Ce alimente să eviți în timpul caniculei. Recomandările făcute de neurochirurgul Vlad Ciurea. Un preparat apreciat și consumat des de români se află în centrul atenției. Deși este des consumat, acest preparat ar trebui evitat în zilele toride de vară. Iată despre ce este vorba mai exact, dar și ce declarații a făcut prof. dr. Vlad Ciurea!
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!
Cuprins
În plin sezon al temperaturilor extreme, prof. dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai apreciați neurochirurgi din România, a lansat un apel important către populație. Medicul a explicat de ce unele preparate tradiționale, precum mititeii, pot deveni periculoase pentru organism în zilele toride și oferă sfaturi utile pentru un regim alimentar adaptat verii.
Citește și: Dieta care te scapă de burtă în doar cinci zile. Ce alimente trebuie să consumi
Ce alimente să eviți în timpul caniculei
Reputatul neurochirurg prof. dr. Vlad Ciurea a tras un semnal de alarmă în contextul valurilor de căldură care afectează tot mai frecvent România. Specialistul a atras atenția asupra pericolelor asociate cu alimentația nepotrivită în zilele toride și a oferit sfaturi esențiale pentru menținerea sănătății în timpul caniculei.
Una dintre principalele avertizări vizează consumul de alimente grele și greu digerabile, în special preparate pe bază de carne roșie. În centrul atenției se află un preparat emblematic pentru mesele românilor, și anume mititeii. Deși sunt extrem de apreciați, prof. dr. Vlad Ciurea recomandă consumul acestora cu mare moderație în perioadele de temperaturi ridicate.
„Organismul este deja supus unui stres termic imens pe caniculă. Dacă mai adăugăm și o mâncare grea, cum sunt mititeii, care cade ca un bolovan în stomac, riscăm fenomene periculoase, precum ischemii coronariene sau cerebrale. Când simțim mirosul lor pe grătar, suntem ghidați de instinctele ancestrale. Dar ce place stomacului, nu e neapărat bun pentru creier. Creierului nu îi plac mititeii.
Alimentele grase, prăjite, supraprocesate, precum și energizantele ar trebui evitate. Trebuie să ne protejăm funcția cerebrală prin ceea ce mâncăm și cum ne hidratăm', a transmis medicul Vlad Ciurea în cadrul unei emisiuni, conform romaniatv.net.
Recomandările făcute de neurochirurgul Vlad Ciurea
În locul preparatelor grele, neurochirurgul Vlad Ciurea recomandă o alimentație cât mai ușoară, cu mese dese, dar reduse cantitativ. Salatele proaspete, legumele crude și fructele de sezon sunt opțiuni ideale pentru menținerea unui echilibru alimentar sănătos.
Mai mult decât atât, hidratarea intensă este esențială în timpul verii, atunci când temperaturile sunt foarte ridicate.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/06/001-cover-86.jpg)
Ce alte alimente trebuie evitate vara
Pe lângă mititei, vara este recomandat să eviți următoarele alimente, mai ales în zilele caniculare:
-alimente prăjite și grase, cum ar fi cartofii prăjiți, produse de tip fast-food sau preparatele cu sosuri grele, care sunt greu de digerat și pot suprasolicita sistemul digestiv;
-alimente foarte sărate. Excesul de sare poate duce la deshidratare și crește riscul de hipertensiune arterială;
-carne roșie în cantități mari. Digerarea cărnii roșii necesită multă energie și poate cauza disconfort în căldură;
-produse lactate integrale. Pot fi mai greu digerabile și uneori cresc senzația de balonare sau disconfort;
-alimente procesate și conserve. Au adesea un conținut ridicat de sare și conservanți, care pot afecta negativ hidratarea;
-băuturi alcoolice și cofeinizate în exces. Acestea pot contribui la deshidratare și pot agrava efectele căldurii;
-deserturi grele și bogate în zahăr, cum ar fi prăjituri, creme dense sau ciocolată, care pot încetini digestia și pot provoca senzație de oboseală.
Sursa foto: Freepik/ Facebook