A apărut testul rapid pentru COVID-19, care dă rezultatul în cinci minute! Când va apărea pe piață și ce avantaje are

Publicat pe

Cercetătorii britanici de la Universitatea Oxford au dezvoltat un test rapid pentru coronavirus, care dă rezultatul în maxim cinci minute. Noul test pentru COVID-19 va apărea pe piață peste câteva luni și este de trei ori mai rapid decât testele folosite până acum.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI!

Dincolo de faptul că este mult mai rapid, noul test dezvoltat de britanici poate face distincția între coronavirusuri, respectiv Sars-CoV2 și coronavirusul care provoacă gripa, de exemplu, ceea ce testele folosite în prezent nu fac.

Oamenii de știință britanici, care au realizat testul rapid pentru COVID-19 speră ca acesta să fie folosit pentru a testa oameni în masă, în aeroporturi și birouri pentru a menține economia pe linia de plutire.

Aceștia preconizează că testul rapid pentru COVID-19 va apărea pe piață în a doua jumătate a lui 2021.

Dacă se va dovedi că funcționează pe scală mare, dispozitivul va fi de trei ori mai rapid decât testele existente acum și verificate de guvernul britanic.

Autoritățile caută să introducă teste pentru COVID-19 cât mai rapid, potrivit unui proiect al premierului britanic Boris Johnson, care vrea să fie efectuate 10 milioane de teste pe zi, citează csid.ro.

Citeste si: Ce vitamine sunt eficiente pentru a ne feri de COVID-19 și de gripă, în sezonul rece

În prezent, se folosesc mai multe tipuri de teste pentru identificarea COVID-19

Testele care se fac din exsudat nazal au scopul de identifica antigenul viral rapid. Cu toate acestea, ele sunt considerate mai puțin precise.

Deoarece simptomele pe care le determina cel mai frecvent (febra, tuse, dificultati in respiratie) sunt asemanatoare cu ale altor boli (viroze respiratorii, gripa, alergii), sunt necesare teste de laborator care sa stabileasca daca infectia COVID-19 este prezenta sau absenta. De asemenea, prin testare este posibila evidentierea persoanelor asimptomatice care au infectia si o pot raspandi, potrivit Dr. Andreea Alexandru, medic primar Medicina de laborator.

Exista mai multe categorii de teste, in functie de modul lor de actiune:

  • Teste RT-PCR care pun in evidenta materialul genetic al virusului SARS-CoV-2
  • Teste rapide bazate pe detectia de antigen, care pun in evidenta prezenta unor proteine din componenta virusului SARS-CoV-2– antigene virale
  • Teste rapide bazate pe detectia de anticorpi care pun in evidenta anticorpii produsi de corpul nostru ca raspuns la infectia COVID-19
  • Teste serologice de laborator care masoara in laborator anticorpii produsi de corp ca raspuns la infectia COVID-19

Pentru diagnosticul infectiei se recomanda testele RT-PCR. In prezent se depun multe eforturi pentru dezvoltarea de teste care sa detecteze cat mai precis si mai rapid infectia, totusi testele RT-PCR raman standardul de diagnostic actual. Persoana cu rezultat pozitiv la testul RT-PCR are infectie activa, indiferent daca are sau nu simptome si trebuie sa se izoleze pentru a nu raspandi infectia mai departe.

Citeste si: Ce efecte secundare are COVID-19. Coronavirusul poate provoca infertilitate masculină

Pentru determinarea raspunsului imun la infectie (cine a fost expus si a dezvoltat anticorpi) se recomanda testarea serologica a imunoglobulinelor IgM si IgG in laborator utilizand tehnici robuste de detectie, potrivit Dr. Andreea Alexandru.

Testele serologice realizate in laborator, pot fi utile in a indica persoanele care au dezvoltat un raspuns imun la infectia COVID-19 si in a evidentia gradul in care populatia a fost expusa si a trecut prin infectie.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter