Câte ouă poți mânca pe zi

.

Unii spun că fac rău, ba la ficat, ba la inimă, ba la colesterol. Oamenii de știință spun că un consum zilnic de ouă nu crește semnificativ nivelul de colesterol. Alții le ridică în slăvi pentru proprietățile lor excepționale. Ce să mai crezi? Așadar, depinde de mai mulți factori câte ouă poți mânca pe zi.

Vorbind despre câte ouă poți mânca pe zi, glumeții ar spune că niciunul, pentru că le consumă doar noaptea. Alții ar răspunde la această întrebare crezând că face referire la cât ar putea încăpea în propriul stomac.

Ei bine, lăsând gluma la o parte, în cele ce urmează ne vom referi la câte ouă poți mânca pe zi la recomandarea specialiștilor. Și trebuie să ținem cont de vârsta și de starea de sănătate a fiecăruia. Căci nu oricine își permite luxul de a avea voie să mănânce ce, cât și când vrea.

De ce să mănânci ouă cu încredere

Oul înseamnă viață. Atât pentru că din el se naște o viață, cât și datorită elementelor vitale pentru organism pe care le conține. Importanţa lor este incontestabilă. Oferă o varietate de substanţe nutriţionale, proteine de calitate superioară şi ajută la echilibrarea aportului de calorii.

Ouăle conţin nutrienți importanţi pentru dezvoltarea şi menţinerea optimă a organismului. De altfel, sunt considerate alimente esențiale. Cele mai folosite ouă sunt cele de găină. Dar se consumă şi ouăle de prepeliţă, raţă, gâscă, struţ, curcă sau de bibilică.

De ce se bucură ouăle de o asemenea popularitate? Ei bine, sunt foarte versatile și se pretează în orice tip de meniu, de la mic-dejun până la cină. Înnobilează orice preparat, mai cu seamă pe cele de patiserie. Pe lângă asta, au o serie de proprietăți extraordinare pentru sănătate:

Ajută la dezvoltarea creierului

Colina este un element nutritiv esențial. Este o substanţă din familia vitaminelor B. Și este prezentă în ouă. Or, această substanță este renumită pentru ajutorul pe care îl aduce la dezvoltarea armonioasă a creierului. Și grăsimile din ou contribuie la asta.

Colina ajută și la dezvoltarea creierului fătului. În plus, previne defectele din naștere, așa că gravidele ar trebui să îl consume cu încredere. De aceea, se recomandă în alimentație încă de la vârste foarte fragede.

Sporesc capacitatea de concentrare

Într-o vreme în care stresul ne face tot mai „împrăștiați', avem nevoie de un aport de nutrienți meniți să ne ajute să ne „adunăm'. Or, specialiștii consideră că oul reușește să consolideze puterea de învățare și concentrare.

„Ascut' vederea

Ouăle conțin și luteină, care poate îmbunătăți vederea. Luteina se găsește în pupile. Iar consumul de luteină protejeaza retina și reduce posibilitatea apariției cataractei.

Previn formarea cheagurilor

Proteinele din gălbenușul de ou sunt responsabile de inhibarea acțiunii de formare a cheagurilor de sânge. Așadar, e recomandat să consumăm ouă cu moderație, mai ales dacă avem o predispoziție către afecțiuni care duc la formarea cheagurilor de sânge.

Pot crește colesterolul bun

Studiile au arătat că un consum moderat de ouă integrale nu are efecte negative asupra colesterolului. Dimpotrivă, cresc valorile colesterolului bun', HDL.

Sunt bombe de energie

Pe lângă faptul că sunt sățioase și taie foamea, ouăle sunt adevărate bombe de energie. De aceea, sunt incluse în mai toate tipurile de meniu de mic dejun. Preparate prin fierbere, oferă cel mai mare aprot de nutrienți. Colina din gălbenuș îmbunătăţeşte funcţiile neurologice, reduce inflamaţia în corp şi contribuie la menţinerea unui bun tonus psihic.

Când pot face rău ouăle

În ciuda bogăției de vitamine, calciu și fier pe care o dețin, ouăle pot face și rău. Căci pot deveni foarte ușor indigeste. Au nevoie între 90 de minute și 3 ore pentru a fi complet eliminate de stomac. Iar omleta se digeră cel mai greu. În plus, trebuie să ai garanția calității ouălor înainte de a le consuma. Ouăle trebuie să fie proaspete și sănătoase pentru a nu ne crea probleme.

Pe de altă parte, ouăle pot fi foarte ușor contaminate cu bacterii periculoase. Așadar, pot apărea toxiinfecții alimentare cu salmonella sau cu alți microbi. Riscul crește și pentru că ouăle infectate nu se pot distinge cu ochiul liber. E nevoie de teste specifice de laborator pentru asta.

Iar ouăle crude, consumate ca atare sau în creme, maioneze, înghețate ori prăjituri pot facilita transmiterea bacteriilor periculoase. Greața, vărsăturile, diareea, durerile de cap și de burtă, amețelile, febra și frisoanele se numără printre simptomele unei potenția toxiinfecții alimentare.

Care dintre tipurile de ouă sunt mai bune

Pofticioșii care se întreabă câte ouă poți mânca pe zi se referă probabil la ouăle de găină. Sunt cele mai populare și cel mai des consumate. Dar și celelalte tipuri de ouă sunt la fel de bune și de hrănitoare. Și iată care dintre ele ar trebui consumate:

Oul de găină

Conține 13 vitamine şi minerale şi are aproximativ 70 de calorii. Proporţia cea mai mare de nutrienţi (vitamine A, D, E, acid folic) se găseşte în gălbenuș. Oul este unul dintre puținele alimente care conține în mod natural vitamina D, iar alte vitamine şi minerale de care putem beneficia prin consum sunt: luteina, vitaminele B1, B2, B6, B12, calciu, sodiu, potasiu, fosfor, fier, zinc şi magneziu.

Oul de prepeliţă

Este considerat o delicatesă, dar este destul de accesibil. Este plin de antioxidanţi, minerale valoroase şi proteine, plus că are gust delicios. Ouăle de prepeliţă nu au contraindicaţii. Așa că o cură este binevenită oricând. Faţă de oul de găină, cel de prepeliţă conţine de cinci ori mai mult fosfor, de 7,5 ori mai mult fier, de 15 ori mai multă vitamina B2 şi de şase ori mai multă vitamina B1. De asemenea, ouăle de prepeliţă mai au calciu, zinc, sulf şi potasiu. Sunt excelente pentru revitalizarea organismului la orice vârstă.

Oul de raţă

Este mai mare decât oul de găină şi mai mic decât cel de gâscă. Un ou proaspăt de raţă are o greutate de aproape 70 de grame. Și conţine aproximativ 130 de calorii, din care aproape 30 la sută proteine, peste 60 de sută grăsimi şi 5 la sută carbohidraţi.

Oul de raţă are numeroase avantaje. Se păstrează proaspăt mai mult timp decât cel de găină. Conţine pe lângă proteine şi vitamine mai mulţi acizi graşi omega 3. Și este unul dintre puţinele alimente care oferă organismului substanţe alcaline. Totuşi, trebuie consumat cu atenţie deoarece conţine mult colesterol.

Oul de gâscă

Este foarte bun la gust, bogat în grăsimi sănătoase. Merită inclus în alimentaţie mai ales datorită mineralelor şi vitaminelor pe care le conţine. Reprezintă o excelentă sursă de vitamina D şi de vitamine din grupul B. Dar, înainte de consum, aceste ouă trebuie fierte sau gătite temeinic.

Oul de struţ

Deşi nu se găseşte uşor pe piaţă, merită să îl încerci dacă ai ocazia. Un ou de struţ face cât 12 ouă de găină. Iar dacă îl vrei fiert tare ai nevoie de aproximativ o oră. Poţi încerca şi o omletă cu mirodenii, sare şi diverse ierburi aromate.

Oul de curcă

Ca şi cel de struţ, este greu de cumpărat. Totuşi, este deosebit de gustos, sărac în grăsimi şi foarte bogat în proteine.

Oul de bibilică

Este mai mic decât oul de găină şi cel mai probabil poţi să îl găseşti în zonele rurale. Ouăle de bibilică sunt sănătoase, gustoase, sărace în colesterol şi reprezintă o alternativă excelentă pentru ouăle de găină.

Câte ouă poți mânca pe zi

Ei bine, chiar sunt multe controverse legate de câte ouă poți mânca pe zi. Și nu neapărat între consumatorii de rând, cât între specialiști. Nutriționiștii susțin anumite păreri, medicii, altele. Iar ouăle și-au căpătat proasta reputație că fac rău, ba la ficat, ba la inimă, ba la colesterol. E drept că gălbenușul e plin de colesterol, însă nu din vina lui ne îmbolnăvim inima.

Nivelul ridicat de colesterol este consecința unei diete bogate în acizi grași saturați pe termen lung. Consumul zilnic de ouă nu crește semnificativ nivelul de colesterol. E drept că trebuie evitat de către alergici și de cei deja bolnavi. Dar aceasta este o altă poveste. Referitor la ouă, la un moment dat, medicii de la clinica Mayo recomandau să nu consumăm mai mult de 4 ouă pe săptămână.

Or, noile reglementări se referă la 7 ouă pe săptămână. Și este întotdeauna mai bine să alegem ouă de la păsări crescute la sol şi după normele agriculturii biologice. Asta ca să ne asigurăm că au profilul nutriţional corect. Totodată, specialiștii de la Școala Medicală de la Harvard, SUA, recomandă în medie un ou pe zi pentru a beneficia de un nivel sănătos de colesterol bun și pentru a întări și menține sănătatea inimii.

Gălbenușurile iscă cele mai multe controverse. Conțin până la 90% calciu, fier, fosfor, zinc, vitamina B1, B6 și B12 din cantitatea totală de ou. De aceea, trebuie consumate cu încredere. În cantități mari, desigur, devin ușor dăunătoare pentru cei care au deja probleme de sănătate.

Asta din cauza conținutul ridicat de grăsimi. Dar, indiferent de câte ouă poți mânca pe zi, nu trebuie să-ți faci griji. Căci nivelurile de colesterol și trigliceride din sânge nu vor crește. Și asta pentru că ouăle au un nivel redus de grăsimi nocive.

Dacă gălbenușurile stârnesc discuții aprinse, albușurile, potrivit experților, sunt chiar recomandate. Și e bine să fie consumate în cantități mari. Căci reprezintă o sursă extraordinară de proteine naturale. Iar acestea sunt necesare oricărui organism, indiferent de grupa de vârstă căreia îi aparține. Așadar, un adult perfect sănătos nu are de ce să se ferească să consume două ouă întregi pe zi și câte albușuri dorește.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: slobodenpecat.mk, healthline.com,

Citește și Cum a ajuns inima să fie reprezentată așa cum o știm azi. Cum a ajuns simbolul iubirii

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton