Ce este electroterapia și ce beneficii are

.

Ce este electroterapia și ce beneficii are sunt teme de interes. Căci tot mai mulți medici o recomandă în scop terapeutic. Iar pacienții care au urmat tratamente de acest tip îi laudă efectele pe termen lung. Pentru tineri sau vârstnici, recuperarea prin electroterapie este extraordinară. Așadar, e bine să știi ce este electroterapia și ce beneficii are.

Deși ai putea crede că este o „găselniță' a ultimilor ani, folosirea curentului electric în scop terapeutic are o istorie destul de îndelungată. Primul pacient a fost tratat astfel de către Johann Gottlob Krüger în 1743. Revoluția în utilizarea curentului electric, în scop terapeutic, a dus la crearea primelor aparate pentru producerea energiei electrice, numite azi electromedicale.

Totuși, utilizarea medicală a curentului electric a fost stabilită în timpul secolului al XIX-lea. Descoperitorul acestei tehnici, Guillaume Duchenne, a fost cel care a experimentat pentru prima dată contracția musculară în urma aplicării curentului electric.

Ce este electroterapia și ce beneficii are

Electroterapia este utilizarea energiei electrice ca tratament medical. Se folosește pentru a accelera vindecarea rănilor, prin utilizarea dispozitivelor electrice. Deși denumirea poate crea o stare de disconfort, e important de știut ce este electroterapia și ce beneficii are. Căci este, de fapt, o metodă de tratament blândă și inofensivă. Și este utilizată de fizioterapeuți pentru a ajuta la repararea țesuturilor moi ale corpului și pentru a atenua durerea.

Esența electroterapiei este direcționarea curenților mici de electricitate prin pielea unui pacient. Prin aceasta, fie încurajează mușchii să se vindece, fie blochează semnalele electrice neuronale care spun creierului să experimenteze durere. Electroterapia include o serie de tratamente care utilizează electricitate pentru a reduce durerea, a îmbunătăți circulația, pentru a repara țesuturile, a întări mușchii și pentru a promova creșterea oaselor, ceea ce duce la îmbunătățirea funcționării fizice.

Aceasta are multe aplicații și este utilizată sub diferite forme, de la curent continuu până la curenți variabili mult mai complecși. Curenții electrici sunt definiți în funcție de caracteristicile lor fizice: intensitate, durată, frecvență, formă, direcție și modulație, care le conferă proprietăți biologice specifice.

Potrivit dr. Carmen Oproiu, balneolog la Afrodita și Diana Resort din Băile Herculane, „Electroterapia este o tehnică de reabilitare fizică utilizată pe scară largă. Aceasta este utilă pentru tratarea durerii, pentru aportul localizat de medicamente, pentru întărirea musculară. Pe lângă recuperarea fizică, electroterapia este folosită de către sportivi pentru întărirea mușchilor, întrucât contracția rezultată din trecerea curentului electric este foarte asemănătoare cu o contracție voluntară.'

De altfel, o ședință de electroterapie poate fi considerată o ședință de antrenament eficientă și foarte specifică pe o grupă musculară.

Tipuri de electroterapie

Foarte important de știut, electroterapia are o dublă funcție. După cum spune dr. Carmen Oproiu, „pe de o parte stimulează țesutul muscular, pe de altă parte reduce durerea. Din acest motiv, electroterapia este împărțită în două tipuri, în funcție de scop (indicațiile terapeutice): electroterapie antalgică (curent diadinamic, Trabert, TENS, curenti interferențiali), pentru reducerea senzației dureroase, și electroterapie de stimulare, pentru contractarea mușchiului.'

Electroterapie antalgică

Curenții care sunt capabili să reducă senzația de durere sunt definiți ca analgezici. Acești curenți pot avea diferite mecanisme de acțiune în producerea efectului analgezic.

Electroterapie de stimulare

Electroterapia de stimulare este definită ca administrarea de curent electric care vizează producerea contracțiilor musculare. Aceste contracții sunt menite să „antreneze' funcționalitatea mușchiului. Acest tip de electroterapie (cu setările corecte) poate fi folosit atât pentru a stimula un mușchi inervat, cât și pentru a stimula un mușchi denervat.

În funcție de tipul de curent electric folosit, electroterapia poate folosi două tipuri de curent electric: continuu sau alternativ.

Tratamentele cu curent continuu

Se numesc galvanizare sau iontoforeză. Aceasta din urmă este utilizată pentru administrarea de medicamente sub piele, asemenea unei injecții fără ac. Galvanizarea este folosită și pentru a induce hiperpolarizarea terminațiilor nervoase, un efect de calmare a durerii.

Curenţii diadinamici

Reprezintă una dintre cele mai comune dispozitive de electroterapie. Utilizează un curent scăzut, cu unde de joasă frecvență, pentru efectul analgezic și spasmolitic. Această formă de terapie este recomandată ca procedură în tratarea bolilor aparatului locomotor, în reumatismul articular cât şi în cel abarticular, în traumatismele şi sechelele lor, în bolile neurologice, în bolile vasculare, în tulburările circulatorii periferice şi multe altele.

Termocuverta

Termocuverta are aspectul unui sac de dormit și este confecționată asemenea unei pături electrice. Terapia cu termocuvertă contribuie la remedierea unor probleme de sănătate, cum ar fi probleme articulare, artrite, probleme reumatismale, probleme ginecologice, etc. și este, totodată, o soluție inovatoare de remodelare corporală.

Principiul de funcționare se bazează pe căldura degajată, care dilată vasele de sânge, crește ritmul cardiac, îmbunătățește circulația sanguină și limfatică. Alte efecte includ îmbunătățirea și elasticitatea țesuturilor, o activitate mai bună la nivel celular, scăderea în greutate și eliminarea celulitei, efect de relaxare, de îndepărtare a stresului și anxietății.

Terapiile cu ultrasunete / unde scurte / microunde

Tratamentul cu ultrasunet produce un micromasaj la nivelul țesuturilor, asigurând o penetrare în profunzime a substanțelor antiinflamatoare sub formă de gel. În funcție de doză, poate să facă o încălzire a țesuturilor tratate. Acest tratament de fizioterapie are efect decontracturant și de stimulare a circulației sanguine.

Terapia cu unde scurte presupune inducerea de curent electric de înaltă frecvență asupra țesuturilor corpului uman. Această formă de terapie este utilizată în mod frecvent pentru afecțiuni care provoacă durere și spasme musculare, cum ar fi: entorse, bursite, tenosinovite, tensiuni musculare.

Terapia cu microunde este utilizată în special pentru a stimula circulația sângelui, dar și pentru a îmbunătăți metabolismul, pielea, limfa, articulațiile. Această terapie este utilizată cu succes pentru a trata patologii cum sunt durerile de spate sau de gât, artroza, contracturile musculare, traumatismele sportive, rupturile musculare sau încordările care afectează genunchii, coloana vertebrală, umerii, șoldurile și mâinile.

Magnetodiaflux / lasertermoterapie / ionizări

Magnetodiaflux, magnetoterapia sau terapia cu magneți reprezintă o metodă alternativă de tratament a unor afecțiuni inflamatorii. Printre acestea se numără durerile articulare sau reumatismul. Are rol și de reducere a durerii asociate, prin acțiunea unui câmp magnetic pulsatil sau static asupra diferitelor părți ale corpului.

Potrivit specialistului, „LASER este un acronim pentru amplificarea luminii prin emisia stimulată a radiației. Sursa de lumină este pusă în contact direct cu pielea. Lucru ce permite energiei luminii (fotonilor) să penetreze țesuturile (8-15 mm) și să interacționeze cu molecule diferite, restabilind funcția celulară normală.

Această terapie este utilizată în tratarea unor afecțiuni ca fracturi, rupturi musculare, hematoame musculare, entorse, luxaţii, tendinite posttraumatice, axonotmesis, arsuri, ermatitele acneiforme, eczeme, herpes simplex, herpes zoster, psoriazis, ulcere varicoase, escare, plăgi, amigdalite, faringite, sinuzite, tinnitus, otite, artroze cu diverse localizări, oliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, artroze.'

Potrivit Prof. Dr. Mihai Berteanu, specialist Recuperare Medicală, „terapia cu laser HIRO oferă o recuperare imediată și reluarea rapidă a funcționalității. Caracteristica specială este dată de energia foarte înaltă, care permite o adâncime mai mare de penetrație și ajută la stimularea țesuturilor din profunzime, care altfel nu ar fi atinse de laserele convenționale sau de alte proceduri de fizioterapie'.

Cum funcționează electroterapia

Știind ce este electroterapia și ce beneficii are, este interesant de știut și cum funcționează aceasta asupra organismului.

Tratamentul TENS, utilizat în principal în tratamentul durerii, face parte din familia electroterapiei AC. Generatorul TENS este foarte mic (cam de mărimea unui telefon mobil) și ușor de manevrat. Este și motivul pentru care tratamentul poate fi folosit pentru uz casnic și ca automedicație.

Pentru a efectua o ședință de electroterapie antalgică, electrozii sunt aplicați pe zona de tratat, mai mult sau mai puțin extinși. Iar echipamentul este pornit. Astfel sunt receptate semnale. Iar senzația percepută poate fi cea a unei ușoare furnicături, sau chiar a unor stimuli mai intenși și discontinui. Electrodul este un obiect conductiv, de obicei cu miez metalic. El care permite trecerea energiei electrice de la generator la corpul uman. Acest lucru va depinde de tipul de tratament. De obicei, ședința de electroterapie durează între 15 minute și o oră.

Cum calmează electroterapia durerea? Dr. Carmen Oproiu explică: „Trecerea curentului inhibă stimulul dureros prin stimularea celui tactil. Dacă corpul nostru este stimulat de curentul antalgic, senzația de durere se va reduce considerabil. În plus, stimularea electrică determină organismul nostru să producă endorfine, un calmant natural al durerii. În acest fel, percepția durerii musculare va fi semnificativ mai scăzută.'

Hiperpolarizarea este un alt motiv pentru care electrostimularea este un excelent tratament al durerii. Aceasta face ca terminațiile nervoase să fie mai puțin receptive la stimulul dureros. Fiecare tip de curent electric acționează asupra unuia dintre aceste efecte specifice. Reabilitatorul cu experiență va ști ce intensitate și frecvență se potrivește cel mai bine fiecărui caz în parte.

Cui îi face bine electroterapia

Electroterapia ameliorează durerile cauzate de afecțiunile reumatice articulare, afecțiunile aparatului locomotor sau de afecțiunile circulatorii periferice. Astfel, indicațiile electroterapiei analgezice variază de la dureri postoperatorii, dureri ca urmare a nevralgiilor (sciatică, dureri cervicale, dureri postherpetice etc.) până la diferite forme de durere acută.

„Prin diversele sale forme de aplicare, electroterapia este o procedură utilă în toate tipurile de patologie. Astfel, se folosește cu succes în tratarea bolilor reumatismale cronice inflamatorii sau degenerative, a bolilor degenerative ale coloanei vertebrale şi sindroamele asociate – inclusiv lombosciatica, bolile articulare degenerative şi/sau posttraumatice ale centurilor şi membrelor, în bolile reumatismale abarticulare (muşchi, tendoane, fascii, sinovie, etc.), bolile nervilor periferici (nevralgii, nevrite, polinevrite, leziuni traumatice şi sechelele lor) și în leziuni de neuron motor central (hemiplegii, paraplegii).

De asemenea, procedurile electrice adaptate sunt foarte utile ca terapie asociată în tratamentul complicaţiilor unor boli cronice ale aparatelor şi sistemelor, cum sunt cele cardiovasculare, respiratorii, digestive sau urinare. Respectiv, folosim procedurile de electroterapie în tratarea hipertensiunii arteriale, a insuficienţei veno-limfatice, a insuficienţei respiratorii, a bronhopneumopatiei cronice, astmului bronşic, litiazelor, colecistopatiilor cronice, colitelor cronice', precizează medicul balneolog.

Electroterapia are efect analgezic, antiedematos, miorelaxant, reglator al circulaţiei sanguine, reparator al ţesutului osos și cartilaginos.

Totuși, există și contraindicații. Cei care au stimulatoare cardiace sau alte stimulatoare implantate nu trebuie să urmeze astfel de tratamente. La fel se întâmplă și în cazul gravidelor și al celor care au leziuni cutanate în zonele în care umrează să fie aplicați electrozii. Electroterapia este contraindicată atunci când pacientul prezintă boală cardiovasculară decompensată, neoplazie, anumite afecțiuni dermatologice, implant metalic, TBC activ, peacemaker. De asemenea, electroterapia este contraindicată în timpul menstrelor și copiilor.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: afroditaresort.ro,

Citește și Ce să nu mănânci pe stomacul gol

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton