Cum să faci economie la căldură e o chestiune care ne preocupă în această perioadă. Confortul costă, iar facturile sunt tot mai neiertătoare cu consumatorii. Și trebuie să luăm măsuri dacă nu vrem să suferim de frig în propriile locuințe. Așa că iată câteva idei despre cum să faci economie la căldură.
Cuprins
- 1 Cum să faci economie la căldură
- 2 Trucuri pentru a menține căldura în casă
- 2.1 Termostatul este cel mai important
- 2.2 Controlează temperatura ambientală
- 2.3 Ventilația corespunzătoare ajută
- 2.4 Verifică pe unde se pierde căldura
- 2.5 Draperiile și jaluzelele au rolul lor
- 2.6 Atenție la sistemul de încălzire!
- 2.7 Dușumelele trebuie „îmbrăcate' de iarnă
- 2.8 Aranjează mobila corespunzător
- 2.9 Glafurile păstrează și emană căldură
- 2.10 Investește în pături electrice
Deși iernile nu mai sunt la fel de greu de dus ca pe vremuri, încă mai sunt perioade în care gerul pune stăpânire. Iar confortul termic sporit este esențial în zilele friguroase. Doar că asta presupune și afectarea substanțială a bugetului. Cresc semnificativ cheltuielile cu facturile pentru utilități. Și sunt mulți care preferă să nu își mai încălzească locuințele corespunzător, de teamă că nu își vor permite acest lux. De aceea, e indicat să știi cum să faci economie la căldură.
Cum să faci economie la căldură
În loc să investești în cea mai scumpă centrală sau cel mai performant instrument de încălzire, mai bine înveți cum să faci economie la căldură. Totuși, un încălzitor electric eficient din punct de vedere energetic poate reprezenta o alternativă prietenoasă cu bugetul familiei. Dar există și alte metode să menții temperatura plăcută în casă.
Contează foarte mult și starea în care se află sistemul central de încălzire al locuinței, boilerul, izolația, ușile și ferestrele. Căci aceasta este prima prioritate când vine vorba despre cum să faci economie la căldură. Și e posibil să trebuiască să faci anumite ajustări. Zilele geroase nu ar trebui să fie spaima buzunarelor. Așa că o mică investiție în adaptarea locuinței la necesitățile termice poate fi extrem de utilă pe termen lung.
De reținut că poți avea cel mai economic sistem de încălzire centralizată, dar dacă nu e izolată casa corespunzător, căldura se irosește. Așa că izolația merită o investiție consistentă, căci va reduce consumul de energie și îți va proteja bugetul pe termen lung.
Trucuri pentru a menține căldura în casă
Iată câteva dintre modalitățile care te pot ajuta cum să faci economie la căldură iarna:
Termostatul este cel mai important
Specialiștii consideră, la unison, că pentru un sistem de încălzire conectat la o centrală termică, este extrem de util termostatul. Acest dispozitiv te va ajuta să controlezi temperatura ambientală din locuință. Și menține nivelul de căldură ales în prealabil. Cu alte cuvinte, centrala va porni doar atunci când temperatura din încăpere scade. Ceea ce înseamnă că se va diminua considerabil consumul regulat de energie.
Dacă ai deja un astfel de dispozitiv, trebuie să știi că și el îmbătrânește. Și are nevoie de schimbare. Căci degradarea termostatului poate duce la supraîncălzirea casei și, implicit, la costuri mai mari. Un termostat modern, cu temporizator, este o soluție simplă de a controla eficient consumul de energie. De altfel, se poate conecta la telefon sau la alte dispozitive mobile. Și astfel îți asiguri confortul termic de acasă mai ușor.
Controlează temperatura ambientală
Organizația Mondială a Sănătății recomandă o temperatură ambientală de 18 grade Celsius pentru persoanele sănătoase și îmbrăcate adecvat. Și Energy Saving Trust consideră că temperatura optimă a locuinței pe timp de iarnă trebuie să se încadreze între 18 și 21 grade Celsius. Și ambele instituții sunt de acord că acestea sunt temperaturile potrivite și pentru somn.
Cu alte cuvinte, ar trebui să ai în casă o temperatură care să îți permită să te simți bine, fără să te înfofolești, dar nici să stai dezbrăcat. Și o poți regla cu ajutorul termostatului. Recomandat este ca, atunci când nu e nimeni acasă, să poți reduce temperatura. Căci nu e nevoie ca sistemul de încălzire să funcționeze la capacitate maximă.
În plus, poți controla și orele la care să pornească și să se oprească sistemul de încălzire. Spre exemplu, poți alege să pornească apa caldă și căldura cu o oră și jumătate înainte ca tu să te trezești. Astfel, vei avea parte de o temperatură confortabilă când te dai jos din pat. Sau poți porni totul cu o oră înainte să ajungi acasă de la serviciu. Asta contribuie la cum să faci economie la căldură și, implicit, la bani.
Ventilația corespunzătoare ajută
Pentru a reduce pierderile de căldură, evită să ții ușile și ferestrele deschise prea mult timp. În cazul în care vrei să aerisești locuința, este indicat să deschizi ferestrele din zone opuse ale casei, pentru a se crea curent. Și pentru ca aerul să fie reîmprospătat rapid. Închide ferestrele după cinci minute.
Verifică pe unde se pierde căldura
În orice casă pot să existe pierderi de căldură. Mai ales când este vorba de o locuință veche. Cel mai des, căldura se poate pierde prin pereți, la nivelul ferestrelor și ușilor sau al podului. Acestea intră în contact direct cu condițiile meteo nefavorabile și pot fi afectate în timp.
Cel mai simplu este să folosești benzi autoadezive din burete, pe care le poți lipi de tocul ușilor și al ferestrelor. Pernuțele care blochează curentul sunt o altă soluție la îndemână. Și sunt special concepute pentru ferestre și uși. Totodată, poți aplica folii de geam pentru izolare termică.
Oricât de ciudat ar suna, acoperă gaura cheii de la uși! Oricât de micuță ar fi, lasă frigul să intre. Și, cu cât mai multe uși, cu atât mai multe pierderi de căldură. De altfel, există asemenea protectoare speciale în comerț și nu costă o avere.
Draperiile și jaluzelele au rolul lor
În zilele însorite de iarnă, razele trebuie lăsate să pătrundă în casă. Acestea vor contribui la creșterea temperaturii. Și nu va mai fi nevoie să folosești la fel de mult centrala termică. Și te ajută cum să faci economie la căldură draperiile. După ce soarele nu mai strălucește, trage imediat jaluzelele și draperiile. Acestea împiedică pierderile de căldură. Și blochează migrarea la interior a aerului rece din zona ferestrelor și a pereților.
În sezonul rece, alege întotdeauna draperii cu o țesătură cât mai groasă sau special concepute pentru a izola termic. Draperiile din material gros, închis la culoare, atrag și păstrează căldura. Și funcționează ca o barieră împotriva frigului de afară. În plus, vei observa că, dimineața, nu sunt reci, chiar dacă a fost oprită căldura pe timpul nopții. S-a și dovedit că se pot economisi cam 25 de procente din pierderile de căldură cu ajutorul draperiilor. Ai grijă ca pe timpul zilei să nu acopere ferestrele, ca soarele să pătrundă în casă. După ora 16:00, trage-le, ca să păstreze căldura în interior.
Nu strică să investești și în jaluzele de calitate. Acționează ca un înveliș protector pentru geamuri. Și păstrează căldura pe timpul iernii, împiedicând pierderile. Jaluzele din materiale speciale pentru iarnă și cele care reflectă lumina economisesc aproape jumătate din căldura din casă.
Atenție la sistemul de încălzire!
Utilizarea unei cantități reduse de apă caldă este un alt factor care te poate ajuta cum să faci economie la căldură. Poți face duș în loc de baie, fără să mai fie nevoie să umpli cada cu apă. Poți opta și pentru folosirea unor sisteme de recirculare a apei calde menajere.
Asigură-te că sistemul de încălzire funcționează corespunzător. Și nu sări peste etapele de mentenanță! Astfel, ai siguranța că sistemul de încălzire funcționează corect și că este eficient termic. Dar și din punct de vedere al consumului de energie și gaze. O centrală termică cu condens poate reduce consumul de energie cu până la 35%.
Nu se recomandă utilizarea radiatoarelor electrice sau pe ulei. Cheltuielile pentru folosirea lor pe timp de iarnă sunt ridicate. În plus, sunt ineficiente pe termen lung. Iar căldura degajată este limitată de folosirea lor în timp.
Aerisirea caloriferelor trebuie făcută periodic, pentru ca sistemul de încălzire să funcționeze corect și economic. În cazul în care nu faci aerisirea caloriferelor, agentul termic nu va circula prin tot caloriferul. Și nu se va încălzi uniform sau chiar deloc. Închide caloriferele din camerele nefolosite pentru a nu consuma inutil.
Și ai grijă să nu acoperi caloriferele! Fie că vrei să usuci mai repede rufe, fie că vrei să le decorezi. Căldura degajată va fi blocată, iar nivelul de umiditate va crește. Ceea ce duce la apariția mucegaiului și igrasiei.
Dușumelele trebuie „îmbrăcate' de iarnă
Pentru ca încăperile să fie eficiente din punct de vedere termic, au nevoie de acoperire corespunzătoare. Pe lângă izolație, pardoseala contribuie la menținerea căldurii. Poate ți se va părea straniu, dar linoleumul conferă confort și păstrează mai bine căldura. Dacă ai gresie pe jos, acoper-o cu preșuri și covoare. Suprafața rece a gresiei poate duce la disconfort termic. Și favorizează circulația aerului rece.
Covoarele mai groase, pufoase, oferă un aspect intim și „îmbracă' frumos orice tip de pardoseală. În plus, atrag și păstrează căldura. Nu ignora nici importanța unui așa-numit underlay. Este o bază cu rolul de a facilita instalarea pardoselii. Dar există așa ceva și pentru covoare. Și are și rol izolant.
Aranjează mobila corespunzător
O canapea, o comodă și chiar un scaun așezate în dreptul unui calorifer obstrucționează răspândirea căldurii. Aranjează-ți mobilerul așa încât să rămână cât mai mult spațiu liber în dreptul caloriferelor. E bine să ai patul sau canapeaua în apropierea sursei de căldură. Dar ai grijă să lași o distanță suficientă pentru a permite aerului să circule.
Glafurile păstrează și emană căldură
Polița suspendată la distanță deasupra caloriferelor are și ea un rol important. Mai ales dacă este din granit, din ceramică sau din piatră. Aceasta preia căldura din calorifer și o răspândește ca o sobă.
Pentru un plus de căldură, se pot pune pe glafuri lumânărele. Pe lângă decorul romantic, vor furniza și stare de bine. Dar mare atenție să nu intre în contact cu perdelele, draperiile sau jaluzelele! Există tot felul de recipiente speciale pentru lumânărelele de utilizat în interior, așa încât să nu riști un incendiu. Se poate folosi chiar un ghiveci din teracotă, care va răspândi și mai multă căldură.
Investește în pături electrice
Aceste dispozitive nu sunt invenții moderne. Se folosesc cu succes de ani buni. Și nu e nevoie să dormi o noapte întreagă cu pătura încălzită. E suficient să o pui peste așternuturi câteva minute, înainte de a te băga în pat. Sau poți așeza o pătură electrică peste saltea, sub cearșaf. O pornești când te bagi în pat și o oprești imediat ce simți că te-ai încălzit suficient.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: idealhome.co.uk,
Citește și Cât timp se țin alimentele la congelator