Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul. Sfaturi care îți pot salva viața

.

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul este important să știi. Mai ales că urșii nu mai stau numai în mijlocul pădurilor de munte, așa cum eram obișnuiți. Ba chiar au ajuns să cerșească atenție și hrană la margine de drum. Și oricât de prietenoși și drăgălași ți s-ar părea, pot fi extrem de periculoși. Așa că învață ce să faci dacă te întâlnești cu ursul.

Întâlnirile cu urșii, în zilele noastre, sunt mai frecvente decât ai crede. Defrișările masive și lipsa hranei îi împing tot mai aproape de zonele populate de oameni. Pe de altă parte, și omul adoră drumețiile în natură. Și invadează teritorii sălbatice, unde animalele sunt la ele acasă. Drept urmare, apar și conflicte între specii. Iar unele se termină tragic. Tocmai pentru că nu știm să ne comportăm în astfel de situații. Și e vital să știi ce să faci dacă te întâlnești cu ursul.

De ce să eviți întâlnirile cu urșii

Unii ar da orice pentru un selfie cu impunătoarea creatură. Alții se duc în zone populate de urși special pentru fotografii și filmulețe care să devină virale în mediul online. Numai că un astfel de „trofeu' te poate costa chiar viața. E drept că par prietenoși și foarte sociabili. În plus, cu ursuleți de pluș am crescut cu toții. Și credem că sunt la fel de blânzi și drăgălași și în mărime naturală, în mediul lor de trai. Numai că ursul e un animal sălbatic. Și e mereu imprevizibil.

Deși mai rare decât se crede, atacurile urșilor pot fi fatale. Fiecare urs are propriul temperament. Și nu există o strategie care să funcționeze în toate situațiile pentru a-ți garanta siguranța. Așa că majoritatea contactelor directe cu urșii se pot finaliza urât. Și felul în care se termină o astfel de experiență depinde numai de capacitatea ta de a-ți păstra calmul și de a calma și animalul. Iar pentru asta trebuie să fii pregătit și să știi ce să faci dacă te întâlnești cu ursul.

Dar cel mai important este să eviți o astfel de întâlnire, oricât de atractivă ți-ar părea. În cazul în care zărești un urs și te ia prin surprindere, păstrează-ți calmul. Nu face gesturi și nu scoate sunete care ar putea speria animalul și l-ar putea face să devină agresiv. Păstrează mereu distanța. Majoritatea urșilor vor evita ei întâlnirea cu omul în habitatul lor. Totuși, dacă e o zonă cu fructe sălbatice, mai degrabă ocolește-o sau fă-ți simțită prezența prin zgomote și vorbind cu voce tare.

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul

Dacă totuși s-a întâmplat să dai nas în nas cu ursul, cum se spune, este vital să știi ce ai de făcut. Când animalul te-a observat deja, e important să știi cum să nu atragi un potențial atac. De reținut că urșii atacă foarte rar. Și atunci când o fac, e pentru că își apără puii, hrana sau teritoriul.

Arată cine ești

Cel mai important este să-ți păstrezi calmul, să nu intri în panică. Încearcă să vorbești pe un ton blând, așa încât animalul să te identifice drept ființă umană și drept animal de pradă. Stai pe loc și mișcă-ți mâinile încet. Ajută animalul să-și dea seama ce fel de ființă ești. E foarte posibil ca el să se apropie să te adulmece, să se lămurească în privința intențiilor tale. E indicat, dacă ai cum, să te poziționezi undeva mai sus față de urs. Poți să te urci ușor pe o buturugă sau pe un morman de crengi uscate. Astfel, te poate evalua mai bine.

Stăpânește-ți frica

Dacă stă în două labe, poziția exprimă mai degrabă curiozitate decât amenințare. Așa că respiră adânc și încearcă să-ți potolești frica. Gândește-te că majoritatea urșilor nu atacă. Pur și simplu ar vrea să fie lăsați în pace. Unii urși pot fi șmecheri. Și te pot păcăli înscenând o retragere, însă tocmai atunci se pregătesc de atac.

Așa că e foarte important să îți păstrezi un ton calm, să nu țipi și să nu folosești pietre, ramuri sau alte obiecte în încercarea de a-l alunga. Orice gest necugetat se poate finaliza cu un atac violent din partea ursului. Dacă animalul mormăie, urlă, salivează, își mișcă botul ca și cum ar mesteca zgomotos și are urechile pe spate, atunci e cazul să-ți faci griji, dar să nu arăți asta. Calmul face legea în acest context.

Nu fugi!

Să o iei la fugă când ai un urs în preajmă e cea mai mare greșeală pe care o poți face. Cel mai bine este să stai pe loc și să fii calm. Căci urșii, la fel ca și câinii, au instinct de vânători. Și prada în mișcare devine și mai atractivă. În plus, în caz că nu știai deja, urșii pot alerga cu aceeași viteză cu care o fac caii de curse, atât la deal cât și la vale, în ciuda aparenței lor masive.

Dacă ursul stă pe loc și își vede de treabă, încearcă să te îndepărtezi ușor, în laterale, niciodată direct înapoi sau în față. Astfel, poți observa ce se întâmplă și să eviți o posibilă escaladare a situației. Pentru urs, mișcarea „pradei' în părțile laterale nu reprezintă o amenințare.

Când te îndepărtezi, nu te întoarce niciodată cu spatele la urs! Dacă sunteți în grup, aveți grijă ca toți să vă păstrați calmul și să vă îndepărtați de urs făcând aceleași mișcări, într-un ritm foarte încet, păstrând oarecum impresia unui singur corp. Daca vă miscați haotic și faceți zgomote iritante, ursul se va simți amenințat și, cu siguranță, va ataca.

Fluieră cât poți

Din bagajul de drumeție nu trebuie să lipsească niciodată un fluier funcțional, care poate scoate mult zgomot. E recomandat ca acesta să fie purtat mereu la gât. Există chiar și fluiere „anti-urs', care fac un zgomot mult mai puternic decât cele obișnuite. Dar nu este recomandat să fie folosite „preventiv', ci numai dacă vă treziți față în față cu ursul.

Urșii sunt foarte sensibili la zgomot. Fluieră cât poți de tare şi adoptă o poziţie ameninţătoare, fluturând mâinile şi privindu-l în ochi. De cele mai multe ori, ursul fuge. În plus, fluierul este de folos și pentru semnalarea poziției în cazul în care ești rănit pe munte și te caută echipe de salvatori.

Nu te cățăra în copaci

Dacă îți imaginezi că, urcându-te într-un copac, te salvezi, te înșeli amarnic. Căci toți urșii se cațără în copaci. Cel mai bine este să te retragi încet, cu calm și fiind mereu atent la ce se întâmplă. Dacă nu ai cum, rămâi pe loc și așteaptă până când animalul se plictisește și se retrage el. Ai grijă să fii astfel poziționat încât ursul să aibă pe unde să plece din zona în care vă aflați.

Când să te „dai mort'

Ursul brun, cel care trăiește pe la noi, la fel ca și grizzly, devin dezinteresați de prada aflată la pământ în timpul unui potențial atac. Așa că trebuie să stai întins la sol, pe burtă, cu fața la pământ și mâinile la ceafă. Ține picioarele îndepărtate, așa încât ursului să îi fie greu să te întoarcă. Rămâi în această poziție până când animalul părăsește zona. Orice încercare de ripostă din partea ta va duce la creșterea intensității atacului.

În cazul în care fiara nu cedează, fă tot ce poți să te salvezi. Folosește orice ai la îndemână pentru a lovi animalul cu toată puterea în față. Dar numai în cazul în care nu cedează el primul. Tactica de o face pe mortul nu funcționează și în cazul urșilor negri. Aceștia trebuie înfruntați direct. La fel și dacă se întâmplă ca ursul să te atace, tu fiind în cort. Atunci simte miros de hrană, e flămând și te percepe ca fiind o pradă sigură.

Folosește spray cu piper

Pasionații de drumeții în sălbăticie știu deja că există sprayuri speciale pentru potențialele întâlniri cu urșii. E vital să ai așa ceva în rucsac la îndemână. Și nu sunt la fel cu cele concepute pentru autoapărare față de oameni. Dar acestea trebuie folosite numai în cazul întâlnirilor cu urși extrem de agresivi. La fel ca și în cazul în care ești atacat de o persoană violentă, pulverizează direct în ochii animalului și retrage-te cât mai repede posibil la loc sigur.

Cum să te comporți la întâlnirile cu urșii

Sună ciudat, dar cum astfel de întâlniri se întâmplă să fie tot mai frecvente, e important să știi cum să te comporți și ce să faci dacă te întâlnești cu ursul. Sunt recomandări menite să-ți salveze viața.

Nu mergeți niciodată neînsoțiți în zone cu urși

Mergeți întotdeauna într-un grup de minimum patru persoane și rămâneți împreună. Grupurile riscă mai puțin să fie atacate. Iar în cazul unei potențiale tragedii există cineva care să anunțe atacul și să ceară ajutor specializat.

Faceți mult zgomot

Chiar dacă vorbim de un animal feroce și ursul este la rândul lui speriat de zgomot sau sunete pe care nu le cunoaște. Vorbiți între voi cu voce tare și chiar cântați. Există și așa-numitele BellBear (clopoțel anti-urs), care, agățate de rucsac sau la brâu, sună de fiecare dată când te mişti. Clopoțelul este echipat cu un magnet care oprește sunetul atunci când nu este folosit. Atenție, însă! Specialiștii nu recomandă fluieratul din buze sau țipatul. Aceste zgomote pot suna ca un animal în durere, care pot atrage un urs.

Purtați întotdeauna în rucsac petarde, sau alte obiecte care scot un zgomot puternic. Dacă observați aproape sau chiar la depărtare prezenţa unui urs faceți cât mai mult zgomot care să îl alunge. Puteți chiar să vă folosiți de căni de tablă și tacâmuri pe care le aveți la voi.

Nu luați alimente neambalate ermetic

În orice drumeție ai nevoie de hrană. Dar și urșilor le este foame. Așa că orice aliment ambalat superficial sau cu miros puternic poate atrage jivinele ca un magnet. Ursul, în general, nu are nimic cu omul. E interesat mai degrabă de hrana pe care o are la el. Așa că ia cu tine numai alimente ambalate, conserve și orice care nu emană miros. Nu mâncați în locurile împădurite şi care ştiți că sunt frecventate de urşi.

Atenție la ursoaice!

Ursoaicele mame sunt cele mai agresive. Ca orice mamă, ursoaica își apără puii și sunt mult mai periculoase decât masculii. Dacă aţi fost atenţionaţi de existenţa ei în traseul vostru, urmaţi sfatul şi evitaţi traseul. Este valabil şi în cazul urşilor turbaţi.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: nps.gov, bearwise.org,

Citește și Alimente benefice pentru sănătatea oaselor

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton