Ce ceaiuri conțin cofeină

Poate nu atât de popular pe la noi pe cât ar trebui să fie, ceaiul se numără printre băutuirle preferate în întreaga lume. Obișnuim să îl asociem cu boala, în vreme ce alte nații îi dedică ritualuri minuțioase și pline de simboluri. E drept că plantele din care se prepară au numeroase beneficii pentru sănătate. Dar, pentru unii, e important să știe ce ceaiuri conțin cofeină, pentru a nu-și crea probleme.

Așa cum nu orice fiertură din plante este ceai, nici toate ceaiurile nu sunt la fel. Cert este că, indiferent de preferință, ceaiul rămâne o băutură complexă, rafinată și benefică. Ba chiar poate fi un ritual aducător de echilibru între energie și relaxare. Este apreciat pentru aromele sale, dar și pentru beneficiile asupra sănătății și efectul calmant pe care îl poate avea.

Totuși, unele tipuri de ceai oferă un plus de energie datorită conținutului de cofeină. Pe de altă parte, sunt și ceaiuri complet lipsite de stimulenți. Dacă te întrebi ce ceaiuri conțin cofeină și cum poți alege varianta potrivită pentru nevoile tale, citește mai departe și vei găsi răspuns la toate întrebările.

Ce este cofeina și cum acționează în organism

Cofeina este un aliat de nădejde atunci când ai nevoie de un plus de energie și claritate mentală. Iar ceaiul reprezintă una dintre cele mai elegante și sănătoase modalități de a o consuma. Cofeina este un compus natural prezent în mai multe plante, inclusiv în frunzele de ceai, boabele de cafea, boabele de cacao și semințele de guarana. Ea acționează ca stimulent al sistemului nervos central. Reduce senzația de oboseală și îmbunătățește concentrarea și starea de alertă.

Descoperirea cofeinei îi este atribuită chimistului german Friedlieb Ferdinand Runge. El a izolat substanța pentru prima dată, în 1819, la cererea marelui scriitor Johann Wolfgang von Goethe. Așadar, în zilele noastre, cofeina poate fi produsă și sintetic. Iar industria băuturilor energizante folosește adesea cofeină sintetică, chimic identică celei naturale, dar mai ieftină.

Ce face în corp

După consum, cofeina este absorbită rapid în sânge. Iar efectele ei pot fi resimțite în 15–45 de minute. În funcție de sensibilitatea individuală, ele pot dura între 3 și 6 ore. În cantități moderate, de până la 400 mg/zi pentru un adult sănătos, este sigură pentru consum.

Totuși, excesul poate duce la insomnie, anxietate, palpitații sau tensiune arterială crescută. Dar poți avea liniște, căci doza letală de cofeină pentru un adult este estimată la aproximativ 10 grame. Or asta înseamnă echivalentul a 100 de cești de cafea băute într-un interval scurt, ceea ce este imposibil de atins.

Mai puțin cunoscut este faptul că această substanță este un pesticid natural. Cofeina este un pesticid natural. În plante, ea acționează ca o armă împotriva insectelor, paralizându-le sistemul nervos. Cofeina traversează bariera hematoencefalică (protejează creierul). Acesta fiind și motivul pentru care efectele se resimt direct în sistemul nervos central.

Ce ceaiuri conțin cofeină

Deși pare greu de crezut, majoritatea ceaiurilor care provin din planta Camellia sinensis (planta de ceai) conțin în mod natural cofeină. Este vorba despre ceaiul negru, verde, alb, oolong, matcha, pu-erh. Diferența între ele constă în procesul de oxidare și fermentare prin care trec frunzele după recoltare.

În general, ceaiurile din alte plante, cu excepția yerba mate, guayusa și guarana, nu conțin cofeină. În funcție de sensibilitatea ta la cofeină, scopul pentru care bei un ceai și momentul din zi îți poți alege să consumi ce ceaiuri conțin cofeină sau nu.

Ceaiul negru este campion la conținutul de cofeină

Ceaiul negru este cel mai oxidat tip de ceai, ceea ce îi conferă o aromă intensă, culoare închisă și un conținut mai mare de cofeină. În medie, o cană de 240 ml conține 40–70 mg de cofeină, în funcție de brand, timpul de infuzare și cantitatea de frunze folosită. Dacă obișnuiești să bei cafea și vrei să o înlocuiești, ceaiul negru este o alternativă excelentă. Oferă un plus de energie, în mod natural, dar cu un efect mai blând decât cafeaua. În plus, îmbunătățește concentrarea și, consumat cu moderație, contribuie la sănătatea inimii. Cele mai cunoscute tipuri de ceai negru sunt Earl Grey, English Breakfast, Darjeeling, Assam și Ceylon.

Ceaiul oolong oferă echilibrul perfect între aromă și energie

Oolong se situează între ceaiul verde și cel negru, atât ca aromă, cât și ca nivel de cofeină. O cană are în jur de 30–50 mg de cofeină. Se caracterizează printr-un gust floral sau fructat, în funcție de origine. Conține antioxidanți puternici, precum polifenolii. Și poate stimula metabolismul, ajutând la arderea grăsimilor. Ceaiul oolong este ideal după-amiaza, când ai nevoie de un mic impuls de energie fără a perturba somnul de noapte. Tipurile populare de ceai oolong sunt Tie Guan Yin (ceaiul Zeiței de Fier) și Da Hong Pao (ceaiul Stâncii Mari).

Ceaiul verde energizează cu blândețe

Ceaiul verde este mai puțin oxidat decât ceaiul negru, motiv pentru care are o culoare verde-gălbuie și o aromă vegetală. O cană de 240 ml conține în general 20–45 mg de cofeină, însă poate varia în funcție de tip. Datorită combinației de cofeină și L-teanină, ceaiul verde este preferat de persoanele care caută claritate mentală și concentrare fără agitație. L-teanina este un aminoacid care relaxează creierul și reduce stresul.

De aceea, ceaiul verde oferă o energie calmă și constantă, fără senzația de „cădere' de după cafea. În plus, ajută la controlul greutății și la menținerea sănătății cardiovasculare. Foarte cunoscute și populare sunt tipurile de ceai verde Sencha din Japonia, Longjing sau Dragon Well și Gunpowder din China. Unul dintre cele mai bogate în cofeină este ceaiul verde japonez Gyokuro.

Matcha este pudra de ceai verde cu efect intens

Matcha aproape că nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este atât de populară în zilele noastre că a ajuns să fie folosită într-o varietate largă de preparate. Dar, pentru cei interesați de ce ceaiuri conțin cofeină, e cazul să spunem că este vorba despre un tip special de ceai verde japonez. Și se obține prin măcinarea frunzelor întregi în pulbere fină.

Deoarece se consumă frunza întreagă și nu doar infuzia ca în cazul altor ceaiuri, cantitatea de cofeină ingerată este mult mai mare. Astfel, o porție de matcha, care constă cam într-un gram de pudră, poate conține 60–80 mg de cofeină. Iar asta echivalează cu conținutul unei cești cu cafea.

Dar matcha este perfect pentru cei care doresc un aport de energie înainte de activități intense sau de studiu. Totuși, este recomandat să eviți consumul seara, pentru a nu afecta somnul. În plus, matcha ajută la detoxifiere datorită conținutului mare de clorofilă. Și este și o adevărată bombă de antioxidanți.

Ceaiul alb este cel mai delicat

Ceaiul alb este cel mai puțin procesat dintre toate tipurile provenite din Camellia sinensis. Se obține din frunzele tinere și mugurii plantei, care sunt doar uscați la aer, fără oxidare. O cană de ceai alb are în medie 15–30 mg de cofeină. Ceaiul alb este alegerea ideală pentru cei care doresc un strop de energie, dar vor să evite efectele secundare ale cofeinei. Este foarte bogat în antioxidanți și sprijină sănătatea pielii. În plus, are efect calmant și relaxant. White Peony sau Bai Mudan este unul dintre cele mai populare.

Ceaiul pu-erh este un digestiv foarte bun

Pu-erh este un tip de ceai chinezesc fermentat, produs în special în provincia Yunnan. Cofeina din pu-erh variază între 30 și 70 mg la o cană, în funcție de vârstă și metoda de preparare. Pu-erh este ideal după mese copioase, datorită efectului său benefic asupra metabolismului. Pe lângă faptul că susține digestia, acesta poate contribui și la reducerea nivelului de colesterol rău din organism. Sunt preferate tipurile Sheng (crud, neîmbătrânit) și Shou (maturat, fermentat complet).

Alte ceaiurile din plante care conțin cofeină

Infuziile din plante precum mușețel, mentă, rooibos, hibiscus și altele nu provin din planta Camellia sinensis. Drept urmare, sunt natural lipsite de cofeină. Totuși, există câteva excepții notabile. Yerba Mate este o băutură tradițională sud-americană, care conține 70–85 mg cofeină la o cană. Guayusa este o plantă din Ecuador, cu conținut similar de cofeină cu cafeaua. Iar Guarana este foarte bogată în cofeină, fiind folosită adesea în băuturi energizante. Așadar, dacă vrei să te relaxezi seara, alege ceaiurile din plante fără cofeină, deoarece cele energizante pot perturba somnul de noapte.

Cum și când să bei ce ceaiuri conțin cofeină

Mulți se întreabă: „Dacă beau ceai, e ca și cum aș bea cafea?'. Răspunsul este nu, chiar dacă ambele conțin cofeină. Diferența constă în absorbția și efectul asupra organismului. Cafeaua eliberează cofeina rapid, ducând la un „vârf' de energie urmat de o cădere bruscă. Pe de altă parte, ceaiul eliberează cofeina treptat, datorită prezenței L-teaninei, care încetinește absorbția și oferă un efect mai blând și de durată. De aceea, ceaiul este preferat de persoanele care caută energie echilibrată, fără agitație sau anxietate.

Pentru a profita la maximum de beneficiile cofeinei fără efecte negative, trebuie să ținem cont și de momentul din zi în care bem ce ceaiuri conțin cofeină. Spre exemplu, dimineața, până la ora 10:00, e de preferat să bem ceai negru, matcha sau verde pentru un plus de energie. După prânz, până la ora 15:00, e bine să alegem oolong sau pu-erh pentru digestie și concentrare. Iar seara, după ora 18:00, ar trebui să evităm ceaiurile cu cofeină și să alegem cele din plante calmante.

Ca să reducem conținutul de cofeină al ceaiului, ar trebui să infuzăm mai puțin timp planta. Cofeina se eliberează în primele minute de infuzare. Temperatura apei ar trebui să fie în jur de 80°C pentru ceaiurile verde sau alb. De menționat că există și variante decafeinizate disponibile în comerț. Numai că procesul de decafeinizare poate reduce și antioxidanții.

Curiozități despre cofeină

Cofeina este cel mai consumat stimulent din lume. Se estimează că peste 80% din populația adultă a planetei consumă zilnic cofeină, fie prin cafea, ceai, fie din ciocolată sau băuturi energizante. Dar cofeina nu oferă energie propriu-zisă, ci doar blochează receptorii de adenozină din creier, substanța care provoacă senzația de oboseală. Astfel, nu „creează' energie, ci păcălește creierul să nu simtă oboseala. În plus, cofeina stimulează eliberarea de dopamină, neurotransmițătorul plăcerii și al motivației. Este și motivul pentru care o ceașcă de cafea dimineața poate îmbunătăți starea de spirit.

Unii oameni au o mutație genetică care le permite să metabolizeze cofeina mai rapid. De aceea, pot bea cafea seara târziu și totuși să doarmă foarte bine. Dar toleranța la cofeină se dezvoltă rapid. Este motivul pentru care cei care consumă zilnic cafea pot simți mai puțin efectul de energie în timp. Totuși, la femeile însărcinate, efectul cofeinei poate dura de două ori mai mult.

Ce trebuie să știi despre cofeina din ceai

Ceaiul conține și L-teanină, un aminoacid care contrabalansează efectul stimulent al cofeinei. De aceea, energia oferită de ceai este mai blândă și mai constantă decât cea din cafea. Cofeina din ceai a fost descoperită înainte de cea din cafea, în jurul anului 1827, dar se numea atunci „teină'. Ulterior s-a dovedit că „teina' și „cofeina' sunt, chimic, aceeași substanță.

Ceaiurile provenite din frunzele tinere ale plantei Camellia sinensis conțin mai multă cofeină decât frunzele mature. De aceea, ceaiurile premium, precum Gyokuro sau Silver Needle, pot avea surprinzător de multă cofeină. Matcha are mai multă cofeină decât cafeaua instant. Iar temperatura apei influențează eliberarea cofeinei. Cu cât apa este mai fierbinte și timpul de infuzare mai lung, cu atât crește concentrația de cofeină în cană.

Sursa foto: Shutterstock
Alte surse: pubmed.gov, harvard.edu, healthline.com, medicalnewstoday.com,

Citește și Ce este vaselina cosmetică și ce întrebuințări neașteptate are

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Buton