Care sunt cele mai murdare locuri dintr-o cameră de hotel este important să știi. Chiar dacă nu te-ai gândi că ar putea exista. Mai ales când vine vorba despre unități de cazare cu renume, unde curățenia nu ar trebui să lase de dorit. Indiferent unde ai alege să te cazezi, acordă atenție la care sunt cele mai murdare locuri dintr-o cameră de hotel.
Cuprins
Ți-ai rezervat deja vacanța mult visată? Ai petrecut zile în șir căutând opțiunile ideale de cazare. Ai urmărit recenzii și imagini ale locurilor pe care urmează să le vizitezi. Ai aranjat totul până la cel mai mic detaliu. Ce s-ar putea întâmpla rău în acest context?
Mai ales că unitatea de cazare aleasă are multe stele și recomandări pozitive. Ei bine, aparențele pot fi înșelătoare, după cum bine știi deja. Și trebuie să te gândești și la care sunt cele mai murdare locuri dintr-o cameră de hotel, chiar dacă aparent este impecabilă.
Ce suveniruri nedorite poți lua cu tine
Nu te impacienta! Nu te sfătuim să iei obiecte din camera de hotel ca și cum ar fi incluse în prețul camerei. Dimpotrivă, chiar e recomandat să nu iei nimic în plus față de amintirile extraordinare ale vacanței de vis. Doar că e posibil să iei microbi periculoși. Iar consecințele nu vor fi deloc plăcute. Și ei sălășluiesc în voie tocmai în locuri în care te aștepți cel mai puțin.
Cercetătorii americani de la Universitatea din Houston au colectat probe de pe 19 tipuri de suprafeţe, din camere de hotel. În urma analizelor de laborator efectuate, imaginea de ansamblu a unei camere de hotel nu mai e deloc idilică.
Telecomenzile sunt la fel de murdare ca toaletele şi chiuvetele. Ca să nu mai vorbim despre lavetele și mopurile folosite de cameriste la curățenie. Și dacă e să luăm în considerare care sunt cele mai murdare locuri dintr-o cameră de hotel, acestea găzduiesc bacterii dintre cele mai diverse și mai periculoase.
Printre microbii descoperiţi se numără streptococii (bacterii care provoacă infecţii respiratorii, otită şi chiar meningită), stafilococii (produc infecţii ale pielii, boli respiratorii, toxiinfecţii alimentare etc.) şi bacteriile coliforme (care se găsesc de obicei în materiile fecale).
Microbiologii au măsurat cantitatea de bacterii de pe suprafeţe în unităţi formatoare de colonii (UFC) pe centimetru cub. Cele mai multe UFC au fost descoperite pe lavetele folosite de cameriste, pe întrerupătoare, pe telecomenzi şi pe tastele telefoanelor fixe. Cei mai puţini microbi ar fi, potrivit autorilor studiului, pe mânerul uşii de la baie, pe galerie şi pe tăblia de pat.
Nici cearşafurile, lenjeriile de pat şi prosoapele nu sunt ferite de riscuri, dacă nu au fost spălate corespunzător. Și pot transmite boli de piele, precum scabia sau râia, păduchi sau purici. Parazitul Sarcoptes Scabiae, care produce râia, este distrus doar prin fierberea lenjeriei. Or, aceasta nu mai este o practică frecventă în hoteluri.
Pe de altă parte, un alt studiu citat de Huff Post arată că cel mai des întâlniți microbi într-o cameră de hotel sunt streptococii. Sunt acele bacterii care provoacă infecţii respiratorii, otită şi chiar meningită. De asemenea, într-o astfel de încăpere pot exista stafilococi, care produc infecţii de piele, boli respiratorii sau toxiinfecţii alimentare.
Care sunt cele mai murdare locuri dintr-o cameră de hotel
Te-ai fi gândit vreodată că aproximativ 81% dintre suprafețele dintr-o cameră de hotel conțin cel puțin câteva bacterii din fecale? În plus, suprafețele din băile camerelor de hotel sunt mult mai contaminate comparativ cu cele din băile de acasă.
Spre exemplu, robinetul de chiuvetă este cel mai contaminat loc dintr-o cameră de hotel. Și are pe el de 60.000 de ori mai multe bacterii decât un scaun de toaletă. Un cap de duș a prezentat de 25.000 de ori mai multe bacterii decât un scaun de toaletă, în vreme ce cada, de 4 ori mai multe bacterii decât un capac de WC.
Așadar, nu trebuie să te lași amăgit de imaginea aparent impecabilă a unei camere de hotel. Oricât de scump și de renumit ar fi hotelul, tot poate ascunde germeni. Și nu ar strica să ai mereu cu tine, în bagaj, niște dezinfectant sau șervețele dezinfectante, ca să le folosești în care sunt cele mai murdare locuri dintr-o cameră de hotel.
În același timp, medicii recomandă să purtăm întotdeauna papuci în camera de hotel. Și asta pentru că în contact cu covorul/mocheta, cada, grătarul de la duş şi cu gresia ne putem trezi cu surprize neplăcute.
Telecomenzile
Fie că vorbim despre cea a televizorului, fie despre cea de la aerul condiționat, telecomenzile sunt adevărate „palate' pentru bacterii. Fii sincer, de câte ori ai dezinfectat telecomenzile din propria locuință? Ei bine, și oamenii care se ocupă de curățenie în hoteluri sar peste acest pas.
Așa se face că toate telecomenzile din fiecare cameră sunt clasificate ca fiind pline de bacterii și germeni. Pot colecta contaminanți, bacterii brute și potențial periculoase, inclusiv E. Coli. Cum așa? Gândește-te că cineva a fost la toaletă, nu s-a spălat pe mâini după aceea și apoi a pus mâna pe telecomandă. Drept urmare, nu atinge telecomenzile înainte de a le dezinfecta.
Telefonul fix
Da, poate par obiecte de muzeu în zilele noastre, dar telefoanele fixe încă sunt prezente în camerele de hotel. Și se numără printre care sunt cele mai murdare locuri dintr-o cameră de hotel. Așadar, la fel ca și în cazul telecomenzilor, ar trebui să eviți să-l atingi înainte de a-l dezinfecta.
Chiar dacă simți nevoia să suni imediat la room-service. Mai mult, ține cont și de faptul că utilizatorii receptorului mai și respiră deasupra lui. Ceea ce duce la contaminarea și cu virusuri respiratorii poatențiale.
Întrerupătoarele
Întrerupătoarele și prizele pot fi contaminate cu bacterii, inclusiv cu E.coli, prezentă în materiile fecale. De aceea, este bine să dezinfectezi întrerupătorul înainte să îl atingi.
Patul
Programul de curățenie al unui hotel prevede ca saltelele, păturile și saltelele să fie schimbate de obicei o dată la trei luni. Însă nu întotdeauna se respectă acest interval, astfel că este posibil ca acestea să fie acolo de când s-a deschis hotelul. De asemenea, pernele s-ar putea să fi fost și ele acolo de mult timp. Înainte să te culci în el, verifică patul şi mai ales salteaua.
Cel mai bine ar fi să ai propriile aşternuturi şi să nu le foloseşti pe cele de la hotel. Anumiţi gândaci se ascund în pat, în tăblia patului și mai ales în saltea. Probabil că ai auzit deja de invazia de ploșnițe din marile capitale europene.
Pernele decorative
Deși de cele mai multe ori le găsim aranjate frumos pe pat, acestea reprezintă o sursă nebănuită de bacterii. Asta din cauza faptului că foarte mulți dintre clienţi le aruncă pe podea sau în tot felul de locuri din cameră, pur și simplu pentru că nu le sunt de folos. Astfel, pernele devin un adevărat paradis pentru bacterii şi este recomandabil să nu le atingem deloc.
Fețele de pernă
Fețele de pernă ar trebui schimbate după fiecare oaspete. În mod evident, uleiurile și reziduurile din produsele de îngrijire a pielii și a părului, precum și bacteriile ajung pe fața de pernă. Cu toate acestea, fețele de pernă nu sunt schimbate la fel de des precum cearșaful sau plicul de pilotă.
Din fericire, odată ce ai făcut o rezervare la un hotel, motel sau orice alt tip de cazare, personalul hotelului se asigură că vă curăță camera și schimbă cearșafurile de pat, inclusiv fețele de pernă înainte de a ajunge.
Totuși, fetele de pernă se numără încă printre care sunt cele mai murdare locuri dintr-o cameră de hotel. Potrivit unei investigații a emisiunii Today din 2014, camerele ascunse au dezvăluit o practică comună de schimbare a patului în rândul femeilor de serviciu.
Au făcut o treabă destul de bună la schimbarea celorlalte așternuturi, dar când a venit vorba de pernele murdare, le-au pus deoparte pe scaunul de lângă pat în timp ce schimbau cearșafurile și apoi le-au pus la loc din nou.
Pilota
Deși pare neverosimil, trebuie să știi că pilotele și cuverturile de pat se schimbă doar de patru ori pe an. Iar în unele hoteluri acestea nu se schimbă niciodată. Drept urmare, dacă nu ai cum să cari propria pătură cu tine în bagaj, ia-ți mereu cearșafuri pentru a acoperi pilotele și păturile din hotel.
Draperiile
Draperiile nu sunt deloc ușor de curățat. Este nevoie de un efort însemnat pentru a le da jos, a le înlocui și a le pune din nou. De aceea, stând atârnate acolo multă vreme, acestea se impregnează cu tot felul de germeni și bacterii. Ceea ce face ca aerul din cameră să nu mai fie atât de curat.
Camera de baie
Oricât de strălucitoare ar părea la prima vedere, camera de baie ascunde cel mai mare număr de germeni. În plus, uneori sunt folosite diverse substanțe chimice pentru curățenie și nu sunt limpezite în mod corespunzător. De asemenea, căzile sunt șterse folosind aceleași mănuși pe care cameristele le-au folosit pentru a curăța toaleta. Nici chiuveta nu e ferită de riscuri. Și cum spuneam mai sus, până și capul de duș poate fi un pericol pentru sănătate.
Vesela
În oricare cameră de hotel obișnuită există și tipuri de veselă. Cele mai întâlnite sunt paharele, cănile și frapierele. Pahare se găsesc atât în încăpere, cât și în baie. De obicei, sunt doar clătite cu apă de cameriste și lăsate la scurs ori șterse cu un prosop de hârtie. Și nu se spală cu detergent de vase.
Din fericire, multe hoteluri utilizează azi pahare din plastic, de unică folosință, sigilate individual. Dar frapierele sunt mereu contaminate. Pe de o parte, se folosește gheață făcută cu apă de la robinet, care nu e întotdeauna în conformitate cu standardele de consum. Pe de altă parte, nici acestea nu se spală corespunzător după fiecare utilizare.
Cheile și cartela de acces
Înainte de tine, mulți turiști au atins cheile sau cartela de acces în camera de hotel. Drept urmare, ar putea conține o mulțime de bacterii. De aceea, înainte să o folosești, șterge-le cu un șervețel dezinfectant.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: huffpost.com, USA Today,
Citește și Care sunt capitalele culturale europene în 2024