Ar trebui să ne temem de COVID-19 atunci când mergem la plajă, la restaurant, la mall sau la frizer? Ce spun experții americani

Publicat pe

Experții consultați de National Public Radio din SUA (NPR) au evaluat riscul de infectare cu COVID-19 pe care ni-l asumăm atunci când mergem la plajă, la frizer, la restaurant, la mall sau la un banal picnic la iarbă verde.

Ar trebui să ne temem de COVID-19 atunci când mergem la plajă, la restaurant, la mall sau la frizer? Ce spun experții americaniAr trebui să ne temem de COVID-19 atunci când mergem la plajă, la restaurant, la mall sau la frizer? Ce spun experții americani

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

Spațiile închise sunt întotdeauna mai riscante decât cele deschise și cu cât numărul oamenilor cu care interacționăm este mai mare, cu atât este mai mare și riscul pe care ni-l asumăm.

Dacă te întâlnești cu o altă familie care a respectat distanțarea socială, atunci vorbim despre o activitate cu risc mic', spune doctorița Judith Guzman-Cottrill, expertă în boli infecțioase la Oregon Health & Science University, invitată să comenteze riscul pe care și-l asumă oamenii atunci când merg la picnic cu prietenii.

Pentru a reduce șansele infectării, putem evita să mâncăm din aceleași farfurii sau să bem din aceleași pahare/sticle.

Cea mai mare grijă trebuie să o avem în privința băutului, avertizează doctorul Abraar Karan, specialist în sănătate publică la Harvard Medical School. Motivele: vom fi tentați să fim mai neglijenți în privința regulilor de distanțare și, evident, vom fi nevoiți să mergem mai des la toaletă, unde șansele de infectare sunt mai mari, citează Libertatea.ro.

Cât despre pericolul din restaurante, Andrew Janowski, medic specialist în boli infecțioase la Washington University din St. Louis, spune că riscul depinde de felul în care s-a pregătit restaurantul în care mâncăm.

Patronii ar trebui să reducă numărul de mese și să lase spații între scaune, să impună personalului să poarte măști și să ofere clienților un acces rapid la toaletă, susțin specialiștii.

Mersul la plajă sau la piscină: risc minim

Atâta vreme cât reușim să stăm distanțați față de restul oamenilor, această activitate ar trebui să fie relativ sigură, spun experții consultați de NPR.

Apa în sine nu reprezintă un risc, deoarece volumul ei este suficient pentru diluarea virusului, spune Andrew Janowski, medicul specialist în boli infecțioase.

Ne putem asigura că stăm la cel puțin 2 metri distanță față de oricine nu este membru al familiei?', se întreabă Rebecca Katz, director al Centrului pentru Știință Medicală și Securitate la Georgetown University Medical Center.

Plaja este mult mai indicată decât piscina publică. Sfaturile epidemiologei Emily Landon: mergeți la plajă dimineață devreme sau după-amiază târziu, când mulțimile sunt mai mici, și căutați plaje care marchează spațiile destinate oamenilor și care implicit respectă distanțarea.

Mersul la frizerie: risc mediu spre mare

O tunsoare implică un contact apropiat cu o persoană care respiră timp de câteva minute aproape de fața noastră.

Acesta este principalul mod prin care se transmite virusul, avertizează Karan, medicul de la Harvard. Medicul Andrew Janowski spune că e un scenariu de risc mare, deoarece distanțarea este imposibilă.

E nevoie de un singur frizer infectat, dar asimptomatic, pentru ca mulți clienți să se îmbolnăvească', spune Janowski.

Mersul la cumpărături la mall: riscul variază Experții spun că riscul mersului la mall depinde de cât de aglomerat este mall-ul și de cât de mult timp petrecem acolo. Cu cât este mai mare densitatea mulțimilor, cu atât mai mare este riscul', spune Miller.

Mersul cu cortul: risc mic

Este probabil cea mai puțin riscantă activitate în contextul pandemiei', spune Rebecca Katz, de la Georgetown University Medical Center. Dacă mergem cu un grup mai mare de persoane, atunci trebuie să avem grijă dacă acestea au respectat regulile de distanțare socială.

Exercițiile sportive în aer liber: risc mic

Activitățile sportive reprezintă o modalitate foarte bună de a ne menține în formă și de a păstra distanțarea socială în același timp. Evident, depinde și de sport.

Sporturi precum tenisul sau golful sunt mai sigure decât sporturile de contact precum fotbalul sau baschetul', spune Karan.

 
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter