Ce alimente să mânânci seara ca să dormi mai bine

Publicat pe

Sunt recomandate 7-9 ore de somn, însă, în zilele noastre, asta reprezintă un lux pe care puţini şi-l permit. Insomnia şi somnul agitat sunt probleme cu care ne confruntăm mulţi dintre noi, iar situaţia asta duce la un sistem imunitar scăzut, apariţia unor boli cronice, probleme de concentrare şi de digestie.

Există multe strategii pentru un somn bun, inclusiv aceea de a face anumite modificări în dieta de zi cu zi. Asta deoarece există alimente cu proprietăți ce favorizează somnul!

Alimentele pe care le consumăm și substanțele nutritive pe care acestea le conțin, interferează (mai mult sau mai puțin) cu producția hormonală și reglarea endocrinei. Din punct de vedere biochimic, s-a demonstrat pe scară largă că unele molecule nutritive determină secreția mediatorilor care favorizează somnul: melatonina și serotonina. De fapt, alimentele pro-hipnice (care ajută somnul) aduc molecule precursoare și favorizează sinteza melatoninei și serotoninei', explică nutriționistul Gianluca Mech. 

Mai mult decât atât, specialistul în nutriție ne spune și ce anume ar trebui să mâncăm atunci când vrem să ne rezolvăm anumite probleme legate de somn:

1.  Alimente care conțin triptofan, un aminoacid esențial ce stimulează producerea de melatonină și serotonină. Este conținut în lapte și brânză, carne și pește, grâu integral, ouă, leguminoase, alune, alune, migdale, banane, avocado, ananas, spanac;

2. Alimente care conțin carbohidrați complecsi, macronutrienți polimerici care îndeamnă pancreasul să producă insulină, un hormon ce favorizează disponibilitatea triptofanului. Carbohidrații complecși sunt conținuți în principal în cereale și derivați, cartofi și castane;

3. Alimentele care conțin tiamină (vitamina B1, conținută în principal în cereale și leguminoase) și piridoxină (vitamina B6, aproape omniprezentă) drept componente esențiale pentru biosinteza serotoninei.

Vă rugăm să rețineți că carbohidrații simpli au un efect negativ asupra biodisponibilității piridoxinei!', ne recomandă Gianluca Mech.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter