Jocul calamarului, serial sud-coreean, cunoscut sub denumirea din limba engleză, Squid Game, a avut premiera mondială în 2021. De atunci, se bucură de o popularitate fără precedent. Și asta în ciuda caracterului violent al unui thriller de groază, așa cum este catalogat. Iar jocurile în care sunt implicate personajele au devenit foarte căutate. Așa se face că mulți sunt interesați de cum se face, cum se joacă și ce este ddakji.
Cuprins
Deși a căpătat popularitate în Occident în urma serialului de mare succes „Jocul calamarului', ceea ce este ddakji se joacă de sute de ani, atât în Coreea de Nord, cât și în Coreea de Sud. Și există diferite variante ale jocului, derivate din forma inițială a acestuia. Așa că iată cum se face, cum se joacă și ce este ddakji.
Ce este ddakji, jocul din Squid Games
Când te întrebi ce este ddakji, trebuie să știi că, de fapt, acesta este numele unei jucării tradiționale coreene. Iar aceasta este vedeta jocului cu același nume din Squid Games. Cu alte cuvinte, aceasta este folosită pentru a putea juca. În limba coreeană, i se mai spune și ttakji sau ttakchi. Iar jocul tradițional coreean cel mai popular este o versiune numită ddakji chigi, ttakji chigi sau ttakchi ch’igi.
În traducere liberă, înseamnă „să lovești ddakji'. Așadar, ca să știi ce este ddakji, află că este vorba despre niște figurine din hârtie care trebuie aruncate într-un anumit fel în timpul unui joc. În anumite dialecte, jocul mai este cunoscut și drept ttaegi, ttangji sau ppachi ori pyo. O altă denumire este mireochigi.
Versiunea care a devenit atât de populară în serialul Jocul calamarului se numește de fapt Neomgyeomeokgi. Aceasta a fost utilizată de către Recrutor în serial. De altfel, acest joc a stat la baza scenariului serialului. Iar fanii știu că, înainte de a începe oficial Jocul calamarului, Gi-hun este invitat să concureze în jocul copilăriei, ddakji, de către un străin ciudat, cunoscut drept Recrutorul (Gong Yoo), în timpul primului episod.
De când se joacă
Jocul se joacă în Coreea încă din perioada Joseon, cuprinsă între 1392 și 1897. Pe atunci, se utilizau tot felul de materiale disponibile în epocă pentru confecționarea jucăriei. În perioada colonială japoneză, din 1910 până în 1945, soldații japonezi jucau ddakji. Abia după eliberarea Coreei hârtia a devenit disponibilă peste tot, așa că jucăria a căpătat popularitate.
În Coreea de Sud, jocul a devenit foarte popular printre școlari la finele secolului al XX-lea. Cartonașe specifice, imprimate cu personaje din desene animate, erau folosite de către jucătorii colecționari pentru a face schimb între ei. Până și liderul coreean Kim Jong Il s-a declarat un fan înfocat al jocului și a încurajat practicarea lui în Nord.
Dar jocul a devenit cu adevărat interanional odată cu promovarea lui în Jocul calamarului. De altfel, a apărut încă din primul episod al Squid Game. Și este inclus și în cel de-al doilea sezon al serialului, în prima etapă a pentatlonului. Datorită popularității sale, unele cazionouri au inclus ddakji în oferta lor de jocuri de noroc. Există și o versiune occidentală a jocului, numită „milk caps'. În Japonia, versiunea locală se numește Menko.
Cum să-ți faci origami ddakji
Pentru a face chiar tu ddakji, ai nevoie de hârtie specială pentru origami, de formă pătrată sau dreptunghiulară. În mod tradițional, se folosește un tip de hârtie mai groasă. Și asta pentru a face cărțile să rămână stabile în timpul jocului. Se poate folosi și hârtie normală, însă aceasta nu te va ajuta să trăiești experiența autentică a jocului.
Plierea cartonașelor este foarte distractivă. Mai ales dacă are loc în grup, împreună cu prietenii. Fiecare poate să-și decoreze propriile cărți în culori diferite. Cel mai bun lucru este că poți începe imediat să joci după ce ai pliat. Este un proiect perfect pentru începătorii în origami și fanii Squid Game.
Pentru a juca ce este ddakji ai nevoie, așadar, de cartonașe. Pentru a le concepe, trebuie să tai o coală A4, pe lungime, fix pe mijloc. Vei obține două benzi egale ca dimensiuni. Apoi, așează cele două benzi una peste alta, în formă de cruce. Pliază colțul benzii verticale spre interior, până atinge simetric cealaltă bandă. Vei obține un triunghi, pe care îl vei plia din nou spre interior. Și repeți procedeul cu fiecare colț în parte. Ultima parte se introduce în interior. Figurina obținută la final se aseamănă cu un plic pătrat.
În Coreea de Sud, se găsesc de cumpărat figurine ddakji, confecționate din plastic sau metal. Ba chiar există o sumedenie de forme, fie ele rotunde, pentagonale sau hexagonale. Este și o superstiție potrivit căreia jucătorii care au pierdut un joc cu o anumită figurină reunță definitiv la ea și o dau mai departe. Se crede că aduce ghinion și pagube pe mai departe, mai ales dacă a fost cumpărată.
Cum se joacă ddakji
Acum că știi ce este ddakji și cum se face, e cazul să afli și cum se joacă. Este un joc de îndemânare. Jucătorii, minimum doi, trebuie să încerce să răstoarne cartea ddakji a adversarului, aruncându-și propriul cartonaș peste acela al adversarului. Jocul necesită atât îndemânare, cât și tehnica potrivită. În Squid Game, acest joc simplu, dar captivant, a devenit o scenă memorabilă.
Pentru joc este nevoie de minimum două persoane. Fiecare jucător trebuie să dețină propriul cartonaș ddakji. Se va pune pe jos sau pe un spațiu stabil o carte ddakji a unuia dintre jucători. Celălalt jucător sau adversarul va încerca să răstoarne cartea aflată pe sol cu propria carte. Pentru asta, va trebui să-și arunce cu putere, de sus, propria carte pe cartea aflată pe sol. Dacă acel cartonaș de jos se răstoarnă, jucătorul care aruncă primește un punct. Dacă nu, e rândul adversarului să încerce.
Acest joc este deosebit de distractiv pe suprafețe netede precum podele din lemn sau linoleum. Evită suprafețele prea aspre sau prea moi, astfel încât cărțile ddakji să reziste mai mult timp. Se recomandă experimentarea cu diferite tehnici de aruncare. Și este foarte important să combini corect forța și precizia. Cartonașul trebuie să cadă cât mai plan pe celălalt.
În Jocul calamarului, Recrutorul îi oferă lui Gi-hun câte 100.000 pentru fiecare rundă de ddakji pe care o câștigă. Cum Gi-hun pierde în mod repetat, în locul banilor primește câte o palmă usturătoare peste față după fiecare eșec. În cele din urmă, Gi-hun reușește să câștige o rundă și primește suta de mii promisă. Și este profund dezamăgit de bani, căci nu are și el șansa de a se răzbuna, pălmuindu-l pe Recrutor. La final, Recrutorul îi propune lui Gi-hun să participe la o competiție misterioasă, care se va dovedi a fi ulterior Jocul calamarului.
Alte jocuri care implică figurine ddakji
Ceea ce este ddakji înseamnă un termen general pentru toate jocurile care implică figurinele menționate anterior. În unele jocuri, există și pedepse pentru pierzători. Unele se joacă afară, altele în interior. Iată ce jocuri se pot juca folosind ddakji:
Ddakji chigi
Este la fel cu jocul tradițional, doar că pierzătorilor li se pot da pedepse după fiecare rundă. Se poate juca atât afară, cât și în interior. Totuși, copiii preferă să se joace afară.
Neomgyeomeokgi
Neomgyeomeokgi este cea mai populară versiune a jocului. De altfel, pe aceasta se bazează și cea din Squid Game. Se joacă în minimum doi, fiecare jucător deținând propriul cartonaș. Scopul final constă în a atinge cartonașul adversarului înainte ca acesta să-l atingă pe al tău. Jucătorii trag la sorți ordinea intrării în joc.
O altă versiune a jocului presupune limitarea spațiului de mișcare a figurinelor ddakji. Spre exemplu, dacă una dintre figurine iese din acel spațiu delimitat, este eliminată din joc. Alții complică jocul, alegând să arunce cartonașul sub cel așezat deja pe sol. Dacă figurina ajunge deasupra, jucătorul este descalificat.
Nallyeomeokgi
Descrie o serie de jocuri care implică aruncarea pe orizontală a figurinelor, nu de sus în jos. Unii îi consideră câștigători pe cei care reușesc să-și arunce cel mai departe cartonașul. Și se alege un punct țintă, la o anumită distanță.
Byeokchigi
În traducere liberă, înseamnă să atingi peretele. Drept urmare, jucătorii își aleg un perete drept țintă. Și aruncă ddakji în perete, așa încât figurinele să ricoșeze. Cu cât pică la o distanță mai mare de perete, cu atât sunt șansele mai mari să câștige.
Mireonaegi
Este un joc care presupune sincronizare. Fiecare jucător începe ținându-și cartonașul în mână. Un alt ddakji este amplasat într-un spațiu delimitat. Fiecare aruncă în așa fel încât să-și scoată adversarul din joc, în afara spațiului delimitat. Dacă un cartonaș aterizează în spațiul delimitat și nu vrea să iasă de acolo nicicum, nu poate fi mutat cu mâna. Câștigătorul confiscă toate ddakji pe care le elimină din joc.
Bureomeokgi
Este foarte amuzant. Și asta pentru că figurinele trebuie mișcate prin forța aerului. De obicei, jucătorii suflă în ele pentru a le arunca cât mai departe.
Sursa foto: Shutterstock
Alte surse: squid-game.fandom.com, wikipedia.org, netflix.com, tutkit.com
Citește și Ce sunt camerele furiei și la ce ajută