"Atingerea feței ne calmează", spun psihologii. Cum facem, totuși, să ne abținem de la acest gest interzis în timpul epidemiei de coronavirus

Publicat pe

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face în această perioadă extrem de grea pentru omenire, când epidemia de coronavirus COVID-19 face mii de victime în fiecare zi, este să nu ne atingem fața. Să ne spălăm foarte bine mâinile și să evităm atingerea zonelor pe unde ar putea pătrunde virusul în corp, respectiv nas, gura, ochi. Și totuși, cum putem să ne abținem când atingerea feței este un gest calmant, spun psihologii…

"Atingerea feței ne calmează", spun psihologii. Cum facem, totuși, să ne abținem de la acest gest interzis în timpul epidemiei de coronavirus"Atingerea feței ne calmează", spun psihologii. Cum facem, totuși, să ne abținem de la acest gest interzis în timpul epidemiei de coronavirus

CITESTE INTEGRAL REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

Într-un material realizat de BBC, psihologul Natasha Tiwari explică de ce simțim nevoia să ne atingem fața și cum putem renunța la acest gest.

„Fiindcă nu ne putem abţine, este în ADN-ul nostru, simţim un impuls s-o facem. Ştim asta, fiindcă oamenii îşi ating faţa încă de la stadiul de fetus.

Aşa că de fiecare dată când îţi spui să nu-ţi mai atingi faţa, că te vei îmbolnăvi dacă îţi atingi faţa, îţi spui de fapt să faci ceva cu totul nefiresc.

Atunci când ne atingem faţa nu facem altceva decât să ne calmăm, atunci când atingem anumite zone ale feţei, activăm anumite puncte de presiune, care la rândul lor activează ceea ce se numeşte sistemul nervos parasimpatic, cel care ne redă calmul interior.

Acelaşi răspuns apare şi în cazul câinilor şi pisicilor, copiii urmează acelaşi model precum părinţii lor. Aşa că atunci când părinţii noştri îşi ating faţa în cazul unui şoc, atunci când sunt surprinşi sau supăraţi, şi noi tindem să facem exact acelaşi lucru.

Ironia este că exact în momentele în care este crucial să nu-ţi atingi faţa, mintea încearcă să te protejeze inconştient. Făcând lucruri pe care le ştie, se va adapta, aşa că în mod inconştient, îţi vei duce mâna la faţă.

Cum pot evita atingerea feţei?

Din moment ce este aproape imposibil să nu-ţi atingi faţa, poţi adopta nişte soluţii-cheie care să te facă să renunţi la acest obicei. Poţi purta ochelari în loc de lentile de contact, te poţi machia mai puţin, poţi dezvolta anumite obiceiuri în privinţa modului în care îţi foloseşti mâinile, aşa că în loc de a-ţi mişca mâinile în acest fel ,atunci când îţi faci de lucru şi e foarte uşor să le apropii de faţă, să-ţi faci un obicei din încrucişarea degetelor şi plasarea mâinilor în poală.

Aşa că atunci când simţi nevoia urgentă de a-ţi atinge faţa cu mâinile, vei fi mai conştient în privinţa gesturilor tale şi vei renunţa rapid la acest obicei.”, spune psihologul Natasha Tiwari, potrivit Digi24.ro.

 
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter