Dr. Alexandru Rafila, o nouă decizie în cazul pacienților COVID-19: "Unele persoane asimptomatice vor fi externate, chiar dacă rămân «pozitive»"

Publicat pe

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a explicat termenul 'asimptomatic'. Potrivit acestuia, există două tipuri de pacienți asimptomatici: cei diagnosticați întâmplător, și cei care au fost bolnavi, s-au vindecat, dar rămân pozitivi chiar o perioadă îndelungată de timp. Aceștia din urmă vor putea fi externați.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

'Trebuie să lămurim oamenii. Noi avem două categorii de persoane care sunt asimptomatice. Cei care sunt diagnosticați întâmplător și atunci sunt internați și urmăriți până când au două teste negative. O a doua situație este reprezentată de persoanele care au avut forme ușoare sau medii de boală, se vindecă, devin asimptomatici fiind în spital și unii dintre ei rămân pozitivi chiar o perioadă îndelungată de timp, mult peste cele câteva zile la care ne-am aștepta în mod obișnuit să dispară virusul' a declarat medicul.

Potrivit profesorului Rafila, în cazul pacienților care au fost infectați, s-au vindecat, dar rămân purtători, studiile arată că pericolul nu mai este atât de mare, particulele pe care le elimină nemaifiind 'infectante'. 

'Aceste persoane, probabil în viitorul nu foarte îndepărtat, vor putea fi externate după un număr de zile în care ele sunt asimptomatice după boală. Aceste studii la care fac referire demonstrează că particulele virale pe care le elimină prelungit aceste persoane nu mai sunt infectante, ci sunt practic fragmente de virus eliminate în timpul perioadei de convalescență care la unii este mai lungă.

Rămâne să vedem dacă vor fi trimise în izolare sau vor fi considerate sănătoase. Este o schimbare importantă, dar repet, nu ne hazardăm. Așteptăm să avem la dispoziție tot ce s-a publicat până în momentul de față, așteptăm un document cu poziția OMS, la care se lucrează exact în aceste zile și cred că va fi disponibil până la sfârșitul acestei săptămâni, încât să putem să dăm o recomandare – Ministerul Sănătății decide cum este mai bine', spune medicul Rafila.

Însă cu privire la prima categorie, lucrurile sunt puțin mai complicate, deoarece pot circula printre persoanele sănătoase și să împrăștie virusul. În cazul în care sunt diagnosticate întâmplător, acestea 'sunt internate în spital, pentru o perioadă variabilă, în funcție de negativarea celor două teste consecutive. Dacă sunt negative fac posibilă externarea și considerarea pacientului ca fiind vindecat', scrie Digi24.

Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că ia în calcul ca persoanele infectate cu coronavirus şi care sunt asimptomatice să stea acasă, dacă transmiterea comunitară va fi „joasă”.

„Am dat măsurile de relaxare. Este deja o perioadă în care sunt nişte riscuri. Dând voie în locuri libere unor persoane pe care le ştim infectate, creşte acest risc. În măsura în care vom avea transmitere comunitară joasă, gândim şi asimptomaticii acasă, sub supravegherea medicilor de familie”, a spus ministrul Sănătăţii, potrivit agerpres.ro.

El a amintit că cetăţenii care se întorc în ţară vor sta în autoizolare 14 zile.

„În măsura în care vedem că acel stat are rată de cazuri noi la mia de locuitori, mică gândim prin reciprocitate, să avem cu acele state anumite reguli în care să scoatem autoizolarea la întoarcere. Dar încă nu este momentul. În această perioadă analizăm momentul şi veţi vedea spre 15 iunie şi deciziile luate. (…) Da, avem cele 14 zile”, a susţinut Nelu Tătaru.

dinpopor.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter