Ce înseamnă când ți se zbate ochiul. Adevărul din spatele superstiției

Publicat pe

Ce înseamnă când ți se zbate ochiul? Te-ai întrebat care este sensul din spatele superstiției? Multe culturi au o bogată colecție de superstiții.

Aceste credințe reflectă modul în care ideile și explicațiile au fost amestecate. Cu toate acestea, există unul cu care am crescut. 

Se referă la un spasm ocular involuntar cunoscut colocvial ca zbătut de ochi – sau zvâcniri bruște, incontrolabile. Superstiția are mai multe părți și semnificații, în funcție de ochiul afectat:

Ce înseamnă când ți se zbate ochiul

Dacă ochiul drept ți se zbate, vei auzi vești bune. Dacă ochiul stâng ți se zbate, vei auzi vești proaste.

Dacă ți se zbate ochiul drept, cineva vorbește bine despre tine. Dacă ți se zbate ochiul stâng, cineva spune lucruri rele despre tine. 

Se spune că dacă te gândești la numele oamenilor pe care îi cunoaști, atunci când ghicești persoana care vorbește urât despre tine, ochiul nu se va mai zbate.

Dacăți se zbate ochiul drept, vei vedea pe cineva pe care nu l-ai mai văzut de mult timp.

Vineri 13, ceasul rău, pisica neagră… Vedetele și superstițiile lor

Dacă ochiul stâng ți se zbate, un iubit / prieten face ceva la spate.

Dacă ochiul stâng ți se zbate, un iubit / prieten poate avea probleme.

Ochiul s-a prezentat mult timp în tradițiile superstițioase – de exemplu, ideea „ochiului rău' poate data din 600 î.Hr. și, din moment ce acest lucru marchează doar referința documentată la credință, acesta poate fi de fapt mai vechi de atât.

Ca sursă de viziune, conștientizare și cunoaștere, nu este de mirare că credințele referitoare la ochi tind să sugereze o avertizare.

Moșii de vară: tradiții și superstiții. Ce nu e bine să faci

Superstițiile sunt adesea întâmpinate cu un anumit grad de dispreț. Oamenii raționali se grăbesc să le respingă. Dar, totuși, ce se ascunde în spatele superstițiilor?

În timp ce multe superstiții au nuanțe religioase sau supranaturale, multe altele oferă observații interesante asupra vieții într-o anumită locație.

Ce înseamnă din punct de vedere științific

Fenomenul ochiului care se zbate este în mare parte inofensiv, dar pare a fi slab înțeles de știință. Este clasificat oficial ca blefarospasm esențial benign (BEB), un fenomen care poate fi perturbator în cazurile severe care provoacă orbire funcțională:

Starea este progresivă, simptomele timpurii fiind iritația și disconfortul la nivelul pleoapelor, determinând o creștere a ratei de clipire, care poate progresa în timp până la închiderea frecventă, forțată involuntară și incontrolabilă a pleoapelor.

Ce este Halloween-ul. Totul despre sărbătoarea americană: tradiții și superstiții

Cercetătorii consideră că această spasm poate fi legată parțial de oboseală, stres, oboseală a ochilor și / sau cofeină.

Cum poți să scapi de spasmele ochiului

Există mai multe lucruri pe care le poți face pentru a ușura spasmele. Închide ochiul și aplică o compresă caldă – sau trage ușor de pleoapă. Dormi mai mult și redu consumul de cofeină și alcool.

Dacă zvâcnirile apar în timp ce citești sau ești pe computer, relaxează-ți ochii ocazional. Dacă ochii sunt uscați sau iritați, folosește picături de ochi lubrifiante.

Află și ce inseamna cand te uiti la ceas la ora fixa

Sursa foto: Shutterstock.com

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter