La ora 21.00 se închid urnele și vor și prezentate primele rezultate Exit Poll alegeri prezidențiale România 2025, turul 2. Pe 18 mai, aproape 18 milioane de români sunt aşteptaţi să voteze în 18.979 de secţii de votare din ţară. Cei doi candidaţi rămaşi în cursa pentru Palatul Cotroceni sunt George Simion şi Nicuşor Dan.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
UPDATE ora 21.00.
UPDATE ora 20.31. Nicușor Dan a făcut o serie de declarații la Antena 3, înainte de aflarea rezultatelor exit poll-urilor.
- Emoții, dar în orice caz sunt extrem de impresionat de extrem de mulți oameni care au făcut campanie până acum.
- Niciodată nu am vrut să fac predici, dar modul în care s-a mobilizat societatea este impresionant.
- Trebuie sa le recâștigăm încrederea tuturor, ce pot să promit este că voi presa statul român să lucreze pentru ei, pentru oameni.
- Eu în toată perioada de campanie am fost extrem de prietenos cu toți și așa trebuie să facem cu toții de acum încolo. Copiii au mâncat prin benzinarii, a fost interesant, emoții și la ei. Aștept rezultatul și mă gândesc la responsabilitatea care urmează, ca va fi dificil.
- Cel mai dificil o să fie economic, pentru ca România a acumulat un deficit, va fi o discuție cu Guvernul, o să fie, o să fie..
Ce a mai spus Nicușor Dan:
„Am speranța că românii au ales o schimbare care unește, o schimbare înțeleaptă. Îi încurajez pe toți cei care încă nu au votat să o facă', a afirmat candidatul, odată ajuns la sediul de lângă Parcul Cișmigiu.
Dan a avut și un mesaj pentru românii din diaspora: „Le mulțumesc că au ieșit într-un număr așa de mare la vot. O mulțumire specială pentru cei din Republica Moldova'.
UPDATE oara 19.42. La această oră s-a depășit pragul de 11 milioane de voturi. 9,45 milioane sunt înregistrate în România, iar 1,55 în diaspora.
UPDATE ota 17.49. Prezenta la urne a depășit procentul de 53,21%, cât s-a înregistrat la finalul turului întâi. S-au adunat 7,8 milioane de voturi pe teritoriul țării, cu 1,5 de milioane mai multe decât erau la aceeași oră în primul tur. În diaspora, sunt 1,38 milioane de voturi. În total, la ora 17.00, sunt 9,24 milioane de voturi, în țară și străinătate.
Biroul Electoral Central a anunțat că trei case de sondare au fost acreditate să realizeze sondaje la ieșirea de la urne, la nivel național, la alegerile prezidențiale 2025. Acestea sunt: Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE; Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS şi ARA Public Opinion.
Rezultate Exit Poll ALEGERI ROMÂNIA 2025, turul 2
Votul în ţară a început duminică,ora 07:00, şi se încheie la ora 21:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetăţenii care, la ora 21:00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot.
În prima jumătate de oră, potrivit AEP, peste un milion de români au votat deja în total, din care 255.000 în România.
În cele două zile de când s-au deschise secțiile de votare în străinătate, peste 736.027 de români și-au exprimat opțiunea electorală în finala prezidențială. Prezența la vot este substanțial mai mare decât cea din primul tur de scrutin, mai mult decât dublă.
Mai bine de 7,6 milioane de români s-au prezentat la urne în țară și străinătate, până la ora 15:00, pentru a vota în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. La primul tur, până la aceeași oră, votaseră 5.828.028 de persoane. În țară au votat 6.436.090 de oameni, față de 5.138.275 în primul tur. În străinătate, au votat 1.210.349 de alegători, dintre care 3.139 de persoane și-au exprimat opțiunea prin corespondență.
Rezultate Exit Poll, alegeri prezidențiale 2025. Date importante pentru alegători
Autoritatea Electorală Permanentă a acreditat 159 de observatori internaţionali pentru acest scrutin, aproape dublu faţă de alegerile din noiembrie 2024, când au fost 88. De asemenea, 87 de jurnalişti străini au fost acreditaţi, comparativ cu 32 la alegerile precedente.
Autoritatea Electorală Permanentă a furnizat următoarele informaţii:
- 17.988.218 cetăţeni sunt înscrişi în listele electorale permanente
- 1.016.327 de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate au drept de vot
- 6.085 de cetăţeni din străinătate au optat pentru votul prin corespondenţă
- 2.235 de cetăţeni din străinătate s-au înregistrat pentru votul la secţia de votare
- 20.326 de cetăţeni au dreptul de vot interzis.
Alegătorii din ţară pot vota:
- La secţia unde sunt înscrişi în lista electorală permanentă
- În orice secţie din alt judeţ, fiind înscrişi în lista suplimentară
- La orice secţie care asigură accesul persoanelor cu mobilitate redusă
Cetăţenii aflaţi în străinătate pot vota la orice secţie organizată în afara ţării.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/05/001-cover-1-1-161.jpg)
Pentru a vota, alegătorii trebuie să prezinte un act de identitate valabil:
- Carte de identitate (inclusiv electronică sau provizorie)
- Buletin de identitate
- Paşaport diplomatic sau de serviciu
- Carnet de serviciu militar (pentru elevii din şcolile militare)
Paşaportul simplu poate fi folosit doar de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cei cu domiciliul în străinătate care votează în România.
foto: Vlad Chirea/ Libertatea