Cu ce sechele și complicații grave pot rămâne unii dintre pacienții infectați cu COVID-19, mult timp după vindecare

Publicat pe

În timp ce anumite persoane manifestă simptome ușoare sau chiar deloc, unii dintre pacienții infectați cu COVID-19 ajung la Terapie Intensivă și pot rămâne cu sechele și complicații care le pun viața în pericol, mult timp după ce testul iese negativ. Există chiar riscul să nu mai poată respira bine niciodată.

Cu ce sechele și complicații grave pot rămâne unii dintre pacienții infectați cu COVID-19, mult timp după vindecareCu ce sechele și complicații grave pot rămâne unii dintre pacienții infectați cu COVID-19, mult timp după vindecare

„Sunt pacienţi care se externează şi au în continuare necesitatea de oxigenoterapie, adică merg acasă cu un aparat de oxigen pe o perioadă de timp, se face o monitorizare ulterioră şi se stabileşte dacă vor rămâne pentru o perioadă lungă de timp sau dacă la un moment dat vor renunţa la această terapie cu oxigen', spune Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase la Spitalul Matei Balş din Capitală, citat de Mediafax.

Pacienții cu COVID-19 pot avea și sechele cardiace.

„Nu ştim dacă acesta va lăsa sechele pe termen lung dar, din experienţa cu alţi viruşi din această categorie, marea majoritate a pacienţilor care trec prin această boală se vor vindeca fără sechele, dar ar putea să rămână un procent mic din aceşti pacienţi care să aibă forme cronice de miocardită care să poată să ducă la insuficienţă cardiacă', spune Gabriel Tatu-Chiţoiu, medic primar cardiologie şi medicină internă la Spitalul Floreasca.

În perioada de convalescenţă de 2, până la 4 săptămâni de după infecţia cu COVID-19, pacienții pot resimţi o stare de astenie, pentru că organismul luptă să se refacă. Mai sunt și alte complicaţii care pot să apară.

„Cele care sunt atribuibile infecţiei virale ar fi legate de acest răspuns inflamator exagerat din partea organismului, care poate să ducă la suferinţe neurologice cu afectare de tip neurocognitiv pe termen lung', spune Valeriu Gheorghiţă, medic primar boli infecţioase la Spitalul Militar Central Bucureşti.

Şi statul la terapie intensivă pe termen lung poate poate crea probleme, precum atrofia musculară sau diferite infecţii date de intubaţia prelungită. Medicii nu spun că toate aceste sechele sunt tipice pentru COVID-19, ci estimează care pot fi complicaţiile pe termen lung pe baza experienţei pacienţilor pe care i-au avut până acum, citează Digi24.ro.

 
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter