Ilie Bolojan, bilanțul celor 100 de zile ca președinte interimar la Cotroceni: "Am contribuit la consolidarea imaginii unei ţări pe care te poţi baza". Ce a răspuns, întrebat dacă va fi premier

.

Ilie Bolojan se pregătește să tragă linie după cele peste trei luni în care a fost președinte interimar al României. Astăzi, Ilie Bolojan își încheie oficial mandatul de președinte interimar al României și susține astăzi ultima conferință de presă la Palatul Cotroceni.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!

Nicușor Dan se pregătește să ocupe funcția de președintele României, iar Ilie Bolojan va reveni la conducerea Partidului Național Liberal, pe care i-a încredințat-o temporar lui Cătălin Predoiu.

485679891_1186718566146182_9175310914712414657_n485679891_1186718566146182_9175310914712414657_n

Ilie Bolojan, ultima conferință de presă de la Palatul Cotroceni

Ilie Bolojan a organizat o conferință de presă, în cadrul căreia a trecut în revistă principalele provocări, dar și deciziile cheie pe care le-a luat în perioada de 100 de zile de mandat.

„Am preluat această responsabilitate într-un moment extrem de complicat. Aveam o instituție afectată de lipsa de încredere, după anularea alegerilor prezidențiale de la sfârșitul anului trecut. Totul se petrecea într-un climat cu tensiuni sociale, iar contextul general a rămas dificil și în lunile ce au urmat', a explicat președintele interimar.

Întrebat cum l-ar sfătui pe Nicușor Dan să procedeze să unească din nou românii, în condițiile în care alegerile recente au împărțit oamenii în două tabere, Ilie Bolojan a declarat că acest lucru se poate face doar cu respectul față de popor.

„Am spus ca și experiență de final că recâștigarea încrederii se face cu respectul față de oameni, cu onestitate, cu bun simț și cu respectarea punctelor de vedere divergente. Și așa cum a dovedit în activitatea de până acum, domnul Nicuşor Dan are această capacitate și am încredere că va lucra în continuare pentru a aduna românii, pentru a reduce dezbinarea și ura și pentru a crește încrederea în societate', a mai declarat Bolojan.

Noul președinte, Nicușor Dan, căruia îi doresc mult succes în funcția pe care o va deține va avea consultari cu partidele și în urma acestor consultari se va face o propunere. Până atunci tot ce se discuta sunt simple speculații„, a mai spus Ilie Bolojan.

Va fi Ilie Bolojan premierul României?

În cadrul conferinței de presă, Ilie Bolojan a fost întrebat, încă o dată, dacă își dorește să devină premier. Reamintim că numele liberalului a fost adus în discuție tot mai des în momentul în care s-a discutat despre noul șef de la Palatul Victoria.

„Am mai explicat această chestiune. Pentru a fi un premier eficient, ai nevoie de o majoritate parlamentară, ai nevoie de autoritate, ai nevoie de parteneri. Nu e vorba dacă cineva își dorește sau nu, ci e vorba de a respecta niște condiții minimale pentru a putea fi performant.

Și niciun premier, indiferent cine va fi el, nu va putea fi performant dacă nu are cei mai buni miniștri și echipe de profesioniști în jurul fiecărui ministru', a declarat Ilie Bolojan.

Citește și: Traian Băsescu, după victoria lui Nicușor Dan: „Mă îngrijorează foarte tare că sunt cinci milioane de români care ar fi preferat un lider agreat de Moscova'

Ilie Bolojan, despre formarea viitorului guvern

Ilie Bolojan este de părere că ar fi bine ca România să aibă un guvern cu o majoritate stabilă, dar nu îşi doreşte să fie unul minoritar. „Pentru situaţia dificilă în care se găseşte ţara noastră, este bine să avem un guvern cu o majoritate stabilă, pentru că asta înseamnă avantaje pentru ţară', a spus Ilie Bolojan.

Întrebat în cât timp crede că se va forma noul guvern, Ilie Bolojan nu a dat un orizont clar de timp, dar a făcut următoarele precizări: „Când se formează coaliții de guvernare pot fi două abordări. Cea din România când coaliția se face repede fără programe detaliate. Asta îți permite să faci guvern rapid, dar pot apărea discuții care pot merge până la ruperea coaliției.

Mai este modelul german în care durează mai multe săptămâni dar ai un program clar cu termene clare și riscurile de interpretări scad și crește trăinicia coaliției. Probabil trebuie să găsim un model de mijloc'.

Citește și: Ce salariu va avea Nicușor Dan ca președinte al României. Va încasa lunar cu 4.500 de lei mai mult decât la primăria Capitalei!

Ce l-a impresionat cel mai mult pe Ilie Bolojan în cele trei luni de mandat

La bilanţul celor trei luni de interimat, Ilie Bolojan a fost întrebat care a fost momentul care l-a impresionat cel mai mult în această perioadă. El a dezvăluit astfel o întâmplare recentă, legată de întâlnirea cu o femeie-ofiţer.

„Ieri am făcut o vizită de final la Brigada de Gardă Mihai Viteazu și am avut ocazia să cunosc o doamnă care nu a putut avea copii, a înfiat două gemene și peste un an a avut șansa să nască un băiețel. Am zis că o faptă bună își aduce recompense. Mi-a făcut o impresie această discuție cu o doamnă ofițer al armatei române', a povestit Ilie Bolojan.

„Un acord cu FMI ar însemna că suntem cu spatele la zid”

Întrebat dacă în calitate de posobil viitor premier ar agrea un acord cu Fondul Monetar Internaţional, Ilie Bolojan a spus că un astfel de scenariu este de nedorit, însemnând că România a ajuns într-o situaţie diperată.

„Cred că pentru țara noastră este bine să evităm o astfel de situație pentru că asta ar însemna că ajungem cu spatele la zid. E bine să lucrăm să nu ajungem cu spatele la zid pentru că asta înseamnă costuri mai mari. Cred că avem capacitatea să luăm măsuri la timp', a răspuns Bolojan.

Ilie Bolojan, despre importanța apartenenței României la UE și legătura cu NATO

Ilie Bolojan a vorbit, în primul rând, despre politica externă și despre apărare, două domenii pe care le consideră extrem de importante pentru funcția de președinte. El a menționat că toate acțiunile pe care le-a făcut au fost concentrate pe doi piloni majori: apartenența la Uniunea Europeană și legătura cu NATO, în special cu Statele Unite ale Americii.

„De asemenea, în condiții de turbulențe în politica internațională, pe care le știți de la războiul din Ucraina, de la dialogul inconstant între Statele Unite și Uniunea Europeană, tarife, alte abordări. Și toată această situație ne-a pus în conjunctura de a ne adapta în primul rând, în permanent, și, sigur, de a face tot ceea ce a fost posibil pentru a onora această responsabilitate.

Și două domenii au fost importante, care, sigur, reprezintă și principalele responsabilități ale președintelui României, cele care țin de politica externă și de apărare. Aici, împreună cu colegii care sunt de față, am avut în vedere ancorarea acestor două domenii pe doi piloni.

Pilonul apartenenței noastre la Uniunea Europeană, care înseamnă pentru noi condiții pentru prosperitate, înseamnă valori, înseamnă fonduri europene, înseamnă dezvoltare. Al doilea pilon a fost apartenența la NATO și relația cu Statele Unite la Americii, pentru că NATO este o entitate eficientă și respectată, cât timp principala forță militară care asigură funcționarea NATO și capacitatea de reacție este prezentă și își menține toate angajamentele.

Consolidarea relațiilor cu Statele Unite și partenerul strategic a fost al doilea pilon important. Toate întâlnirile care au avut loc, toate participările la summit-uri, întâlniri bilaterale, primiri de ambasadori, poziționările noastre externe au urmărit acești doi piloni', a mai continuat politicianul, citat de Fanatik.ro.

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Buton