Simptomele care anunță o formă gravă de COVID-19

Publicat pe .

Pacienții care au mai mult de cinci dintre simptomele care anunță infectarea cu COVID-19 în prima săptămână, au șanse mai multe ca boala să se extindă pe o perioadă mai mare, potrivit unui nou studiu. Simptome precum – oboseala, durerea de cap, dificultatea în respirație, voce răgușită și dureri musculare – ar fi semne că pacientul nu s-ar recupera rapid. Desigur, există și factori importanți precum vârsta, sexul și IMC (Indicele de masă corporală).

Pacienții care se luptă mai mult timp cu infecția COVID-19 ar putea avea simptome specifice încă de la debutul bolii. Aceste simptome arată că ei se pot lupta mai mult cu boala și că vindecarea este mai lentă decât la persoanele care experimentează doar până la 3 simptome.

Specialiștii numesc acest tip de boală „COVID-lung'. Aceste persoane sunt greu de studiat deoarece deseori sunt detectați cu întârziere din cauza simptomelor anormale pentru debutul infecției (cel mai des, COVID-19 debutează cu febră n.r.). Unii dintre ei pot pur și simplu să nu raporteze aceste afecțiuni persistente, ceea ce face ca urmărirea evoluției bolii să fie și mai dificilă pentru cercetători.

O serie de studii preliminare au dezvăluit care sunt semnele timpurii că un pacient va experimenta o boală lungă.

Pacienții cu mai mult de 5 simptome în prima săptămână de COVID-19 au dezvoltat o formă mai gravă a bolii

Un studiu recent de la Kings College London, care este încă în așteptarea de revizuire, a examinat mai mult de 4.000 de pacienți coronavirus în Suedia, Marea Britanie, și SUA, cerându-le să înregistreze simptomele într-o aplicație. Aproximativ 20% au spus că nu s-au simțit mai bine după patru săptămâni – pragul la care cercetătorii consideră un caz de COVID-lung. La opt săptămâni, aproximativ 190 de pacienți au raportat simptome persistente. Și până la 12 săptămâni, aproape 100 de pacienți au spus că nu și-au revenit încă.

Pacienții care au experimentat mai mult de cinci simptome în prima săptămână de boală au avut semnificativ mai multe șanse să dezvolte COVID-lung, potrivit studiului. Acest lucru s-a aplicat indiferent de sex și vârstă.

Cercetătorii au descoperit că cele cinci simptome care au prezis cazurile de COVID-lung sunt: oboseala, durerea de cap, dificultatea în respirație, voce răgușită și dureri musculare. Această informații ar putea oferi indicii prețioase pentru viitoare tratamente pentru COVID-19.

Aproape 98% dintre pacienții cu COVID-lung au resimțit oboseală, în timp ce 91% au raportat durere de cap.

„Știm că oboseala este o componentă uriașă, așa că mă bucur foarte mult că cercetările lor au surprins acest lucru', a declarat Natalie Lambert, profesor asociat de medicină la Universitatea Indiana, care nu a fost implicat în studiu, pentru Business Insider.

Vârsta, cel mai important aspect în cazul infectării cu COVID-19

De departe cel mai puternic predictor al unui caz de COVID-lung, în conformitate cu studiul Kings College, a fost vârsta. Aproximativ 22% dintre participanții cu vârste de la  70 de ani în sus au raportat simptome pe termen lung, comparativ cu 10% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani.

Participanții cu un indice de masă corporală mai mare (IMC) au fost, de asemenea, mai susceptibile de a dezvolta COVID-lung.

Deși sexul nu a fost un predictor la fel de puternic al unui caz de COVID-lung, femeile din grupele de vârstă mai tânără s-au dovedit a fi mai susceptibile la acest timp de boală decât bărbații. Aproximativ 15% dintre femeile din studiu au avut simptome pe termen lung, comparativ cu aproape 10% dintre bărbați.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton