Cine a fost Cristofor Columb

Cunoscut mai degrabă ca descoperitor al Lumii Noi, Cristofor Columb este una dintre cele mai fascinante și controversate figuri ale lumii. Explorator excepțional, a schimbat cursul istoriei prin călătoriile sale transatlantice. El este cel care a descoperit America, în 1492. Dar cine a fost această personalitate remarcabilă? Cine a fost Cristofor Columb cu adevărat?

Deși nu a fost primul european care a ajuns în Lumea Nouă, genovezul Cristofor Columb a declanșat o nouă eră a descoperirilor și interacțiunilor între continente. Expedițiile sale au deschis calea colonizării europene a Americilor. În ciuda uriașului impact pe care l-a avut asupra lumii, există numeroase controverse legate de Cristofor Columb.

Despre originile și tinerețea lui Cristofor Columb

Deși a văzut lumina zilei pe tărâmuri italiene, la Genova, Cristofor Columb s-a născut într-o familie de țesători spanioli. Anul nașterii sale este estimat ca fiind 1451. Probabil datorită poziției Genovei, micul Cristofor a fost atras de mare încă din fragedă pruncie. Se știe că tatăl lui, Domenico Colombo, era comerciant de lână, dar deținea și o prăvălie de brânzeturi în Genova și Savona. Mama lui se numea Susanna Fontanarossa.

Totuși, referitor la originile lui Cristofor Columb există numeroase controverse. Unii istorici susțin că ar fi avut origini evreiești. Alții afirmă faptul că originea lui Columb ar fi putut fi catalană sau portugheză. Și asta pe baza numelui Colom (așa cum voia Cristofor să-l știe cei din jurul său). Acesta era un nume de familie foarte răspândit în Regatele Cataluniei și Portugaliei în secolul al-XV-lea.

Însă toate teoriile au rămas drept speculații, neputând fi demonstrate științific și istoric. Singurul lucru cert este faptul certificatul lui de naștere a fost emis la Genova. Drept urmare, poate fi considerat italian. Nici măcar data de naștere a acestuia nu este sigură. Unii istorici susțin că ar fi fost 26 august 1451, în vreme ce alții spun că este 30 octombrie. Se pare că a doua variantă este acceptată de către cei mai mulți.

Ce se mai știe este că a avut încă trei frați și o soră: Bartolomeo, Giovanni Pellegrino, Giacomo și Bianchinetta. Bartolomeo avea un magazin de cartografie în Lisabona, care a stat, probabil, la originea pasiunii de explorator a lui Cristofor Columb. Din acel magazin marinarii își comandau și cumpărau hărți.

Era perioada Marilor Descoperiri Geografice. Iar marinarii genovezi, spanioli sau portughezi apucaseră să citească deja bestseller-ul lui Marco Polo, „Milionul'. Și voiau să cumpere hărți pentru a vedea dacă era adevărat ceva din ceea ce citiseră. Astfel, cartografia era o afacere foarte profitabilă.

Primele expediții pe mare

Încă din adolescență, a început să lucreze pe vase comerciale și a dobândit o vastă experiență maritimă. Influențat de teoriile vremii, Columb credea că ar putea ajunge în Asia navigând spre vest. În acea perioadă, majoritatea exploratorilor încercau să găsească o rută mai rapidă către Asia din cauza comerțului profitabil cu mirodenii și alte bunuri exotice.

Fascinat din copilărie de poveștile marinărești pe care Bartolomeo, fratele lui mai mare, i le spunea, a decis, la numai 15 ani, să se alăture Marinei Comerciale Portugheze. Și-a făcut ucenicia de marinar în Marea Ligurică și Marea Tireniană. Apoi, a navigat pentru prima dată în largul Oceanului Atlantic, spre insula Madeira. În 1476, după ce a supraviețuit unui naufragiu în cel mai sudic punct al Portugaliei, s-a stabilit la Lisabona.

în acea vreme, Cristofor Columb a lucrat ca antreprenor maritim. Se ocupa cu realizarea expedițiilor, ca un fel de planificator de călătorii al zilelor noastre. În 1477, a călătorit în Islanda și Irlanda, cu ajutorul marinei comerciale. La vârsta de 28 de ani, în 1479, a cunoscut-o pe Felipa Moniz, fiica fostului guvernator al insulei Porto Santo din Arhipelagul Madeira. Moștenirea acesteia includea și documente personale ale tatălui ei, printre care și instrucțiuni de navigație și hărți ale marilor porturi europene de pe Coasta Atlanticului.

Acest dar primit de la socara lui l-a făcut să cerceteze mai amănunțit practicile și lecțiile de navigație din experiența portughezilor. Astfel, între 1482 și 1485, Columb a călătorit și a făcut negoț pe Coasta Guineei și pe Coasta de Aur. De la marinarii portughezi a învățat cum poate folosi sistemul de vânturi din Atlantic. Iar asta i-a deschis apetitul pentru călătoriile îndepărtate, către China și chiar America.

1492 – un an de referință

După mai multe încercări eșuate de a obține finanțare pentru expediția sa, Columb a reușit să convingă regii Spaniei, pe Ferdinand și Isabella, să-i susțină călătoria. Astfel, pe 3 august 1492, Columb a plecat din Spania cu trei nave: Santa Maria, Pinta și Niña. Pe 12 octombrie 1492, a ajuns pe o insulă din Caraibe, Insula Guanahani, ceea ce este azi Bahamas.

Astfel, a devenit primul european care a descoperit Lumea Nouă. Dar asta numai în mod oficial. Căci America mai fusese vizitată și de alți exploratori, doar că expedițiile lor nu fuseseră înregistrate în vreun jurnal sau act politic oficial. Credea că a ajuns în Asia, dar, de fapt, descoperise un nou continent. Columb a explorat mai multe insule din Caraibe, inclusiv Cuba și Hispaniola, actuala Republica Dominicană. A revenit în Spania anunțând descoperirea unei noi rute spre „Indii'.

Între anii 1492-1504, Columb a făcut patru expediții spre Lumea Nouă. În aceste călătorii, a explorat mai multe regiuni, inclusiv coastele Americii de Sud și America Centrală. Cu toate acestea, Columb nu a realizat niciodată că descoperise un nou continent. Și a fost convins, până la moarte, că insulele pe care le explorase făceau parte din Asia.

De la erou, la criminal

Cristofor Columb și descoperirile lui au deschis calea pentru colonizarea europeană a Americilor. Acest lucru a dus la schimburi culturale, comerciale și sociale între Europa și Lumea Nouă. Acestea au avut efecte majore asupra economiei globale, introducând noi alimente, animale și tehnologii în diverse regiuni ale lumii.

Totuși, expedițiile lui Columb au avut și efecte negative. Colonizarea europeană a condus la exploatarea și distrugerea culturilor indigene, răspândirea bolilor și conflicte violente între europeni și populațiile native. Astfel, memoria lui Columb rămâne controversată. În timp ce unii îl consideră un explorator curajos și vizionar, alții îl văd drept simbol al colonialismului și opresiunii.

În unele țări, Ziua Columb este sărbătorită ca un moment de comemorare a descoperirii Americilor, în timp ce în altele se promovează Ziua Popoarelor Indigene, în semn de recunoaștere a impactului asupra comunităților native. Indiferent de felul în care este privit, cert este că expedițiile lui au influențat profund lumea și au deschis o nouă eră a explorării și interacțiunilor globale.

A sfârșit trist

Pe 20 mai, în 1504, Columb era tot mai slăbit de febra tropicală și guta pe care le contractase în timpul celor de a treia și a patra dintre călătorii. Unii specialiști spun că, de fapt, ar fi suferit de artrită reactivă, inflamație cauzată de bacteriile intestinale pe care le avea în corp. Se presupune că s-ar fi pricopsit cu o boală cu transmitere sexuală, chlamydia sau gonoree, în urma contactelor sexuale neprotejate cu tinerele indigene.

S-a stins din viață trist și dezamăgit că nu primise un procent din expedițiile întreprinse prin tranzacția făcută cu Regatul Spaniei. Ba mai mult, rivalul lui, venețianul Americo Vespucci, avea să culeagă laurii muncii sale. Vespucci a explorat și el, în anii 1499-1500, coasta Venezuelei, apoi tot continentul sud-american și zona Caraibilor. Și s-a numit America, după numele lui, deși nu el fusese primul care le descoperise.

Pe de altă parte, Columb „colonizatorul' a fost o persoană lipsită de scrupule, dură, violentă și insensibilă. Era capabil să facă orice, doar ca să obțină ce voia. Și-a pus soldații să-i biciuiască, să le omoare familiile și prietenii și să le distrugă satele indigenilor întâlniți în ultimele expediții. Le-a permis celor din subordinea lui să violeze și să facă toate relele dacă îi aduc fiecare câte un sac de perle albe.

În primii anii ai secolului al XVI-lea, Columb era descris în istoriografia imperială spaniolă drept „eroul care a învins oceanul'. Ulterior, de la istoricul spaniol Bartolome de Las Casas, până la istoricul englez Peter Frankopan, toți aveau să-l condamne pentru distrugerile și crimele comise împotriva indigenilor.

Lucruri mai puţin cunoscute despre Cristofor Columb

Acum că știi, în mare, cine a fost Cristofor Columb, e cazul să afli și câteva lucruri mai puțin cunoscute despre el. În primul rând, el nu și-a propus să desopere America. Pur și simplu era convins că a ajuns în Asia și nu și-a dat seama niciodată că a descoperit un nou continent. Până la moartea sa, credea că insulele pe care le explorase făceau parte din extremitatea estică a Asiei.

Deși este creditat cu „descoperirea Americii', Columb nu a ajuns niciodată pe teritoriul actual al SUA. Expedițiile sale au explorat insulele Caraibe, coasta Americii Centrale și partea de nord a Americii de Sud. De altfel, nici nu a realizat atunci importanța descoperirilor sale. A murit în 1506, crezând că nu și-a atins obiectivul de a găsi o rută directă către Asia.

În timpul guvernării sale asupra coloniilor din Caraibe, Columb a fost acuzat de administrare abuzivă și tratament brutal față de coloniști și populațiile indigene. A fost arestat și trimis în lanțuri în Spania, unde ulterior a fost eliberat, dar fără să-și mai recapete prestigiul anterior. Nici nu a fost primul european care a ajuns în Lumea Nouă. Vikingii, sub conducerea lui Leif Erikson, au explorat America de Nord cu aproximativ 500 de ani înainte de Columb. Dar descoperirea lor nu a dus la colonizări extinse.

Sursa foto: Shutterstock

Alte surse: britannica.com, wikipedia.org,

Citește și Cine a fost Ferdinand I, rege al României

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Buton