ABBA, trupa-fenomen a anilor ’70-’80, a devenit faimoasă datorită Eurovision

Publicat pe

Acest advertorial este oferit de Baileys, partener oficial al Eurovision

Când spui ABBA, nu poți să nu te gândești imediat la „Waterloo', iconica lor piesă, care a câștigat Eurovision în 1974 și a fost aleasă, în 2020, cea mai bună melodie din toate timpurile. Puțini știu însă că celebra trupă suedeză își datorează succesul într-o mare măsură faimosului concurs care i-a făcut cunoscuți peste noapte în lumea întreagă pe Agneta, Björn, Benny și Anni-Frid. 

Dacă nu ai auzit despre ABBA, cel mai probabil nu ești de pe Terra, pentru că celebra formație suedeză a dominat clasamentele muzicale mondiale în anii 1970 și la începutul anilor 1980. Au trecut mai bine de 4 decenii de când s-au despărțit, însă muzica lor este și azi fredonată, cunoscută de generația tânără și întâlnită ca background în diverse reclame, documentare și filme artistice – unul dintre cele mai cunoscute și iubite fiind „Mamma Mia'. Trupa formată din muzicienii Benny Andersson și Björn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad și Agnetha Fältskog a fost pe primele locuri în topurile muzicale internaționale timp de un deceniu, iar ascensiunea fulminantă a celor 4 artiști a început în 1974, odată cu participarea la Eurovision, competiție care a avut loc în Brighton, Anglia. Ulterior, melodia lor, „Waterloo', a dominat topurile britanice tot anul, fiind vândută în nu mai puțin de 6 milioane de exemplare. Cu siguranță ABBA a fost una dintre trupele cele mai de succes din toate timpurile și probabil singura ai cărei membri au fost căsătoriți între ei. Fie de vină a fost celebritatea imensă, fie provocarea de a funcționa perfect atât în plan personal, cât și în plan profesional, cert este că, în cele din urmă, cei 4 s-au despărțit, spre tristețea milioanelor de fani. Abia în 2016 artiștii s-au reunit, însă doar pentru a participa la un concept de spectacol cu cină, denumit Mamma Mia Party, deschis la Stockholm. Momentul rar în care au apărut alături i-a făcut pe fani să viseze frumos. Abia în 2022, un concert inedit, care a spart toate tiparele, i-a adus din nou împreună, dar într-o manieră diferită, novatoare.

Două cupluri de îndrăgostiți

Nume legendar al muzicii pop mondiale, probabil că ABBA ar fi fost acum doar… o altă trupă din Suedia dacă nu ar fi participat la Eurovision, în 1974. Iată însă că pentru Benny Andersson și Björn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad și Agnetha Fältskog decizia de a intra în competiția de la Brighton a fost life changing… Cei 4 au devenit în doar câțiva ani legende ale culturii pop, iar piesele lor – dintre care menționăm iconicele Chiquitita, Dancing Queen, Mamma Mia, The Winner Takes it All și Gimme! Gimme! Gimme! – au fost și încă sunt adorate de fani. Desigur, în afară de muzica aceea catchy, vibrantă, ușor de fredonat, artiștii au mai avut un punct forte – fanii îi vedeau ca pe două cupluri de îndrăgostiți care împleteau firesc viața personală cu cea profesională. În plus, chimia dintre ei era fabuloasă, cât despre blonda Aghneta și roșcata Frieda, frumusețea lor nu lăsa pe nimeni indiferent. Drept urmare, de la o trupă modestă, ABBA a ajuns în doar câțiva ani o legendă, vânzând mai bine de 400 de milioane de discuri. Celebritatea, se pare, a fost o piedică în cele din urmă…

Faima imensă, greu de gestionat

Notorietatea de care începuseră să se bucure, dar și vârtejul mediatic în care fuseseră atrași nu au fost de bun-augur pentru cei 4 muzicieni. În plus, faptul că erau căsătoriți între ei reprezenta un punct imens de interes atât pentru fani, cât și pentru presă. Agnetha Fältskog și Björn Ulvaeus au spus DA în anul 1971, în timp ce  Benny Andersson și Anni-Frid Lyngstad s-au căsătorit în 1978. Ulterior, s-a speculat că despărțirea lor – divorțurile au fost urmate destul de repede de destrămarea trupei – a avut printre cauze și faptul că formau cupluri. Atenția presei, a publicului, presiunea concertelor și programele turneelor au dus la o dezmembrare lentă, pentru că ABBA nu s-a despărțit peste noapte. După ce Agnetha și Benny au devenit părinți – fiica lor, Linda, s-a născut în 1973, și Peter, în 1978 – lucrurile s-au complicat și mai mult, drept urmare cuplul a divorțat în 1980 și, colegii lor de trupă i-au urmat un an mai târziu. 

„Au venit împreună ca două cupluri îndrăgostite … când au rămas patru persoane, nu mai era atât de interesant', a explicat totul Magnus Palm, autorul cărții „Lumini strălucitoare, umbre întunecate: povestea reală a ABBA'. Doi ani mai târziu, trupa suedeză s-a despărțit…

Povestea ABBA continuă

Björn (78), Agneta (73), Benny (76) și Anni-Frid (77) au fost așteptați decenii la rând de fani, revenirea lor pe scenă fiind considerată un miracol. Cu toții au avut, după despărțire, proiecte solo, însă niciunul nu s-a mai bucurat de faima de altădată. Din 2016, odată cu „Mamma Mia: The Party!', când au apărut împreună la Stockholm, cei patru artiști au început din nou să lucreze la proiecte, inclusiv la turul virtual „ABBAtar'. În 2021, după 4 decenii, legendara trupă a pornit într-un turneu cu totul special. Septuagenari toți, cei patru membri ai formației nu au urcat pe scenă la primul concert din Londra. Au stat însă în primul rând, alături de Regele Suediei și alte personalități, spectacolul digital fiind susținut de hologramele lor. Avatarurile, poreclite 'ABBA-taruri', aveau vocile și mișcările adevăraților Agnetha Faltskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson și Anni-Frid Lyngstad, așa cum erau în anii ’70, în perioada de glorie a trupei ABBA. Ce va urma? Asta este! Mai facem asta și gata! Game over!', a spus atunci Benny Anderson. Dar poate nu întâmplător una dintre piesele lor noi se numește „Dont shut me down!'. ABBA nu va dispărea niciodată din inimile fanilor.

Eurovision Treats este o secțiune publicistică, finanțată de Baileys, dar cu un conținut editorial independent, ce are ca temă concursul muzical Eurovision. Aici veți putea citi informații interesante despre Eurovisionul de ieri și de azi – trupe consacrate ce au câștigat de-a lungul timpului și poveștile lor inspiraționale, interviuri cu artiști români și perspectiva lor în prezent, și altele. Semifinalele şi finala Eurovision 2023 vor fi transmise în zilele de 9, 11 și 13 mai. Baileys nu are niciun control asupra acestor articole, nu le vede înainte de publicare, ele sunt scrise independent de către redacția VIVA!

dinpopor.ro
gsp.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă