Ce să nu faci niciodată atunci când îți cureți covorul. Greșelile care îl pot distruge

.

Ne place să aducem un plus de eleganță, o pată de culoare sau o notă sofisticată unei încăperi. Iar covorul îndeplinește cu succes o astfel de misiune. Numai că, la un moment dat, necesită și o îngrijire adecvată. Și, de cele mai multe ori, nu știm cum să-l curățăm corect. Așa că iată ce să nu faci niciodată atunci când îți cureți covorul, dacă vrei să te bucuri de el mult timp.

Covorul poate fi chiar mai mult decât un element decorativ în locuință. Oferă confort, căldură și contribuie la estetica generală a casei. Dar, oricât de frumos ar fi, un covor are nevoie de întreținere corectă pentru a-și păstra aspectul și trăinicia. Chiar dacă să-l cureți nu pare nimic complicat, trebuie să te pricepi s-o faci cum trebuie. Căci este ușor să faci greșeli care îl pot deteriora ireversibil.

Ce să nu faci niciodată atunci când îți cureți covorul

Unii dintre noi au prins vremurile în care covoarele persane erau nelipsite din locuințe. Și de câtă migală era nevoie să piepteni și să aliniezi perfect ciucurașii lor decoratvi! Ca să nu mai spunem de minunățiile țesute manual de bunice și străbunice! Căci acestea chiar aveau nevoie de îngrijiri speciale. Cum în zilele noastre covoarele nu mai sunt chiar atât de sofisticate, pare „floare la ureche' să le întreții.

Totuși, facem frecvent greșeli care le deteriorează rapid, pentru că nu știm să le curățăm adecvat. Așa că citește în cele ce urmează ce să nu faci niciodată atunci când îți cureți covorul. Este vorba despre cum să eviți capcanele comune și să te bucuri de covoare curate, fără pete sau mirosuri neplăcute, pentru cât mai mult timp.

Curățarea covoarelor este o sarcină care, deși pare banală, implică o serie de pași care trebuie urmați cu grijă. Fie că ai un covor prețios din lână sau unul modern din fibre sintetice, respectarea regulilor te va ajuta să îl păstrezi curat și frumos pentru mai mult timp.

Reguli de aur pe care trebuie să le respecți

Nu exagera cu apa!
Nu folosi produse nepotrivite!
Nu freca agresiv!
Nu ignora materialul din care e făcut covorul!
Nu aștepta prea mult timp să cureți petele!

Cu puțină grijă și informare, poți avea covoare impecabile fără să le compromiți structura sau aspectul. În plus, un covor bine întreținut contribuie nu doar la aspectul casei, ci și la sănătatea familiei tale. Iată ce să nu faci niciodată atunci când îți cureți covorul.

Greșeli frecvente care pot distruge covoarele

Nu aspiri înainte de curățare

S-au cam dus vremurile în care se se auzeau bubuituri dintre blocuri, provocate de bătaia temeinică a covoarelor. Și asta grație aspiratoarelor tot mai performanțe, care ne permit luxul de a păstra curățenia impecabilă în toată locuința. Doar că și aspiratoarele trebuie manipulate cumva. Și e obligatoriu să le folosim înainte de a ne apuca de curățat covoarele.

Mulți dintre noi sar peste pasul aspirării înainte de curățarea cu soluții umede sau spumă. Acest lucru este o greșeală majoră. Și asta pentru că praful și mizeria uscată se transformă în noroi când intră în contact cu apa. Drept urmare, e indicat să se aspire întotdeauna bine covorul înainte de orice alt pas de curățare pentru a preveni formarea petelor adânci și învechite.

Folosești prea multă apă

Una dintre cele mai mari greșeli este folosirea excesivă a apei. Deși poate părea logic că mai multă apă înseamnă o curățare mai profundă. Totuși, de fapt, apa în exces pătrunde în straturile inferioare ale covorului și chiar în podea. Astfel, se ajunge la apariția mucegaiului și a mirosurilor greu de eliminat.

Ce ar trebuie să faci în schimb? Folosește o cantitate moderată de apă și usucă imediat zona curățată. Investește într-un aparat special de curățat covoare cu funcție de extragere a apei. Nu vei regreta investiția, în timp.

Utilizezi produse nepotrivite și netestate

Soluțiile universale sau cele foarte acide pot decolora covorul sau îi pot afecta textura. Evită produsele de curățare care nu sunt special formulate pentru textile. Citește eticheta fiecărui produs și testează orice soluție pe o zonă mică, ascunsă, a covorului.

O greșeală clasică este aplicarea directă a unei soluții pe o suprafață vizibilă fără testare prealabilă. Pentru a nu-ți strica decorul dușumelelor, aplică mai întâi soluția pe un colț ascuns al covorului. Așteaptă 10-15 minute pentru a observa eventuale reacții.

De asemenea, utilizarea periilor prea dure poate deteriora covoarele. Periile tari pot rupe fibrele și pot face covorul să arate uzat prematur. Folosește, în schimb, perii mai moi sau bureți ori lavete din microfibre, care sunt mai delicate.

Freci agresiv petele

Este tentant să freci cu putere o pată, mai ales dacă nu este chiar foarte proaspătă. Dar această acțiune poate deteriora iremediabil firele covorului și poate întinde murdăria pe o suprafață și mai mare. Drept urmare, e de preferat să tamponezi ușor pata cu o lavetă curată sau un prosop din microfibră. Aplică soluții delicate, special concepute pentru tipul tău de covor.

Ignori materilaul din care este făcut covorul

Să cureți fără să cunoști tipul de material din care este confecționat covorul este o greșeală majoră. Nu toate covoarele sunt la fel! Covoarele din lână, bumbac, poliester, polipropilenă sau mătase necesită metode diferite de curățare. Așadar, niciodată nu se aplică o metodă universal-valabilă pentru curățarea tuturor tipurilor de covoare.

Ai grijă să verifici întotdeauna cu atenție eticheta covorului. Dacă nu ai certitudinea că te pricepi, consultă un specialist pentru prima dată. Documentează-te înainte de a folosi orice metodă de curățare, mai ales dacă ai un covor prețios.

Cureți prea des covorul

Curățarea frecventă cu apă și soluții poate slăbi adezivii și structura internă a covorului. Așadar, ai grijă să-l întreții aspirându-l frecvent. Și limitează curățarea umedă la maximum de două ori pe an. Există tot felul de soluții de curățare uscată, așa că nu ai de ce să-ți faci griji.

Nu usuci corect covorul

Când vine vorba despre ce să nu faci niciodată atunci când îți cureți covorul, să nu-l usuci corespunzător este una dintre greșeli. Un covor umed poate deveni mediul perfect pentru bacterii, mucegai și mirosuri neplăcute. Drept urmare, trebuie să usuci covorul cât mai repede după curățare. Dacă ai posibilitatea, scoate-l la aer, în curte sau pe balcon. Daccă nu, deschide toate ferestrele, pornește ventilatorul sau folosește un dezumidificator.

Folosești incorect odorizantele pentru covoare

Majoritatea produselor de curățenie sunt parfumate. Și asta nu doar pentru că ar spori intensitatea puterii de curățare a produselor, ci și fiindcă mirosurile plăcute sunt asociate involuntar cu o curățenie impecabilă.

Totuși, deși pot dezvolta izuri neplcute, covoarele nu au nevoie de deodorant. Iar dacă te hotărăști să le parfumezi, alege cu grijă produsele potrivite. Utilizate necorespunzător, acestea pot duce, de fapt, la efectul complet contrar. Cu alte cuvinte, pot crea un mediu propice pentru bacterii și implicit pentru dezvoltarea mirosurilor neplăcute în timp.

Uneori, mirosurile provin din straturile adânci ale covorului, nu doar de la suprafață. Spălarea superficială nu va elimina cauza reală. Drept urmare, folosește bicarbonat de sodiu înainte de aspirare pentru neutralizarea mirosurilor. Dacă problema persistă, apelează la un serviciu profesional de curățare.

Amâni curățarea petelor

Timpul este esențial când vine vorba despre eliminarea petelor. Cu cât aștepți mai mult, cu atât va fi mai dificil să le elimini complet. Ce poți face? Ei bine, trebuie să acționezi imediat ce pata s-a produs. Nu lăsa timp lichidelor să pătrundă în profunzimea covorului. Cu cât cureți pata mai repede, cu atât îți protejezi covorul mai mult.

Sfaturi de luat în seamă pe termen lung

Indiferent dacă ții la covorul tău și vrei să te bucuri de el mult timp sau nu, este foarte important să ții cont de sănătatea ta și a celorlalți membri ai familiei sau a celor cu care conviețuiești. Praful și murdăria acumulate în timp sunt „pepiniere' pentru ciuperci și bacterii dăunătoare. Așadar, iată câteva reguli de urmat pentru a păstra covorul curat și sănătatea în casă.

Protejează-te!

Multe produse de curățare conțin substanțe chimice care pot irita pielea sau căile respiratorii. Drept urmare, poartă întotdeauna mănuși și, dacă e nevoie, mască, atunci când cureți covorul sau faci curățenie în casă. În timpul curățeniei, ține ferestrele deschise și păstrează spațiul mereu aerisit.

Întreține-ți covorul în mod regulat!

Rotirea covorului ajută la distribuirea uniformă a uzurii, în special în zonele cu trafic intens. Așadar, schimbă poziția covorului la fiecare 3-6 luni, pentru a-i prelungi durata de viață și aspectul plăcut.

În plus, ține minte că o curățare ocazională, doar când covorul pare murdar, nu este suficientă. Mizeria microscopică se acumulează în timp, chiar dacă nu o vezi. Așa că ai grijă să aspiri covorul măcar de 2-3 ori pe săptămână, dacă nu poți face asta zilnic. Și, de ce nu, apelează la serviciile de curățare profesională o dată pe an.

Apelează la specialiști!

Să crezi că toate petele pot fi curățate acasă este una dintre acele greșeli incluse în ce să nu faci niciodată atunci când îți cureți covorul. Unele pete, cum ar fi cele de vin roșu, sânge sau uleiuri, pot necesita tratamente profesionale. Nu insista cu produse casnice dacă pata nu dispare. Evită să înrăutățești situația și apelează la specialiști.

Curățarea profesională se face în profunzime, cu aparate și soluții speciale. De obicei, acestea nu se găsesc în comerț și nu sunt la îndemâna oricui. În plus, profesioniștii știu exact ce au de făcut ca să nu strice covorul și nici să-ți pună sănătatea în pericol. Odată testate astfel de servicii vei repeta experiența. Căci nu mică îți va fi mirarea să vezi cum îți „întineresc' covorul cu câțiva ani.

Sursa foto: Shutterstock

Alte surse: whitehallcarpetcleaners.com ,

Citește și Cum să scazi consumul de apă la jumătate

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton