Mierea îngraşă mai mult decât zahărul! Câte calorii are și ce ne sfătuiește nutriționistul

Publicat pe

Mierea îngrașă mai mult decât zahărul! Este un fapt demonstrat științific, nu un mit, iar nutriționiștii ne atenționează că trebuie să fim mult mai atenți când folosim mierea pe post de îndulcitor, în locul zahărului. Are o capacitate mare de îndulcire, este sănătoasă, însă reprezintă o „capcană dulce”, spune medicul nutriţionist Mihaela Bilic.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IANUARIE,GRATIS, AICI!

Mierea îngraşă mai mult decât zahărul pentru că are nişte molecule pe care corpul nostru le absoarbe fără niciun consum energetic. Avantajul mierii în raport cu zahărul este însă puterea mai mare de îndulcire, motiv pentru care trebuie să folosim o cantitate mică. Mai exact, explică medicul, un vârf de linguriţă de miere îndulceşte cât o linguriţă de zahăr.

„Mierea ingrasa mai tare decat zaharul! Desi este perceputa drept un produs cu valente exclusiv pozitive, in realitate mierea reprezinta o „capcana dulce”. Dincolo de miturile legate de miere in ceea ce priveste sanatatea, as vrea sa va atrag atentia asupra impactului ei asupra siluetei. 

„Organismul absoarbe mierea fără niciun consum energetic, spre deosebire de zahăr”

Mierea este un dizaharid cu compozitie identică cu cea a zaharului, adica contine molecule de glucoza si fructoza. Daca in structura zaharului aceste molecule sunt legate intre ele, in cazul mierii ele sunt libere, prin urmare organismul nostru le absoarbe fara niciun consum energetic.

Cu alte cuvinte, daca pentru zahar e nevoie de un efort minim al metabolismului pentru a desface dizaharidele in monozaharide, in cazul mierii hidroliza dintre moleculele de glucoza si fructoza este deja facuta de albine.

Mierea este un produs cu putere de indulcire mai mare decat a zaharului, se absoarbe mai repede in sange si are un indice glicemic mai mare (105 fata de 90 pentru zahar). In consecinta, mierea declanseaza o descarcare mai mare de insulina din pancreas si ingrasa mai tare!!

Citește și:

Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei cafea pe stomacul gol

Care sunt alimentele cu grăsimi bune și cum să le consumi

Câte calorii conține fiecare tip de pâine și care este cea mai bună pentru dietă

„Puneţi un vârf de linguriţă de miere ca echivalent pentru o linguriţă de zahăr”

Din punct de vedere energetic, comparate la greutate egala, mierea are mai putine calorii fata de zahar (3 cal/g fata de 4 cal/g). Insa diferenta e compensata din plin prin consistenta mierii: fiind foarte densa este mai grea, deci la volume egale va contine mai multe calorii. 

Pentru ca este lichida, mierea ocupa mai putin spatiu fata de cristalele de zahar, asa ca trebuie considerata un „zahar topit”. 

– 1 lingurita zahar = 4-5 grame = 16-20 calorii
– 1 lingurita miere = 8-10 grame = 25-30 calorii

Avantajul mierii in raport cu zaharul este puterea mai mare de indulcire, prin urmare obtinem aceeasi intensitate a gustului dulce folosind o cantitate mai mica de produs. Deci, atentie, daca indulciti cu miere puneti un varf de lingurita ca echivalent pentru o lingurita de zahar!

1 masura de miere = 1,5 masuri zahar ca si putere de indulcire

„Mierea e un condiment, nu un aliment de bază”

Concluzia: prestigiul mierii in raport cu sanatatea nu are justificare cand e vorba de silueta. Mierea e un condiment, nu un aliment de baza si trebuie consumata cu masura, similar zaharului, strict pentru placerea gustului”, a scris medicul Mihaela Bilic, pe pagina de Facebook.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter