Magia filmului mut la TIFF 2012

Publicat pe

Filmele a doi dintre autorii care au influentat profund istoria cinematografiei, Georges Méli¨s si Ernst Lubitsch, vor avea parte de proiectii speciale la cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Transilvania, care va avea loc in perioada 1 – 10 iunie 2012, la Cluj-Napoca.

La 110 ani de la prima sa proiectie, capodopera lui Georges Méli¨s, Le voyage dans la lune/ Calatorie pe luna, va putea fi vizionata, in premiera in Romania, intr-o versiune color restaurata, care a fost prezentata pentru prima data publicului anul trecut, la Festivalul de la Cannes, la 150 de ani de la nasterea artistului. Coloana sonora poarta semnatura formatiei AIR, care a compus muzica special pentru filmul mut de 16 minute.


Considerata pierduta pentru totdeauna, varianta color, pictata manual, a acestui prim science-fiction din istorie a fost descoperita in 1993, cand un colectionar privat a donat-o Filmotecii din Catalunya. Era insa atat de distrusa, incat orice tentativa de recompunere a fragmentelor parea inutila.

Preluata de Lobster Films, pelicula a stat doi ani in laborator, timp in care au fost extrase imagini din cele 13.375 de cadre. Datele au fost stocate 8 ani, in asteptarea unei tehnologii care sa permita asamblarea lor.

TIFF 2012 aduce la Cluj si unul dintre filmele de inceput ale regizorului Ernst Lubitsch: comedia Die Puppe/ Papusa (1919). Filmul mut care a incantat audienta inceputului de secol XX va avea parte de o proiectie speciala in festival, cu acompaniament live. Struggle-Orchester, formata din sase muzicieni si dirijata de percutionistul Karl Koch, va insoti fiecare actiune de pe ecran de sunete si zgomote. Asezati in fata unui panou iluminat, instrumentistii vor urmari cu atentie imaginile pentru a le sincroniza cu muzica originala compusa de Karl Koch, intr-un spectacol unic.
 

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter