Sfinții Trei Ierarhi, 30 ianuarie. Este ziua în care îți afli ursitul!

Publicat pe

Pe 30 ianuarie, credincioșii îi sărbătoresc pe Sfinții Trei Ierarhi, ziua în care se spune că îți afli ursitul. Sfinții Trei Ierharhi, sărbătoare de cruce roșie, prăznuiți de Biserică, joi, 30 ianurie, sunt: Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul sau Sfântul Ioan Gură de Aur.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!

Credința populară vorbește despre faptul că în această zi încolțește grâul sub zăpadă, iar vremea începe să se schimbe, semănând a primăvară. Se spune că oamenii primesc astăzi semne despre cum va fi vremea în perioada ce vine, iar fetele tinere mănâncă doar pâine și sare în dorința de a-și descoperi ursitul.

Dacă streșinile curg, atunci vom avea parte de o primăvară rece, iar dacă acestea nu curg, atunci vine o vară caldă.

Citește și: Iahnie de fasole. Cea mai bună rețetă de post

Citește și: Plăcinte cu cartofi și mujdei de usturoi. Rețetă de post

Citește și: Varză călită de post. Cea mai simplă rețetă

Cine își serbează ziua numelui pe 30 ianuarie

În calendarul creștin ortodox este sărbătoare cu cruce roșie pe 30 ianuarie. La această dată, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, cunoscuți pentru devotamentul față de credință și pentru că au dus mai departe cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos. 

Astfel, la finalul lunii ianuarie, foarte mulți români au motiv de petrecere. Toți cei care poartă numele celor trei sfinți: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, își sărbătoresc ziua de nume pe data de 30 ianuarie.

Evident, nu doar aceste nume se sărbătoresc pe 30 ianuarie, ci și derivatele lor. 

Românii care poartă numele de Vasile, Vasilica, Vasi, Sica, Vasila, Sile, Sică, Silică, Vasilache, Vasilis sau Vasea își sărbătoresc ziua de nume pe data de 30 ianuarie, de Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. 

Este motiv de sărbătoare și pentru toți cei care poartă următoarele nume: Grigorie, Grig, Grigor, Griguță, Grigoraș, Gregoraș, Grif, Gregorian, Golea, Grigorcea, Grigorița, Goraș, Grigorescu sau Gurga. 

Cum numele Sfântului Ioan este foarte răspândit în România, iar Sfântul Ioan Gură de Aur este prăznuit pe 30 ianuarie, toți acești români își sărbătoresc ziua de nume duminică: Ioan, Ioana, Ion, Ionela, Oana, Onuța, Ionel, Ionica, One, Onică, Nelu, Nela, Jean, Jana, John, Johanna, Ionuț, Ioaniche, Ianoș, Oanoș, Nică, Onuț sau alte derivate.

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Trei Ierarhi, pe 30 ianuarie

De Sfinții Trei Ierarhi este bine să se împace rudele după lungi dispute.Toate proiectele comune concepute în această zi vor aduce prosperitate.

În această zi nu se fac treburi casnice: nu se spală rufe şi nu se mătură pentru a evita pericolul de înec, de întâmplări violente sau infirmitate.

În această zi nu este bine să împrumuţi lucruri din casă ca să fi ferit de pagubă.

În anumite zone se aduc ofrande pentru morţii neîmpărtăşiti: gospodinele merg la biserică şi apoi împart colivă, fructe şi peşte la trei bărbaţi, în memoria celor decedaţi din familie.

Sfântul Grigorie Teologul este apărătorul văduvelor: acestea trebuie să se roage şi să ceară ajutor Sfântului dacă au probleme şi necazuri.

Femeile care au păcătuit făcând un avort e bine să facă pomeniri şi să împartă ofrande a pentru fi iertate.

dinpopor.ro
gsp.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă