Ce tipuri de antibiotice vor putea fi luate din farmacii fără rețetă. Anunțul făcut de secretarul de stat din Ministerul Sănătății

 Oana Pantazi
.

Ce tipuri antibiotice vor putea fi luate din farmacii fără rețetă. După ce ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că farmaciile vor putea elibera antibiotice fără rețetă, pentru situații urgente, s-au creat o mulțime de confuzii, și nu doar în rândul clienților farmaciilor. Drept urmare, Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a dat explicații detaliate cu privire la tipul de antibiotice ce vor putea fi accesate fără prescripție medicală.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a explicat recent ce antibiotice vor putea fi luate in farmacii fără rețetă, după ce decizia cu privire la doza de urgență de antibiotice care poate fi eliberată de farmacii a stârnit nenumărate controverse la scurt timp după apariție.

Ce tipuri antibiotice vor putea fi luate din farmacii fără rețetă

Ideea că aceste antibiotice vor putea fi eliberate doar pe proprie răspundere este cu totul falsă. E adevărat, farmaciștii pot decide, în cazuri de urgență, să elibereze antibiotice pentru 24 – maximum 48 de ore. Mai mult, dintre cele 82 de antibioticele incluse în anexa ordinului de diminuare a consumului excesiv, doar 20 vor putea fi eliberate în farmacii în cazuri de urgență. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a transmis că această decizie a fost luată și pentru a preveni consumul excesiv de antibiotice și a evita rezistența la antimicrobiene.

„La nivelul indicatorilor care sunt calculaţi la nivel global, (…) România are un indicator de 26/1.000 de locuitori pe zi, ceea ce înseamnă că dintr-o mie de locuitori 26 iau zilnic un antibiotic, ceea ce în Uniunea Europeană se întâmplă numai în 16 cazuri din 1.000 de locuitori. Deci, consumul de antibiotice este foarte mare. Antibioticele de prima linie, cele care ar produce, cel mai puţin posibil, rezistenţă, ar trebui utilizate cel mai des în detrimentul celor din clasele care sunt susceptibile să producă foarte uşor rezistenţă.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pentru anul 2023 ar trebui ca fiecare stat să atingă un minimum de 60% din tot consumul total de antibiotice pentru cele de primă linie. (…) În România, utilizarea antibioticelor de primă linie (…) a scăzut şi a crescut consumul antibioticelor din alte clase care pot să producă rezistenţa la antimicrobiene', a explicat secretarul de stat, conform dcnews.

România, pe locul 3 în Europa la rezistența la antimicrobiene

Doza de antibiotice în cazuri de urgență poate fi eliberată o singură dată în timpul unui tratament, pe baza unei declarații pe proprie răspundere din partea pacientului. Acesta trebuie să menționeze clar că nu a mai luat doza de antibiotice și dintr-o altă farmacie.

Fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Andrei Baciu, declara anul trecut că România se află pe locul 3 la nivel european, în ceea ce privește rezistența la antimicrobiene. Fostul șef CNAS recomanda tratamentul cu antibiotice doar la prescriția medicului.

„Iar sfatul meu este unul simplu: nu luaţi antibiotic decât la recomandarea unui medic. Iar acest medic nu trebuie să fie dr. Google!’, mai spunea fostul președinte al CNAS, notează Hotnews.ro.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton