15 lucruri pe care trebuie să le știi despre Oscaruri

Publicat pe

Premiile Academiei de Film Americane, cunoscute și sub denumirea de premiile Oscar, au loc anual în Los Angeles și este cea mai veche ceremonie de premii. Cum în această seara are loc cea de-a 89-a ediție, ți-am pregătit câteva lucruri pe care nu le știai despre Oscaruri.

Prima ceremonie a avut loc pe 16 mai 1929, iar prima ceremonie televizată a fost în 1953. Premiile Emmy în televiziune, Tony în teatru și Grammy în muzică au fost modelate după Oscaruri.

Iată și alte 15 lucruri pe care nu le știai despre Oscaruri!

 1. Câştigătorii unui premiu Oscar îşi pot vinde statueta doar Academiei Americane, nu şi unui cumpărător privat, pentru suma de 1 dolar.
 2. Tatum ONeal este cea mai tânăra actriţă care a câştigat vreodată un premiu Oscar, la vârsta de 10 ani pentru rolul din „Paper Moon.
 3. Steven Spielberg a angajat un cameraman special pentru a-i filma reacţia atunci când va lua Oscarul, dar întâmplarea a făcut să nu îl câştige.
 4. „Lord of the Rings: The Return of the King a primit absolut toate premiile pentru care a fost nominalizat, cu un total de 11 statuete.
 5. Tom Hanks a dezvăluit din greşeală, în discursul de acceptare al Premiului Oscar, că profesorul său de actorie era gay.
 6. Statueta Oscar cântăreşte 3 kilograme şi are 34 de cm înălţime.
 7. Pentru că aurul şi cuprul erau greu de găsit în perioada „Celui de-al doilea raboi mondial', statuetele erau făcute atunci din ipsos. După terminarea războiului acestea au fost înlocuite câştigătorilor.
 8. Preţul unui bilet la prima ceremonie Oscar a fost de 5 dolari.
 9. Angelina Jolie a scandalizat pe toată lumea atunci când şi-a sărutat fratele înainte de a urca pe scenă. Atunci a primi Oscarul pentru rolul din „Girl, Interrupted în 2000.
 10. Walt Disney este personalitatea cu cele mai multe premii Oscar câştigate, din istorie: 32 de statuete din cele 59 de nominalizări.
 11. În anul 2000, un şofer de camion a furat 52 de trofee. Acestea au fost găsite ulterior la gunoi.
 12. Se spune că Margaret Herrick, bibliotecară şi, ulterior, director executiv al Academiei, a remarcat că statueta seamănă cu unchiul ei, Oscar. Abia în 1939, la 10 ani de la prima ediţie, Academia a folosit oficial numele Oscar.
 13. Covorul roşu de la Dolby Theatre are lungimea de aproximativ 150 de metri.
 14. Cea mai scurtă gala a Premiilor a fost în 1959 – a durat doar 100 de minute, în timp ce în 2002 a fost cea mai lungă – 263 minute.
 15. Filmul lui James Cameron, „Avatar, a fost nominalizat pentru nouă premii în 2010, dar a pierdut premiul pentru cel mai bun film în favoarea lui „The Hurt Locker. Întâmplarea face că regizoarea „The Hurt Locker' să fie chiar fosta lui soţie, Kathryn Bigelow.

Alexandra Popescu

Foto: Hepta

Citește și:

Ce surprize găsesc actorii în celebrele gift bags' de la Oscaruri

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter