Ministrul Educaţiei şi Cercetării din România, Daniel David, a declarat că nu susţine introducerea în şcoli a unei discipline care să poarte denumirea de „Educaţie sexuală”, după modelul din Franţa. Ministrul Educației susţine, totuși, o „educaţie sexuală necolorată ideologic, ci foarte pragmatic, natural”, aşa încât elevii să afle „lucrurile importante pentru un om în viaţa asta”.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
Daniel David a prezentat azi „Raportul de diagnostic al educaţiei şi cercetării din România. Realizările prezente şi implicaţii pentru noi reforme în domeniu', la sediul Ministerului Educaţiei şi Cercetării.
Cuprins
Ministrul Educaţiei respinge introducerea materiei „Educaţie sexuală' în şcoli
Daniel David a făcut declaraţiile în timpul conferinţei de presă, organizată pentru prezentarea „Raportului de diagnostic al educaţiei şi cercetării din România. Realizările prezente şi implicaţii pentru noi reforme în domeniu'.
„În forma de educaţie sexuală, eu nu susţin introducerea în curriculum o disciplină cu acest nume dintr-un simplu motiv: s-a ideologizat discuţia foarte mult şi orice încercare de a o pune disciplină sau să poarte acest nume generează discuţii care nu mai pot fi controlate ştiinţific sau curricular nu a cum să le controlezi!', a afirmat Daniel David.
Ministrul Educaţiei a subliniat că este de acord ideea educaţiei pentru sănătate, care să includă noţiuni despre intimitate, „fără ingerinţe ideologice'.
„Dar am spus că o educaţie sexuală necolorată ideologic, ci foarte pragmatic, natural, să ştii lucrurile importante pentru un om în viaţa asta trebuie să existe în curriculum, dar acele lucruri trebuie făcute ca unităţi de învăţare, fără ingerinţe ideologice prinse în discipline de biologie şi în discipline pe care aş vrea să le avem, care să poarte numele de Educaţie pentru sănătate', a mai spus oficialul, citat de Antena 3.
Evaluare pentru profesori la cinci ani și program de training
Ministrul Educației a precizat că profesorii titulari trebuie evaluați o dată la cinci ani. Ei nu vor da un nou examen de titularizare, dar Ministerul Educației va cere feedback de la directori, colegi și elevi pentru a vedea dacă au fost îndeplinite standardele minimale din fișa postului.
„Când am propus o evaluare la cinci ani, nu m-am referit că dai încă o dată un examen de titularizare sau eşti încă o dată trecut într-un examen. Pe lângă evaluările anuale pe care le faci, propunerea pe care am avut-o în minte (…) este că la cinci ani evaluarea este mai sumativă. La cinci ani luăm feedbackul de la director, de la colegi, de la beneficiari. Vedem dacă ai atins standardele minimale’, a spus ministrul.
Cei care nu au atins standardele minimale din fișa postului vor intra într-un program de training, iar dacă după doi ani tot nu reușesc să își atingă obiectivele vor pierde titularizarea.
„Dacă le-ai atins, e foarte bine. Dacă nu le-ai atins, nu te dă nimeni afară. Ai doi ani în care să intri în program de training de dezvoltare profesională, în programe remediale dacă vreţi pe componenta didactică şi dacă după cei doi ani nu atingi standardele minimale, atunci treci pe poziţia de pe nedeterminat pe determinat’, a spus Daniel David.