1 Martie, tradiții și obiceiuri la români. De ce se dau mărțișoare astăzi și care este legenda șnurului alb-roșu

Publicat pe

Mărțișorul reprezintă una dintre cele mai vechi și mai frumoase tradiții românești. Este asociat, așa cum știe toată lumea, datei de 1 Martie, socotită prima zi de primăvară. Inițial, mărțișor era socotit doar împletitura dint două șnururi – unul alb și unul roșu, însă în timp i-au fost atașate diverse talismane și obiecte de mici dimensiuni pe care femeile le poartă în piept.

Se spune că istoria mărţişorului ar fi început când Soarele întruchipat într-un bărbat chipeş a coborât pe pământ pentru a dansa hora în sate. Un dragon l-a răpit şi l-a închis într-un beci al unui palat. Nimeni nu îndrăznea să-l salveze pe Soare. Un tânăr curajos a călătorit 3 anotimpuri (vara, toamna şi iarna) până a găsit castelul şi s-a luptat cu dragonul multe zile până a reuşit să-l înfrângă. Soarele a fost eliberat iar sângele tânărului rănit cădea pe zăpada transformând-o în ghiocei, mesageri ai primăverii.

1 Martie, tradiții și obiceiuri la români

 Tânărul curajos a murit fericit văzând că viaţa sa a servit unui scop atât de nobil: venirea primăverii. Istoria mărţişorului mai spune că de atunci există obiceiul ca oamenii să ofere doamnelor şi domnişoarelor amulete: un fir alb împletit cu unul roşu, scrie fundatiacarpatina.com.

Alte legende populare spun că mărţişorul ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte. Una dintre legende spune că între 1 şi 9 martie, „Zilele babelor', baba Dochia toarce lângă oi îmbrăcată în noua cojoace pe care le scutură unul câte unul în fiecare zi. Cu timpul, la acest şnur s-a adăugat o monedă de argint, asociata soarelui. Mărţişorul era purtat de către copii timp de 12 zile sau până la anumite sărbători de primăvară (Mucenici, Blagovistenie, Florii, Paste ), până la înflorirea pomilor fructiferi sau a unor arbuşti precum măceşul. În alte locuri, mărţişorul era purtat până la sosirea păsărilor călătoare, când era aruncat în direcţia de unde veneau acestea rostindu-se: „Ia-mi negreţele şi dă-mi albeţele'.

Mitul Primăverii

Conform unui mit care circulă în Republica Moldova, în prima zi a lunii martie, frumoasa Primăvara a ieşit la marginea pădurii şi a observat cum, într-o poiană, într-o tufă de porumbari, de sub zăpadă răsare un ghiocel. Iarna a chemat vântul şi gerul să distrugă floarea şi ghiocelul a îngheţat, însă Primăvara a dat la o parte zăpada, rănindu-se la un deget din cauza mărăcinilor. O picătură de sânge fierbinte a căzut pe floare făcând-o să reînvie. În acest fel, Primăvara a învins Iarna, iar culorile mărţişorului fac trimitere la sângele roşu pe zăpada albă.

Semnificaţia culorilor mărțișorului

Arheologii au descoperit obiecte cu o vechime de mii de ani care pot fi considerate mărţişoare. Ele au forma unor mici pietre de râu vopsite în alb şi roşu, înşirate pe aţă, pentru a fi purtate la gât. Cele două culori sunt deschise interpretărilor: roşul poate semnifica vitalitatea femeii, iar albul – înţelepciunea bărbatului. Astfel, şnurul mărţişorului exprimă împletirea inseparabilă a celor două principii.

Vezi și care sunt cele mai frumoase mesaje de 1 Martie.

De ce se dau mărțișoare de 1 Martie și care este legenda șnurului alb-roșu

Mărțișorul, șnurul împletit cu alb și roșu, se poartă în piept sau la închietura mâinii.

Culoarea alb simbolizează masculinitatea, pe când roșul este femininitatea

Împletirea celor două culori înseamnă reînnorirea ciclului vieții, adică revenirea la viață a naturii și automat venirea primăverii

Mărțișorul trebuie purtat timp de mai multe zile pentru a avea noroc tot anul sau până când observi primul pom înflorit în care vei atârna șnurul colorat, dar nu înainte de a-ți pune o dorință

În unele zone femeile poartă acest șnur toată luna martie ca să le aducă speranță, căldură și optimism

Credințele românești străvechi spun că mărțișorul te ține departe de rele pentru că este un adevărat talisman ce aduce noroc

În unele sate din Transilvania oamenii leagă mărțișoare la porți, ferestre și la coarnele animalele pentru a fi sănătoase și productive în anul curent

Locuitorii din Dobrogea poartă mărțișorul până la venirea berzelor după care șnurul este aruncat spre înaltul cerului

În popor se mai aleg și „babele' în funcție de ziua în care te-ai născut și care-ți arată cum va fi anul tău în funcție de vremea de atunci. Spre exemplu, dacă ești născut într-o zi de 26, atunci baba ta va fi pe 8. Dacă în ziua respectivă vremea e frumoasă așa vei fi și tu tot anul. Aceeași situație este și când e vremea mohorâtă sau închisă

Perioada între 1 și 9 martie este considerată hotarul dintre iarnă și primăvară, vremea în care baba Dochia urcă la munte cu turma sa de oi și leapădă din cojoace pentru a muri spre renaștere. De aici vine și caracterul capricios al babelor în primele zile din luna martie.

Ce nu ai voie să faci în ziua de 1 Martie dacă vrei să-ți meargă bine

Gospodinele nu au voie să dea cu mătura pentru că se spune că astfel dau afară norocul din casă

Și spălatul este strict interzis de 1 Martie pentru că astfel se aduce înapoi gerul Babei Dochia

De asemenea, călcatul este de asemenea trecut la zona de „nu au voie', în schimb femeile au liber la gătit, potrivit stirimondene.fanatik.ro.

De mărțișor nu ai voie să te cerți cu nimeni pentru că riști să ai asemenea dispute până la venirea toamnei

Mamele care pun mărțișor în piept propriului copil nu trebuie să fie văzute de femei însărcinate pentru că bebelușul s-ar putea naște cu un semn.

dinpopor.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter