Ghid complex de protecție împotriva coronavirus. Medicul Tudor Ciuhodaru a făcut un set de 13 reguli: ”Evitați folosirea aspiratorului, evitați alimentele crude”

Publicat pe

De când a început pandemia, circulă felurite moduri prin care ne putem proteja de infectarea cu coronavirus. Medicul Tudor Ciuhodaru a făcut public un ghid simplu, dar complex, cu măsurile de protecție necesare, de la spațiul de locuit până la propria persoană.

Tudor Ciuhodaru, medic primar Medicină de Urgență, UPU Spitalul de Neurochirurgie din Iași, a publicat pe contul său de Facebook un ghid cu măsurile de protecție necesare astfel încât să nu ne infectăm cu COVID-19. De la modul în care trebuie să faci curățenie în casă până la toaleta personală, medicul a inclus în acest ghid tot ce trebuie să știi.

Ghid de autoprotecție

A. În spațiile închise (acasă/loc de muncă/spații publice): Igienizați

 1. Suprafețe: Ideal este să dezinfectați cu înălbitor (1 litru de înălbitor cu 2,6% clor pentru 4 litri de apă rece) sau cu alcool la 70°. Suprafețele care sunt cel mai frecvent atinse trebuie curățate cu prioritate: mânerele ușilor sau întrerupătoarele, cel puțin o dată pe zi.
 2. Este de preferat să stați în încăperi în care podeaua poate fi curățată (evitați încăperile cu covoare). Folosirea unui aspirator nu este recomandată, deoarece riscă să difuzeze particulele virale. Pe cât posibil aerisiți camerele în mod regulat.
 3. În bucătărie. Înainte de a găti și manipula mâncarea, spălați-vă mâinile și suporturile de bucătărie (blat de lucru, masă etc.). Atenție! coronavirusul este sensibil la temperaturile de gătit, evitați alimentele crude.
 4. Este recomandat gătitul la 63°C timp de 4 minute (Agenția Națională de Securitate a Sănătății.
 5. Nu uitați să curățați periodic cu atenție tacâmurile (prin înmuierea solutie cu dezinfectant diluată timp de cel puțin 15 minute sau în mașina de spălat vase la un program mai lung, la 60°).
 6. Toalete: recomandăm curățarea și dezinfectarea mobilierului sanitar (bazin, bideu, lavoar), robinetele și mânerelor cu înălbitor diluat la 0,5%
 7. Lenjeria/hainele de stradă: se spală cu un ciclu de cel puțin 60°C pentru cel puțin 30 de minute (evitând să o scuturam, pentru a nu crea aerosoli cu particule virale).
  B. Pe stradă:
 8. Evitați deplasările și întâlnirire care nu sunt urgente, transportul în comun la orele de vârf mai ales dacă aparțineți grupelor de risc (persoane în vărstă, deficiențe imunologice, patologie cardiacă, respiratorie sau metabolică (diabet).
 9. Respectați igiena tusei sau strănutului (acoperiți nasul și gura).
 10. Nu atingeți nasul, ochii, gura, fața (mai ales după contactul cu suprafețe contaminate)
 11. Nu stați în vecinătatea persoanelor care tușesc sau strănută.
  C. Oriunde și oricând:
 12. (!!!) Nu uitați să vă spălați pe mâini cu apă și săpun și/sau cu o soluție pe bază de alcool după tuse, strănut sau suflare a nasului, după ce ați luat contact cu orice suprafața contaminată, după curățenie și în mod regulat în timpul zilei.
 13. Purtați o mască chirurgicală în caz de tuse.

Rețineți:

 1. !!!Virusul rezistă minim 30 de minute în aer după ce „sursa' infecţiei nu mai este prezentă şi 4 zile pe diferite suprafeţe. (!Iar legat de temperatură, virusul rezistă la temperaturi de 36,6 grade Celsius circa trei zile pe sticlă, textile, metal, plastic sau hârtie. Peste 100 de infecţii cu COVID-19 au fost confirmate în Singapore, o ţară cu temperaturi ridicate. Zeci de alte infecţii au fost raportate şi în ţări precum Brazilia, Argentina şi Australia, unde este cald. Acestea sunt dovezi că, totuşi, virusului îi prieşte vremea caldă) Rezistă mai mult de cinci zile pe piele (faţă, mâini) sau pe fluidele corporale (transpiraţie, salivă etc.)
 2. Se poate transmite la o distanţă de 4,5 metri de persoana infectată. Rata de transmisie 1 la 7. (Hu Shixiong de la Centrul de Control şi Prevenţie din Provincia Hunan, a prezentat rezultatul unui studiu realizat pe pacienţii unui autocar care a călătorit în China pe 22 ianuarie, momentul „zero' pentru declanşarea noului coronavirus. „Pacientul zero', infectat, a urcat în autobuz, fără a purta mască de protecţie şi fără a şti că este purtător de COVID-19. Rezultatele analizei arată că acesta a îmbolnăvit şapte persoane doar în timpul călătoriei (alţi patru au fost depistaţi pozitiv după).
 3. Trebuie să ne pregătim şi de valul doi al virusului. Vorbim, în acest caz, de un virus respirator, iar acest tip de viruşi ne dau mereu bătăi de cap în timpul sezonului rece, din motive evidente', a declarat, pentru CNN, Nelson Michael, medic specialist în boli infecţioase al armatei americane.
 4. Comisia Naţională de Sănătate din China a publicat un ghid pentru pacienţii vindecaţi de coronavirus în care recomandă autoizolarea la domiciliu (în camere separate şi bine ventilate şi să se spele frecvent pe mâini) pentru 14 zile post-externare iar spitalele trebuie să se pregătească să-i primească în termen de două săptămâni pentru o verificare a stării lor de sănătate.
Ghid complex de protecție împotriva coronavirus. Medicul Tudor Ciuhodaru a făcut un set de 13 reguli: 'Evitați folosirea aspiratorului, evitați alimentele crude'Ghid complex de protecție împotriva coronavirus. Medicul Tudor Ciuhodaru a făcut un set de 13 reguli: 'Evitați folosirea aspiratorului, evitați alimentele crude'

Foto: Facebook

 
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter