Iohannis a anunțat: starea de urgență se termină pe 15 mai, dacă vor fi mai puține decese și mai puține cazuri de coronavirus. Apoi, se vor lua alte măsuri: „Va trebui să trăim cu unele restricţii”

Publicat pe

Marţi a avut loc, la Palatul Cotroceni, o nouă şedință de evaluare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19. Președintele a declarat că după data de 15 mai se vor relaxa măsurile de restricție.

Iată principalele declarații ale președintelui:

„Vreau să vă mulţumesc pentru că aţi respectat măsurile impuse de autorităţi, sunt mulţumit să constat că am reuşit cu toţii să facem ce ne-am propus, să stăm acasă şi să sărbătorim Învierea aşa cum am putut mai bine. Vreau să mulţumesc şi bisericillor, preoţilor, care au organizat ceremoniile religioase în aşa fel încât românii să nu fie afectaţi.

Mulţumiri şi autorităţilor care au ştiut să intervină când a fost cazul. Mulţumiri speciale medicilor şi personalului medical care, în timp ce românii au stat acasă, au fost la serviciu şi au avut grijă de cei bolnavi Totuţi, în acest context general bun, au fost şi lucruri negative.

Condamn acele manifestări violenţe, puţine dar foarte vizibile, sunt oameni care nu au înţeles rostul interdicţiilor, laud autorităţile care au intervenit rapid şi ferm. Nu putem să tolerăm astfel de manifestări violente şi încălcări ale regulilor, în condiţiile în care această pandemie ne afectează pe toţi Acolo unde nu se respectă regulile, se intervine ferm şi calm.

Acum e timpul să ne gândim la un plan de relaxare, este în vigoare un decret pentru starea de urgenţă, care se încheie pe 15 mai, după 15 mai, dacă numărul de infectări şi de decese scad, este clar că putem să intrăm într-o fază de relaxare.

Relaxarea măsurilor, după 15 mai

După 15 mai, dacă numărul de infectări şi de decese scad, este clar că putem să intrăm într-o fază de relaxare Relaxarea va fi făcută în pași, nu va fi făcută deodată, pentru că specialiștii ne spun că virusul nu dispare.

Aceste chestiuni se decid în baza dovezilor științifice, de către guvern. Ele vor fi discutate în detaliu cu specialiștii, cu cei efectiv implicați în gestionarea epidemiei.

Vor fi aduse la cunoștința publicului de autoritățile care se ocupă concret, vom face declarații eu, premierul, ministrul Sănătății, ministrul de Interne, ministrul Economicie. Repet, toate deciziile se vor lua în baza unor dovezi științifice, medicale, și a rezultatelor din teritoriu. În nici un caz măsurile nu vor fi anunțate de cineva care vrea să se profileze politic sau altfel.

A apărut o documentaţie care spunea ce trebuie făcut, aşa nu se poate, ca un institut, oricât de bine ar fi cotat, să spună aşa se va întâmpla. Într-un asemenea plan cineva propunea măsura aberantă ca persoanele peste 65 să fie carantinate. Așa ceva nu se va întâmpla, e inacceptabil! Trăim într-o societate liberă, dar în nici un caz nu venim cu asemenea măsuri totalitare. Deci stați liniștiți, nu vine nimeni să vă ia de acasă și să vă ducă în carantină, nu vine nimeni cu măsuri inumane. În nici un caz statul nu va veni să impună asemenea măsuri care nici nu trebuie discutate într-o societate din secolul 21.

Asemenea planuri prost gândite nu fac decât să inducă panică în populație, or, panica e ultimul lucru de care avem nevoie Este important să ştim că după 15 mai vom începe să implementăm măsuri de relaxare, graduale', a clarificat Iohannis.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter