Cine este Amelia Chiană, primul copil din România care a vorbit la ONU: "De câte videoclipuri cu hărţuire este nevoie pentru a atrage atenţia autorităţilor"

Publicat pe

O adolescentă în vârstă de 17 ani, din Oradea, a reprezentat România în cadrul evenimentului dedicat Zilei anuale a Drepturilor Copilului, organizat de Consiliul Drepturilor Omului al Organizației Națiunilor Unite (ONU). Este vorba despre Amelia Chiană care este, deci, primul copil din România care a vorbit la ONU, discursul său fiind foarte apreciat.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

Anunţul a fost făcut public vineri pe pagina de Facebook a UNICEF România, care a detaliat că Amelia Chiană este membră în Boardul Copiilor, o organizaţie sprijinită de UNICEF, având rolul de a ajuta copiii în luarea deciziilor importante din viața și comunitatea lor. 

Şedinţa organizată de Consiliul Drepturilor Omului al ONU, un organism subsidiar Adunării Generale a ONU, s-a desfășurat online, pe Zoom, reunind zeci de participanți din mai multe țări ale lumii.

Cine este Amelia Chiană, primul copil din România care a vorbit la ONU

Amelia Chiană, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, din Oradea, a impresionat Consiliul ONU prin discursul ținut la evenimentul de Ziua Drepturilor Copiilor. Discursul ei a fost selectat de UNICEF şi de Ministerul Afacerilor Externe, în urma unui concurs la care au participat mai mulţi copii din ţară.

Amelia Chiană face planorism, în cadrul cursurilor organizate de Aeroclubul României, și își dorește să urmeze o carieră în Drept. Ea face parte şi din Centrul Filia, o organizaţie care luptă pentru egalitatea de şanse şi respectarea femeilor în societate iar din februarie 2022 este în Boardul Copiilor al UNICEF, cu rolul de a ajuta copiii în luarea deciziilor importante din viața și comunitatea lor.

Citește și:Ce reproșuri a primit Vica Blochina de la fiul său, după eliminarea de la Survivor: „Era supărat pe mine'

Citește și:Oana Roman, avertisment dur pentru Catinca Roman, după ce s-au certat: „Am probe. M-am săturat de minciuni'

Citește și:Ioana Petric a plecat de la Cronica Cârcotașilor după 15 ani: „Nu m-a dat nimeni afară…'

Amelia Chiană a participat la un concurs de discursuri

Şedinţa Consiliul Drepturilor Omului al ONU, la care a participat adolescenta s-a desfăşurat online, pe Zoom, reunind zeci de participanți din mai multe țări ale lumii. Amelia este primul copil din România care a participat la o asemenea întâlnire şi a vorbit despre importanţa respectării minorilor în spaţiul online.

Discursul ei a fost selectat de UNICEF şi de Ministerul Afacerilor Externe, în urma unui concurs la care au participat mai mulţi copii din ţară. „Ni s-a spus să pregătim discursuri de două minute, în care să scriem ce am vrea noi să le transmitem reprezentanților statelor membre ale ONU. Eu eram interesată de acest subiect, aşa că am lucrat cu pasiune. Săptămâna trecută am aflat că lucrarea mea a fost selectată', a povestit tânăra, potrivit adevarul.ro.

Discursul Ameliei Chiană de la ONU

Copiii sunt ființe umane vulnerabile, iar statul trebuie să aibă grijă pentru ca ei să nu fie vătămați. Trebuie să protejăm mai bine generația viitoare. Astăzi, avem nevoie mai mult ca oricând să protejăm tinerele generaţii. Nu vorbesc doar din perspectiva unui simplu invitat, ci din perspectiva unui copil care creşte într-o eră digitală.

Vă rugăm să ne ascultaţi! Statele ar trebui să se asigure că atât copiii cât şi părinţii deţin competenţe media. Este dreptul copiilor de a fi respectaţi pe toate platformele digitale la care aceştia au acces.

Şi este nevoie să colaborăm cu toţii în privinţa acestui aspect şi să ne asigurăm că recomandările Consiliului sunt implementate de către toate statele, începând de astăzi', a spus Amelia Chiană.

dinpopor.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter