Se schimbă numele celui mai cunoscut roman polițist, „Zece negri mititei”, în contextul luptei anti-rasism! Cum se va numi cartea scrisă de Agatha Christie

Publicat pe

James Prichard, strănepotul Agathei Christie, cel care are drepturile patrimoniale pentru lucrările scriitoarei, a luat decizia de a schimba numele celebrului roman polițist, „Zece negri mititei', în contextul luptei anti-rasism.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS, AICI!

Romanul scris în 1938 de Agatha Christie se numea în original „10 Little Niggers' și a devenit un best-seller mondial, generații întregi de cititori savurând povestea machiavelică despre capcanele mortale puse celor zece personaje convocate pe o insulă misterioasă.

În roman, cuvântul „negru', desemnând o persoană de culoare, este folosit de 74 de ori. Cartea a avut un mare succes și s-a vândut în peste 100 de milioane de exemplare. A inspirat apoi zeci de adaptări cinematografice și de televiziune.

De-acum, însă, romanul se va numi simplu „Erau zece'. James Prichard a explicat că a luat decizia de a redenumi cartea pentru a fi în pas un timpurile, dată fiind și polemica pe care a stârnit-o „Pe aripile vântului', filmul care, odată cu protestele antirasiste „Black Lives Matter' din Statele Unite, a fost retras de pe platforma HBO Max, pentru a fi „contextualizat'. 

James Prichard spune că nu vrea ca titlul „Zece negri mititei' să șocheze pe cineva și preferă să-l schimbe.

„Când a fost scrisă cartea, limbajul era diferit, se foloseau cuvinte azi uitate. (…) Sunt convins că Aghatei Christie nu i-ar fi plăcut ca cineva să se simtă jignit de vreun cuvânt folosit de ea, menirea ei era de a crea divertisment. Din fericire, astăzi putem să remediem situația, fără să o trădăm (pe Agatha Christie – n.r.), astfel încât să fie acceptabil pentru toată lumea. Pentru mine are sens: n-aș vrea ca un titlu să distragă cuiva atenția de la ceea ce are de făcut. Nu trebuie să mai folosim termeni care riscă să rănească pe cineva, acesta este comportamentul pe care trebuie să-l avem în 2020', a explicat strănepotul Agathei Christie, potrivit Digi24.ro.

Se schimbă numele celui mai cunoscut roman polițist, „Zece negri mititei', în contextul luptei anti-rasism! Cum se va numi cartea scrisă de Agatha ChristieSe schimbă numele celui mai cunoscut roman polițist, „Zece negri mititei', în contextul luptei anti-rasism! Cum se va numi cartea scrisă de Agatha Christie

Franţa era una dintre ultimele ţări din lume care foloseau încă termenul de „negru” în titlul acestei cărţi celebre. În Statele Unite, din motive legate de evitarea unor acuzaţii de rasism, romanul era publicat sub titlul „And Then There Were None” („Şi n-a mai rămas niciunul”) de mai multe decenii.

Insula pe care se desfăşoară intriga cărţii şi care se numea „Insula negrului” a devenit în noua versiune „Insula soldatului”.

Anunţul despre modificarea titlului acestui roman scris de Agatha Christie a provocat numeroase reacţii pe reţelele de socializare.

„În urmă cu câteva luni, eram mii de oameni care râdeam din toată inima de inculţii care se declarau indignaţi de acest titlu. De acum înainte, incultura triumfă şi domneşte #ZeceNegriMititei”, a scris filosoful Raphael Enthoven într-un mesaj publicat pe contul lui de Twitter.

 
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter