Cât alcool se pune la vișinată

Vișinata este nu doar una dintre cele mai îndrăgite băuturi tradiționale românești, ci un simbol al meselor festive. Aromată, dulce, ușor înțepătoare și plină de parfumul inconfundabil al vișinelor bine coapte, această băutură artizanală este nelipsită de pe mesele românilor de pretutindeni. Cum fiecare își urmează propria rețetă, rămâne un mister, pentru mulți, cât alcool se pune la vișinată de fapt.

Când vine vorba despre cât alcool se pune la vișinată, răspunsul nu poate fi unul fix, universal valabil. Și asta pentru că rețeta poate varia în funcție de gustul personal, tăria dorită a băuturii, dar și de calitatea fructelor și a alcoolului folosit. Totuși, există anumite repere și proporții pe care le poți urma pentru a obține o vișinată echilibrată și savuroasă.

Ce este vișinata

Aproape orice fruct se poate transforma într-o „…ată' românească. Cu alte cuvinte, pivnițele și cămările românești au avut, încă din vremuri de mult apuse, recipiente cu diferite băuturi din fructe, precum afinată, caisată, nucată, cireșată, vișinată și altele ca ele. Este vorba despre băuturi obținute în urma macerării în alcool și zahăr sau miere a fructelor proaspete. De altfel, este un fel de lichior rudimentar. Căci lichiorurile sofisticate se obțin din siropul fructelor prelucrat împreună cu alcoolul și diferite alte esențe aromatice.

Revenind la vișinată, probabil că toată lumea a făcut cunoștință cu gustul dulce-acrișor ispititor și cu acea culoare atât de apetisantă a licorii tradiționale. Însă nimic nu se compară cu vișinata preparată în casă, după rețeta familiei, transmisă din generație în generație. De aceea este și foarte dificil de spus rețeta vișinatei. Căci fiecare va avea ceva de scos sau de adăugat în modul de preparare sau în secretele gustului perfect.

Cum se face vișinata

Chiar dacă ai crede că nu oricine poate face acasă o asemenea delicatesă, trebuie să știi că este una dintre cele mai ușor de preparat rețete. Nu necesită efort, nici investiți majore. Ai nevoie doar de recipiente din sticlă cu capac ermetic, de fructe proaspete, bine coapte și sănătoase, de alcool alimentar și zahăr sau miere. Fructele se pot pune întregi sau li se pot scoate sâmburii. Unii preferă să le și zdrobească puțin, pentru a elibera mai mult sirop.

Pur și simplu arunci într-un borcan încăpător niște vișine, zahăr sau miere și torni deasupra alcool. Apoi, îți trebuie răbdare să aștepți cât să se așeze bine siropul și să se întrepătrundă aromele. Cu cât trece mai mult timp cu atât mai bine. În general, se folosesc fructe, zahăr și alcool în cantități egale. Și se lasă la „împrietenit' minimum 100 de zile. Dacă tot mai tragi cu ochiul din când în când cu nerăbdare, ai grijă să mai și agiți borcanul, pentru ca zahărul să se dizolve complet și siropul să prindă vlagă.

Se păstrează la temperatura camerei, dar într-un loc răcoros, ferit de lumină. La final, se strecoară licoarea magică și se transferă în sticle cu dop ermetic. Vișinele conservate în alcool sunt delicioase în deserturi. De reținut că gustul și aspectul vișinatei depind de calitatea fructelor. Acestea trebuie să fie sănătoase, bine coapte, complet nealterate.

Cât alcool se pune la vișinată

Important de știut, referitor la cât alcool se pune la vișinată, este că gustul băuturii este puternic influențat de tipul de alcool folosit. Unii obișnuiesc să facă vișinata cu țuică, fapt care îi conferă băuturii izul specific tăriei adăugate și îi alterează aroma. Drept urmare, se recomandă utilizarea alcoolului alimentar dublu rafinat sau de vodcă.

În general, se pun fructe, zahăr sau miere și alcool în cantități egale. Cu alte cuvinte, dacă ai 2 kg de vișine bine coapte, le vei combina cu 2 kg zahăr și 2 l alcool. În funcție de gust și tăria dorită, se pot modifica părțile de zahăr și de alcool. Spre exemplu, există rețete care recomandă numai jumătate de litru de alcool la 2 kg de vișine și 1 kg de zahăr.

Specialiștii nu recomandă utilizarea țuicii, din cauza gustului și mirosului pe care aceasta le poate lăsa în vișinată. Este de preferat alcoolul alimentar de peste 70 de grade. Dar se poate folosi cu succes și vodca. Unele persoane folosesc jumătate din cantitatea de alcool dublu rafinat la macerare, adăugând la final vodcă.

Ingrediente de bază pentru vișinată

Vișinata se prepară din trei ingrediente esențiale:

Vișine proaspete

De preferat fructele să fie bine coapte, ferme, fără urme de stricăciuni sau mucegai.

Zahăr sau miere

Se poate folosi zahăr rafinat alb, zahăr brun sau oricare alt tip de zahăr dorit, în funcție de preferințe. Și mierea este un inredient utilizat des, însă, pentru că este mai scumpă, nu se folosește la cantități mari.

Alcool

De regulă oamenii folosesc țuică tare, alcool dublu rafinat de 96°, vodcă sau chiar rom, în unele variante moderne.

În ce proporții se folosesc

O rețetă tradițională românească de vișinată presupune următoarele proporții:

  • 1 kg de vișine
  • 500–800 g de zahăr (după cât de dulce o dorești)
  • 500 ml – 1 litru de alcool (în funcție de tăria dorită)

Această formulă este orientativă, însă există câteva lucruri de luat în calcul pentru a obține un echilibru între gust, aromă și conservare.

Cum alegi alcoolul potrivit

Pentru a obține gustul perfect, trebuie să iei în calcul calitatea alcoolului folosit. Și iată câteva elemente de luat în seamă referitoare la cât alcool se pune la vișinată:

Țuica sau pălinca

Țuica de 40–50° este o alegere populară în mediul rural, unde este ușor de procurat. Aceasta dă un gust mai rustic și autentic băuturii. Dacă se folosește pălincă mai tare (peste 50°), vișinata va avea un gust mai aspru, dar se va păstra mai bine în timp.

Alcool dublu rafinat 96°

Această variantă este cea mai pură și are avantajul că nu influențează aroma fructelor. Însă, fiind foarte concentrat, trebuie diluat corespunzător pentru a nu obține o vișinată „tăioasă'.

Vodcă

Vodca este o opțiune convenabilă și ușor de găsit, ideală pentru cei care doresc un gust mai „soft'. Se recomandă folosirea unei vodci de calitate, de 40°, pentru ca vișinata să nu capete gust artificial.

Cum calculezi tăria vișinatei

Pentru o băutură echilibrată, tăria vișinatei ar trebui să fie între 25% și 35% alcool. Iată cum se poate face un calcul simplu:

Dacă folosești alcool de 96° și îl adaugi în proporții egale cu fructele și zahărul, vei obține o vișinată tare (peste 40%). Pentru o băutură mai „prietenosă', se recomandă diluarea alcoolului cu siropul format din vișine și zahăr. Spre exemplu, iei un kilogram de vișine și le combini cu 700 g zahăr. Le lași la macerat 10-14 zile, până lasă un sirop consistent. În siropul strecurat, adaugi 500 ml alcool de 96°. Astfel, obții o vișinată cu o tărie de 30–35%.

Dacă preferi o vișinată licoroasă, slabă, va trebui să folosești cam 400-500 ml vodcă. Dacă vrei o vișinată ponderată, nici prea slabă, nici prea tare, poți folosi un litru de vodcă sau 500 ml alcool de 70°. Pentru o vișinată cu temperament, vei avea nevoie de 700 ml – 1 l alcool de 96°.

Trucuri pentru o vișinată perfectă

Acum că știi cât alcool se pune la vișinată, e cazul să afli și câteva trucuri pentru vișinată perfectă. Nu uita că secretul unei vișinate reușite stă în calitatea ingredientelor, răbdarea în timpul macerării și pasiunea cu care o prepari. Fie că alegi să urmezi o rețetă clasică sau să experimentezi, vișinata este un simbol al ospitalității române

Vișinata se păstrează foarte bine, chiar și ani de zile, dacă este ținută în sticle închise ermetic, la întuneric și răcoare. Cu timpul, capătă o aromă mai profundă și mai rotundă, asemănătoare cu un lichior fin.

Nu grăbi macerarea! Cu cât o lași mai mult la maturat, cu atât băutura va fi mai fină. Lumina și căldura o pot altera, așa că păstrează vișinata în locuri ferite de soare, răcoroase și întunecate. Dacă vișinata iese prea tare, o poți „îndulci' ușor cu puțină apă fiartă și răcită sau cu sirop de zahăr. Pentru a-i da un plus de savoare, îi poți adăuga diferite mirodenii. Cuișoarele, păstaia de vanilie, scorțișoara se pretează perfect.

Unii preferă să-i adauge rom negru, coniac sau lichior de cafea, pentru a varia aroma vișinatei clasice. Alte rețete includ și combinații de vișine cu alte fructe (cireșe amare, afine, zmeură).

Rețetă de vișinată specială

Ingrediente

  • 3,5 kg vişine
  • 1,5 kg cireşe amare
  • 1,5 kg zahăr (mai mult sau mai puţin, după gust)
  • 5 l alcool de 70° (sau 10 litri vodcă)

Mod de preparare

Vişinele şi cireşele se pisează cu sâmburi cu tot, se presară cu zahăr şi se pun în vas (borcan, damigeana, doniţa, butoiaş). Se închid bine, să stea aşa o săptămână şi mai bine.

Se toarnă şi alcoolul, se-nchide iarăşi bine vasul şi se lasă cam două luni la macerat. La nevoie, se strecoară și se consumă după plac.

Sursa foto: Shutterstock

Alte surse: wikipedia.org, spanishsabores.com,

Citește și Cum se face cireșata. Cea mai simplă rețetă

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton