Copiii ai căror părinți sunt infectați cu noul coronavirus vor fi preluați de asistența socială. Care este procedura

Publicat pe

Copiii care au ambii părinți spitalizați din cauza infectării cu noul tip de coronavirus vor fi preluați de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC).

Este aceeași procedură ca în cazul în care părinții sunt bolnavi de orice altă boală, nu pot avea grijă de copii și nici nu sunt alte persoane apropiate care pot prelua copiii, a anunțat Mădălina Turza, președintele Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, într-o intervenție telefonică la Digi24.

Citește și: Victime din cauza coronavirus în România. S-au înregistrat 17 decese

Din păcate, asistenții sociali nu au suficiente echipamente de protecție, aceștia fiind pregătiți doar la nivel procedural.

Mădălina Turza, președintele Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA ), a declarat că minorii care vor fi preluați de la familiile care nu îi pot îngriji vor fi plasați într-o zonă specială până la testare, unde vor fi izolați, potrivit platformei edupedu.ro.

Citește și: Ministrul Sănătății, Victor Costache, și-a dat demisia în plină pandemie de coronavirus. Nelu Tătaru preia interimatul


Turza a mai precizat, într-o intervenție telefonică la Digi24, că preluarea copiilor de către asistenții sociali se realizează după aceeași procedură ca și până acum, pentru cazurile în care părinții nu pot avea grijă de copii din diferite motive și nici nu există alte rude sau persoane apropiate care pot prelua minorii.

Totodată, Turza a mai anunțat că acești copii nu vor fi duși alături de ceilalți copii din sistemul de protecție și că nu există niciun motiv de panică pentru această situație.

Citește și: Declarația care a stârnit cele mai mari controverse: Toată populația Bucureștiului va fi testată pentru coronavirus. Vor urma și celelalte orașe

Potrivit președintelui ANDPDCA, fiecare Direcție pentru Asistență Socială a creat un spațiu, fie că e un apartament, o casă, un centru, pentru triaj și aici se aduc toți acești copii, fie că este vorba de copii ai căror părinți sunt infectați cu noul coronavirus, fie că sunt copii de pe stradă și despre care nu se știe de unde vin.

Toți acești copii intră în zona de triaj, a mai explicat Turza, citată de edupedu.ro. Totuși, a mai spus Turza, asistenții sociali nu au echipamente de protecție suficiente.

Citește și: Coronavirus în România. Câte cazuri sunt până acum. 906 persoane infectate, 86 vindecate și 17 morți

Presiunea pe sistemul de protecție și servicii sociale este uriașă și, în absența echipamentelor de protecție, a achizițiilor, a sprijinului din partea autorităților locale, pentru acești oameni care sunt în prima linie situația este foarte complicată, ei fiind în pericol în orice moment.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter