru încoronarea unui nou pontif. Ce se întâmplă exact în aceste conclave nu se știe.
Cum sunt mesele în conclav
Totul a început în 1274, când Papa Grigore al X-lea a stabilit reglementările care încă dictează parțial modul în care se desfășoară alegerile papale astăzi.
Noile reguli ale Papei Grigore al X-lea includeau izolarea conclavului – o regulă care este în vigoare și astăzi – și raționalizarea alimentelor cardinalilor. După trei zile, cardinalii primeau o singură masă zilnică; după opt zile, doar pâine și apă. La mijlocul anilor 1300, aceste reguli au fost relaxate de Clement al VI-lea, care a permis mese cu trei feluri de mâncare, constând din supă; un fel principal de pește, carne sau ouă; și desert, care putea include fructe. Deși raționalizarea nu mai este valabilă, controlul strict asupra conclavelor a rămas.
Cea mai detaliată mărturie despre cum se mânca în conclav vine de la celebrul bucătar renascentist Bartolomeo Scappi, care a gătit pentru doi papi. El povestea în cartea sa din 1570, „Opera DellArte del Cucinare’ cum mesele cardinalilor erau pregătite de bucătari și somelieri, apoi duse cu strictețe la o „roată’ în perete. Fiecare porție era verificată înainte de a fi trecută mai departe, iar gărzile elvețiene și italiene urmăreau fiecare mișcare. Inclusiv șervețelele se desfăceau pentru a nu ascunde mesaje secrete.