Cine este Daniel Funeriu. Candidatul independent la alegerile prezidențiale și-a pierdut mama când avea 5 ani, este căsătorit cu franțuzoaica Sandra Funeriu și are doi copii

.

Cine este Daniel Funeriu. Candidatul independent la alegerile prezidențiale și-a pierdut mama când avea 5 ani, este căsătorit cu franțuzoaica Sandra Funeriu și are doi copii frumoși cu aceasta. A fost ministru al educației în guvernul Emil Boc II, este chimist și politician român. Iată tot ceea ce nu știai până acum despre Daniel Funeriu!

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! MARTIE, GRATIS, AICI!


Daniel Funeriu, fost ministru al educației în guvernul Emil Boc II, este un chimist și politician român cu un parcurs academic și profesional impresionant. Născut în Arad, el și-a petrecut copilăria între România și Franța, unde a fugit în anul 1988 pentru a-și construi o carieră de succes în domeniul chimiei. După o activitate îndelungată în cercetare, în institute de prestigiu din Europa, SUA și Japonia, a intrat în politică, devenind unul dintre promotorii reformei educației din România. Parcursul său, marcat de excelență, dar și de controverse, îl menține o figură influentă în domeniul educației și cercetării.


Cine este Daniel Funeriu

Petru-Daniel Funeriu s-a născut pe data de 11 aprilie 1971, în Arad, într-o familie de profesori. Tatăl său, Ionel Funeriu, era filolog, iar mama sa, Maria Funeriu, profesoară de limba și literatura română. Rădăcinile familiei sale se întind din Pâncota, Arad, până în Podu Turcului, Bacău.

Un moment tragic a marcat copilăria politicianului. În anul 1976, bărbatul și-a pierdut mama, iar următorii doi ani i-a petrecut alături de bunicul său în Săvârșin, unde a început școala.

Ulterior, el s-a mutat la Timișoara, unde a urmat cursurile unei clase speciale de gimnastică la Școala Generală nr. 18. Încă din adolescență, politicianul a dat dovada de un talent excepțional pentru chimie, obținând, în anul 1988, medalia de argint la Balcaniada de Chimie de la Sofia. În același an, profitând de o excursie în Franța, acesta a decis să nu se mai întoarcă în România comunistă, stabilindu-se la Strasbourg.


Deși fără familie sau resurse, Daniel Funeriu a reușit să câștige premiul II la Olimpiada de Chimie a Franței, performanță care i-a deschis uși importante. Susținut de profesorul Jean-Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel, el a obținut o bursă de studii care i-a permis să continue parcursul academic la Lycée Kléber, apoi la European Higher Institute of Chemistry of Strasbourg.

În anul 1995 și-a finalizat studiile ca șef de promoție și a început un doctorat în chimie organică și supramoleculară la Universitatea din Strasbourg.


Între anii 1999 și 2006, Daniel Funeriu a activat ca cercetător în institute prestigioase precum The Scripps Research Institute din Statele Unite ale Americii și AIST din Japonia. În 2006 a promit un grant de cercetare de 2 milioane de euro din partea Uniunii Europene, fiind unul dintre cele mai competitive proiecte finanțate de UE. Tot atunci, el a fondat o echipă de cercetare la Universitatea Tehnică din München.

Citește și: Cine este soția lui Daniel Funeriu și cu ce se ocupă. Sandra este franțuzoaică și s-au cunoscut acum 31 de ani


Citește și: Daniel Funeriu a lăudat-o pe Elena Lasconi, în emisiunea lui Măruță, însă pe Nicușor Dan l-a atacat dur: „Și-a pierdut coloana vertebrală'

Citește și: USR a decis să-l susțină pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale. Elena Lasconi, singură și fără buget de campanie: „O mișcare proastă. I-aș întreba pe colegii mei: cât e darul și cine-l dă?’

Citește și: Ce crede Traian Băsescu despre anularea alegerilor prezidențiale din România: „Motivul nu a fost Călin Georgescu. Dacă ar fi fost în turul doi Ciolacu și Georgescu, s-ar fi anulat?’


A intrat în politică în anul 2007

Mai multe detalii despre cine este Daniel Funeriu. Dincolo de cariera sa științifică impresionantă, Daniel Funeriu a intrat în politică în anul 2007, candidând la alegerile europarlamentare din partea Partidului Liberal Democrat (PLD). Deși a ocupat o poziție neeligibilă pe listă, el a devenit europarlamentar în 2008. În 2009, odată cu fuziunea PLD cu PDL, bărbatul nu a reușit să obțină un nou mandat.

Totuși, cariera sa politică a atins un punct de maximă vizibilitate în luna decembrie a anului 2009, când a fost numit ministrul educației în guvernul Emil Boc II. În această funcție, el a fost unul dintre artizanii Legii Educației Naționale, o reformă amplă care a adus modificări semnificative sistemului de învățământ românesc.


Deși revenirea sa în țară nu a fost lipsită de controverse, unii contestând echivalarea diplomelor sale obținute în străinătate, politicianul a rămas o figură marcantă în domeniul educației și al cercetării.


Daniel Funeriu este căsătorit cu franțuzoaica Sandra Funeriu și are doi copii

Cine este Daniel Funeriu în viața personală. Daniel Funeriu, candidat la alegerile prezidențiale din acest an, este căsătorit cu Sandra Funeriu, cetățean francez, pe care a cunoscut-o în anul 1994 la Strasbourg. Cei doi parteneri de viață au împreună doi copii cu care se mândresc ori de câte ori au ocazia.

Politicianul și soția lui au afaceri împreună. Conform libertatea.ro, el este acționar la Nellea Systems, o companie înființată în 2022 în Franța, împreună cu soția lui, Sandra, și cei doi copii.

Sandra Funeriu mai deține și Oriensys, o firmă franceză specializată în consultanță pentru companii și instituții publice, oferind servicii în domenii precum educație, formare profesională, cercetare, telecomunicații, 5G și inteligență artificială. Oriensys este implicată într-un proiect finanțat din fonduri europene și derulat de Primăria Reșița, intitulat „Reșița modernă – Un nou ecosistem educațional’. Proiectul, dezvoltat de compania din Strasbourg, beneficiază și de implicarea directă a lui Daniel Funeriu.

De asemenea, candidatul independent la alegerile prezidențiale deține acțiuni în valoare de 2.000 de euro la compania elvețiană Celindra, fondată de fostul broker Cristian Sima, un personaj controversat care, la un moment dat, își anunțase intenția de a candida la alegerile prezidențiale din România.

Sursa foto: Facebook