Când pică Înălțarea Domnului 2022

Publicat pe

Ziua Înălțării lui Iisus Hristos cade întotdeauna într-o zi de joi și este o zi în care creștinii sărbătoresc înălțarea lui Iisus Hristos la cer, așa cum este consemnată în Biblie. 

Când pică Înălțarea Domnului 2022

Anul acesta, Înălțarea Domnului cade pe data de 26 mai 2022.

La patruzeci de zile de la ziua în care a înviat din mormânt, Isus S-a înălțat la cer.

Deoarece data Paștelui variază de la an la an, sărbătoarea Înălțării se mută odată cu ea.

Ce faci cu ouăle rămase de la Paște. Rețete delicioase

 Ea cade întotdeauna în a patruzecea zi de la Paște și, deoarece Paștele cade întotdeauna într-o duminică, Ziua Înălțării cade întotdeauna într-o zi de joi; este frecvent numită „Joia Sfântă”.

Înălțarea, în credința creștină, este urcarea lui Iisus Hristos la cer în a 40-a zi după Înviere (Paștele fiind considerat prima zi). 

Sărbătoarea a fost celebrată la 40 de zile după Paște atât în creștinismul oriental, cât și în cel occidental, încă din secolul al IV-lea. Înainte de această dată, Înălțarea era comemorată ca parte a celebrării coborârii Duhului Sfânt la Rusalii.

Semnificația Înălțării pentru creștini derivă din credința lor în glorificarea și exaltarea lui Iisus în urma morții și Învierii sale, precum și din tema întoarcerii sale la Dumnezeu Tatăl.

 Astfel, Evanghelia după Ioan folosește atât spusele lui Iisus, cât și aparițiile sale de după Înviere pentru a indica o nouă relație între Iisus și Tatăl său și între el și urmașii săi, mai degrabă decât o simplă mutare fizică de pe pământ la cer.

Sfânta Scriptură și sărbătorile

Potrivit primului capitol din Faptele Apostolilor, după ce li s-a arătat apostolilor în diferite ocazii, pe parcursul a 40 de zile, Iisus a fost înălțat în prezența lor și apoi a fost ascuns de ei de un nor, o imagine biblică frecventă care semnifică prezența lui Dumnezeu. 

Salată de boeuf pentru Paște. Rețeta lui Florin Dumitrescu

Deși credința în Înălțare este evidentă și în alte cărți ale Noului Testament, accentul și imaginile diferă. În Evanghelia după Ioan, glorificarea descrisă de povestea Înălțării pare să fi avut loc imediat după Înviere. 

Imagistica relatării din Evanghelia după Luca este asemănătoare cu cea din Faptele Apostolilor, dar nu se menționează o perioadă de 40 de zile.

 Înălțarea lui Iisus este menționată în Crezul apostolilor, o profesiune de credință folosită pentru botez în biserica primară.

O trăsătură distinctivă a liturghiei sărbătorii în bisericile occidentale este stingerea lumânării pascale, aprinsă pentru prima dată de Paște, după citirea Evangheliei, ca simbol al plecării lui Hristos de pe pământ. 

Rețete de prăjituri pentru Paște. Simple și gustoase

În ciuda ideii de separare indicată în acest act, care s-ar putea aștepta să pună o notă de tristețe, întreaga liturghie a Înălțării, de-a lungul celor 10 zile până la Rusalii, este marcată de bucurie pentru triumful final al Domnului înviat.

Una dintre temele centrale ale sărbătorii este împărăția lui Hristos, iar implicația teologică este că Înălțarea a fost actul final de răscumpărare care conferă participarea la viața divină tuturor celor care sunt membri ai lui Hristos. 

Cu alte cuvinte, Hristos „a fost înălțat la cer ca să ne facă părtași ai Dumnezeirii Sale”.

Sursa foto: Shutterstock.com

Libertatea.ro
dinpopor.ro
gsp.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă