Calendar Evaluare Națională 2022

Publicat pe

Elevii clasei a VIII-a urmează să dea Evaluarea Națională, modalitatea de evaluare a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Examenul se desfășoară anual într-o singură sesiune. Elevii dau examen la limba și literatura română, matematică și limba maternă, în cazul celor care studiază la o școală cu predare în altă limbă. 

Calendar Evaluare Națională 2022

30 mai – 3 iunie 2022: Înscrierea la Evaluare Națională 2022

3 iunie 2022: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

14 iunie 2022 Limba și literatura română –  probă scrisă. Vezi subiectele la română la Evaluarea Naţională 2022!

16 iunie 2022 Matematica – probă scrisă

17 iunie 2022 Limba și literatura maternă – probă scrisă

Afișarea rezultatelor la Evaluare Națională 2022

23 iunie 2022 (până la ora 14,00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor

Vezi şi rezultate Evaluarea Națională 2022!

23 iunie 2022 (ora 16:00 – ora 19:00): Depunerea contestațiilor

24 iunie 2022 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor

24 iunie – 29 iunie 2022: Soluționarea contestațiilor

30 iunie 2022: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Există două probe scrise la Evaluarea Națională 2022. Prima probă la limba și literatura română este programată pe 14 iunie 2022. 

A doua probă scrisă este la matematică, pe 16 iunie 2022. 

Elevii care studiază la o școală cu predare în altă limbă, se va organiza și proba la limba maternă, programată pentru 17 iunie. 

Rezultate Evaluarea Națională 2021. Câți elevi au luat nota 10

Programa pentru Evaluarea Națională 2022

Privind variantele de subiecte la limba română pentru Evaluarea Națională, absolvenții clasei a VIII-a vor trebui să dovedească faptul că au dobândit competențe, conținuturi și aspecte normative ortoepice, ortografice, morfologice și de punctuație. 

În cadrul examenului se urmăresc competențe referitoare la receptarea și redactarea textului scris de diverse tipuri, cum ar fi utilizarea corectă, adecvată și eficientă a limbii în procesul comunicării orale și scrise.

Pentru matematică, elevii claselor a VIII-a trebuie să aibă capacitatea de identificare a unor date, mărimi și relații matematice, când acestea apar. Ei trebuie să știe să prelucreze date matematice de tip cantitativ, calitativ, structural, cuprinse în diverse surse Informaționale, dar și analizarea caracteristicilor matematice ale unor situații date, conform edu.ro.

De asemenea, elevii trebuie să aibă cunoștințe de algebră și geometrie. 

Citește și: BAC 2021. Ce subiecte au fost la Istorie

Structura subiectelor

Examenul la limba română va avea două subiecte. Primul conține două texte la prima vedere, pe baza cărora elevii trebuie să răspundă la o serie de cerință de tip grilă. 

La al doilea subiect, trebuie redactat un text de cel puțin 150 de cuvinte. 

La matematică, elevii vor avea de rezolvat în cadrul examenului trei subiecte, unele de geometrie, iar altele de algebră. Fiecare subiect valorează 30 de puncte, iar fiecare cerință este punctată cu câte 5 puncte. 

Condiții pentru intrarea în examenul de Evaluare Națională 2022

Elevii nu au voie să dețină asupra lor cărți, manuale, caiete, culegeri, dicționare sau orice alte lucrări care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor. 

Citește și: BAC 2021. Ce subiecte au fost la Matematică

Candidații nu au voie în sala de examen cu telefoane mobile, căști audio sau alte mijloace electronice de calcul ori comunicare. 

Este interzisă comunicarea cu alți colegi sau cu supraveghetorul din sală. Se interzice copiatul sau însemnele pe foaia de examen.

Sursa foto: Shutterstock.com

substantial.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter