Cum te tratezi de răceală și gripă dacă ești însărcinată / Ce spun medicii despre vaccinul antigripal la gravide

Publicat pe

Ne aflăm, încă, în plin sezon al epidemiei de răceală și gripă, iar medicii ginecologi trag un semnal de alarmă pentru femeile însărcinate, cu atât mai vulnerabile în fața virușilor. Cel mai eficient tratament este, desigur, prevenția, însă dacă nu s-au luat, din timp, măsurile pentru a ține boala la distanță, specialiștii oferă câteva metode de tratament femeilor gravide.

„Vaccinul antigripal este mai mult decât recomandat femeilor însărcinate, dar și celor care intenționează să aibă un copil sau alăptează pe parcursul sezonului gripal (între lunile octombrie și martie). Deși sunt disponibile mai multe date de siguranță pentru trimestrele doi și trei, nu s-au dovedit efecte adverse nici la administrarea în trimestrul 1 de sarcină iar beneficiile vaccinării antigripale, care sunt certe, depășesc categoric riscurile, care sunt discutabile.

Rolul vaccinului antigripal este de a proteja mama și fătul de gripă și complicațiile acesteia. Mai mult decât atât, dacă mama s-a vaccinat antigripal în timpul sarcinii (spre finalul ei), copilul va fi protejat de gripă în primele luni de viață, pentru că anticorpii care s-au dezvoltat traversează placentă', explică Mona Zvanca medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale, supraspecializată în medicină materno-fetală.

Pe de altă parte, dr. Ruxandra Albu, medic primar obstetrică–ginecologie adaugă: Evitarea aglomerațiilor, purtarea măștilor de protecție și păstrarea riguroasă a igienei mâinilor sunt metode clasice de prevenire a gripei. În afară acestora, un regim alimentar din care să facă parte multe fructe și legume bogate în vitamina C, ceaiuri (dar cele premise cum ar fi cel de mușețel) cu multă lamâie precum și odihnă care este cunoscută a îmbunătăți imunitatea pregătesc corpul pentru a lupta cu gripele sezoniere.

Alimentele pentru stimularea imunității – ghimbirul, cătina, citricele, echinaceea – pot fi de asemenea consumate, după un consult prealabil al medicului.

Cum faci ceai de lamaie pentru ameliorarea simptomelor răcelii.

Iar când vine vorba de febra se poate administra acetaminofen la recomandarea medicului, se poate folosi cu încredere apă de mare pentru nas înfundat, anumite siropuri de tușe în cazul apariției acesteia. Sub nicio formă nu vom administra antibiotic în cazul unei infecții virale ci doar prin apariția unor complicații – suprainfectii bacteriene confirmate în laborator și prin investigații suplimentare'.

Dr. Ruxandra Albu explică și care sunt riscurile: Gripă este periculoasă pentru sarcina nu prin efectul malformativ direct al virusului gripal ci prin efectul nociv al febrei asupra embrionului, iar în ceea privește gravidă această este predispusă, datorită imunității scăzute, la complicații respiratorii cum ar fi sinuzita, pneumonia, insuficientă respiratorie sau chiar naștere prematură.'

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter