Cum cureţi jaluzelele

Publicat pe

Odată cu curățenia dinainte de sărbători vine și acea perioadă în care trebuie să cureți lucrurile și locurile pe care adesea le eviți din casa ta. Printre ele se află și jaluzelele. Dar cum cureți jaluzelele? Atunci când cumperi obiecte pentru casă, este important să iei în considerare cât timp și câtă îngrijire necesită fiecare piesă. Din fericire, jaluzelele sunt mult mai ușor de întreținut și curățat decât draperiile și perdelele.

Cum cureţi jaluzelele

Acest articol îți va oferi sfaturi pentru curățarea jaluzelelor, inclusiv a jaluzelelor din lemn și a modelelor din țesături delicate. Iată cum să cureți aceste obiecte din casa ta, în funcție de materialul din care sunt confecționate.

Jaluzelele oferă estetică și funcționalitate pentru orice casă sau birou. Ele asigură controlul luminii și intimitate și pot chiar să te ajute să economisești bani la facturile de încălzire și aer condiționat datorită proprietăților termice. Cel mai bun lucru este că acestea sunt rapid și ușor de curățat și implică, de obicei, o întreținere redusă. 

Cum se utilizează google translate. Trucuri și sfaturi utile pentru traduceri 

Iată cum să cureți jaluzelele în așa fel încât să le păstrezi în formă optimă pentru mulți ani de acum încolo. De la jaluzele din plastic sau material textil, până la jaluzele din lemn și altele.

Jaluzele verticale

Jaluzelele verticale adună mai puțin praf în comparație cu jaluzelele orizontale, deoarece lamelele se deplasează în sus și în jos, mai degrabă decât dintr-o parte în alta. 

Praful tinde să se adune mai mult pe podea și pe alte suprafețe plane decât pe lamelele jaluzelelor în sine. Aceasta înseamnă că trebuie să ștergi praful de pe jaluzele doar la câteva săptămâni pentru a le păstra aspectul optim. 

De asemenea, vei dori să cureți în profunzime jaluzelele – inclusiv galeria sau balustrada de care sunt prinse – odată ce murdăria începe să se vadă sau.

În primul rând, începe prin a îți aduna uneltele. Pentru o curățare rapidă, ai nevoie doar de un aspirator cu perie, o cârpă moale din microfibră – sau un pămătuf cu pene pentru jaluzele. Trece o cârpă prinde lamele începând de sus în jos, pentru a îndepărta straturile ușoare de praf. 

Pentru o curățare mai în profunzime, vei avea nevoie de o cârpă din microfibră, apă caldă sau apă rece, detergent ușor și un recipient cu apă. Scoate lamelele verticale de pe balustradă și pune-le într-o cadă plină cu apă caldă și săpun.

 Nu folosi apă fierbinte, deoarece poate deforma jaluzelele. Clătește ușor jaluzelele până când acestea sunt curate. Stoarce excesul de apă din jaluzele și lasă-le să se usuce complet cu ajutorul unui uscător de păr sau așezându-le la soare sau într-o altă zonă caldă înainte de a le agăța din nou. 

Trece o cârpă umedă din microfibră de-a lungul balustradei și a altor mecanisme cu cablu înainte de a reatașa lamelele. Nu uita să ștergi locașul și pervazul ferestrei pentru o curățare totală în profunzime.

Jaluzele din material textil

Jaluzelele din material textil, inclusiv jaluzelele cu role sau jaluzelele romane sunt populare în zonele cu trafic intens și sunt ușor și rapid de curățat. 

Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiți. Rugăciunea Sfântului Mina, spusă pe 11 noiembrie, face minuni!

Deoarece aceste stiluri de jaluzele nu au lamele orizontale, ele nu colectează atât de mult praf ca alte stiluri de jaluzele orizontale. Unele jaluzele din țesătură pot fi îndepărtate de la balustradă și de mecanismele de acționare și pot fi introduse în mașina de spălat. Altele trebuie curățate manual sau trimise la o curățătorie chimică, așa că asigură-te că verifici instrucțiunile de îngrijire ale jaluzelelor înainte de a începe procesul de curățare a jaluzelelor.

Pentru jaluzelele romane și jaluzelele cu role, folosește un aspirator cu un accesoriu cu perie pentru a îndepărta praful. Mută aspiratorul în direcția țesăturii pentru a preveni deteriorarea acesteia. 

Poți folosi un produs de curățare pentru a îndepărta petele și acumulările de murdărie, dar asigură-te că produsul de curățare este sigur pentru a fi folosit pe țesătura jaluzelelor. Alte opțiuni pentru o curățare mai profundă includ oțetul alb, bicarbonatul de sodiu și alte soluții de curățare naturale. Este o idee bună să testezi produsul pe o suprafață mică înainte de a-l folosi mai generos. 

Rugăciune făcătoare de minuni către Sfântul Nectarie, prăznuit pe 9 noiembrie

Pentru jaluzelele din țesătură stratificată folosește o cârpă umedă din microfibre în loc să aspiri. Aspiratorul poate afecta diferit țesăturile stratificate, provocând tragere și întindere care pot deteriora jaluzelele. 

Trece cârpa umedă de-a lungul țesăturii, urmărind țesătura, pentru o curățare rapidă.

Jaluzele din lemn

Jaluzelele din lemn sunt realizate atât din lemn adevărat, cât și din lemn fals. Ele sunt cunoscute și sub denumirea de jaluzele venețiene și sunt fabricate din metale precum aluminiul. Ele vin într-o varietate de modele precum și culori.

 Sunt populare în casele moderne și în spațiile care au nevoie de o notă de căldură naturală. Deși sunt ușor de curățat, aceste jaluzele necesită puțină atenție suplimentară pentru a preveni deteriorarea.

Mesaje şi felicitări de Sfântul Ion

Lamele jaluzelelor din lemn adevărat se pot deforma atunci când sunt expuse la apă și umiditate. Lamele din lemn prezintă pori mici care absorb apa, ceea ce le face să se extindă și să se îndoaie. De aceea, aceste jaluzele sunt mai potrivite pentru dormitoare, camere de zi și alte spații uscate, decât pentru băi și bucătării. 

Iată câteva sfaturi despre cum să cureți jaluzelele din lemn. Nu folosi apă, deoarece aceasta poate deteriora lemnul. În schimb, folosește o cârpă uscată din microfibră sau un pămătuf pentru a îndepărta ușor praful de pe lamele. 

Sfaturi importante

Asigură-te că ajungi atât pe partea superioară, cât și pe cea inferioară a lamelelor pentru o curățare completă. Dacă există murdărie pe care praful uscat nu o poate îndepărta, folosește o cârpă ușor umedă. 

Asigură-te că acea cârpa nu lasă urme de umiditate pe jaluzele. Dacă da, usucă rapid cu un prosop sau o cârpă uscată.

Acordă o atenție sporită capetelor jaluzelelor din lemn adevărat, deoarece acestea sunt de obicei confecționate din lemn de bas expus. 

Cele mai colorate orașe din lume

Acestea sunt predispuse să absoarbă umezeala. Nu freca prea tare lamelele, deoarece frecarea poate îndepărta luciul și vopseaua de pe suprafețele din lemn.

Jaluzelele din lemn fals și jaluzelele venețiene din aluminiu sunt mai ușor de curățat, deoarece sunt impermeabile și nu se vor deforma. Este suficient să iei o cârpă umedă și să ștergi suprafețele superioare și inferioare ale lamelelor de pe jaluzelele din imitație de lemn sau aluminiu.

Începe de sus în jos pentru a te asigura că nu ratezi nicio zonă. Amintește-ți să nu folosești spray pentru suprafețe de lemn direct pe jaluzele. Pulverizează-l de la 10-15 centimetri și șterge ușor. 

Sursa foto: Pixabay

dinpopor.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter