Cum să scapi de mirosul neplăcut de la chiuveta din bucătărie

.

Bucătăria ta arată impecabil. Totul e pus la punct și strălucește de curățenie. Cu toate astea, un iz ciudat invadează încăperea, în ciuda tuturor eforturilor de a parfuma atmosfera. Scurgerea de la chiuvetă e de vină. Și e indicat să știi cum să scapi de mirosul neplăcut de la chiuveta din bucătărie.

Una dintre cele mai sâcâitoare și frustrante probleme care apar în casă este mirosul neplăcut emanat de scurgerile chiuvetelor. Din diferite motive, chiuvetele din bucătărie și din baie pot căpăta, în timp, un iz insuportabil. Din fericire, există metode eficiente pentru a-l înlătura. Și afli în cele ce urmează cum să scapi de mirosul neplăcut de la chiuveta din bucătărie.

De ce miros urât chiuvetele

Există mai multe cauze pentru care apar mirosuri neplăcute la nivelul scurgerilor de la chiuvete. Și vom aminti câteva dintre cele mai frecvente dintre acestea.

Resturi alimentare

Cu toții punem vasele murdare direct în chiuvetă, fără a le curăța în vreun fel înainte. Firimiturile, sosurile întărite și alte particule rămase în farfurii și oale se duc direct în scurgerea de la chiuvetă. În timp, se acumulează pe țevi și rămân blocate acolo. Lăsând la o parte că devin cauza principală pentru înfundarea scurgerilor, duc și la apariția mirosurilor neplăcute. Căci putrezesc și permit bacteriilor să se dezvolte în voie.

Grăsimi

Sub jetul de apă caldă, grăsimile și uleiurile se topesc și se scurg. Numai că ele se depun pe țevile de scurgere și se întăresc. Astfel, se produce același fenomen ca și în cazul celorlalte reziduuri alimentare. Drept urmare, ca să nu ai probleme, cel mai indicat este să colectezi toate grăsimile și uleiurile folosite în recipiente separate. Poți avea aceeași problemă și la chiuveta din baie, cauzată de acumularea de resturi de săpun, pastă de dinți ori spumă de ras.

Fire de păr

Fie că ai animale de companie blănoase, fie pur și simplu propriul păr zboară peste tot, firele răzlețe ajung și ele, la un moment dat, în scurgerea de la chiuvetă. Împreună cu grăsimile sau resturile de săpun formează o masă compactă care blochează scurgerea corespunzătoare. Astfel, apare mirosul insuportabil și, inevitabil, înfundarea chiuvetei.

Instalații sanitare cu probleme

Când te gândești cum să scapi de mirosul neplăcut de la chiuveta din bucătărie, ia în considerare și anumite probleme legate de instalațiile sanitare. Este posibil ca sistemul de țevi să nu fie tocmai în cea mai bună stare. Dacă e înfundat vreun filtru sau o supapă nu se mai deschide, dacă există scurgeri ori țevile sunt ruginite, atunci nu e de mirare că mirosul supărător nu dispare.

Mucegai

Există și posibilitatea ca pe scurgere să se formeze mucegai. Și asta din cauza spațiului mic și a umezelii ridicate. Acesta are un miros înțepător și neplăcut.

Gaze de canalizare

În cazul în care instalațiile sanitare sunt bune, respecți toate regulile de igienă și de prevenire a înfundării scurgerilor, gazele de la canalizare pot fi cauza mirosurilor neplăcute din bucătărie. E posibil ca sifonul chiuvetei să fie gol și astfel să permită pătrunderea gazelor din canalizare.

Cum să scapi de mirosul neplăcut de la chiuveta din bucătărie

Ca să ai cum să scapi de mirosul neplăcut de la chiuveta din bucătărie, primul pas de făcut este să identifici cauza. Nu este suficient să ascunzi mirosurile neplăcute cu odorizante de cameră. În cazul în care observi că apa se scurge cu dificultate din chiuvetă, înseamnă că țeava este înfundată. Poți apela la un instalator pentru a o desfunda sau poți încerca chiar tu să faci acest lucru. Eliminarea mirosului urât al chiuvetei din bucătărie se poate face atât cu ajutorul unor produse la îndemână, dar și cu soluții profesionale de curățare. Iată câteva idei care te ajută cum să scapi de mirosul neplăcut de la chiuveta din bucătărie.

Apă fierbinte

Apa înseamnă viață. Și nici măcar curățenia nu se poate face în lipsa apei. Iar apa clocotită poate face minuni și în înlăturarea mirosurilor neplăcute. Una dintre cele mai simple metode de curățare și igienizare a țevii de la bucătărie constă în turnarea apei fierbinți direct în scurgere. Apa fierbinte va ajuta la dislocarea și îndepărtarea grăsimii întărite. O cantitate generoasă o va curăța pur și simplu. Tot ce trebuie să faci este să fierbi apă și să o torni ușor, fără să te stropești, în scurgere.

Oțet

În cazul în care apa clocotită nu și-a dovedit eficiența, oțetul sigur o va face. Este o soluție la îndemâna oricui și foarte practică. De altfel, oțetul este vedeta remediilor de curățare folosite de gospodine. Nu ai altceva de făcut decât să torni, pur și simplu, o cană cu oțet direct în scurgerea chiuvetei. Lași să acționeze, fără să dai drumul la robinet, minimum o jumătate de oră. Apoi, toarnă deasupra apă clocotită. Astfel, ar trebui ca reziduurile să dispară odată cu izul supărător. Există și varianta de a turna oțet fierbinte direct în scurgere.

Soluție de bicarbonat

Unele persoane toarnă direct pe scurgere bicarbonat alimentar. Îl lasă să acționeze, apoi, toarnă deasupra apă clocotită. Dar combinația de oțet și bicarbonat este mult mai eficientă când vine vorba despre curățarea și igienizarea casei. Este un amestec natural, care nu provoacă alergii. În plus, nu este toxic și este indicat mai ales acolo unde se află în preajmă persoane alergice, copii și animale de companie care nu trebuie expuse la substanțe chimice.

Ai nevoie de o jumătate de cană de bicarbonat și de o cană cu oțet. Torni bicarbonatul ușor pe scurgere, apoi torni deasupra oțetul. Vei vedea imediat cum soluția începe să acționeze, căci va bolborosi și va forma o spumă activă. Lasă soluția să acționeze câteva ore, fără să folosești chiuveta în vreun fel în tot acest răstimp. La final, toarnă apă clocotită, pentru a clăti toate reziduurile întărite pe scurgere.

Există și varianta de a turna peste bicarbonat oțet fierbinte. Unele persoane utilizează bicarbonatul amestecat cu uleiuri esențiale, cu scopul de a odoriza instalațiile sanitare pe interior și a obține un miros plăcut.

Sare și apă clocotită

Aceasta este una dintre cele mai simple soluții pentru o chiuvetă înfundată pe care o foloseau bunicile noastre. Toarnă o lingură plină de sare în scurgere și apoi toarnă apă clocotită deasupra. Sarea va dizolva impuritățile și va permite deblocarea chiuveteii.

Soluții profesionale

Soluțiile profesionale pentru eliminarea mirosurilor urâte ale chiuvetei de bucătărie se găsesc în foarte multe magazine fizice cât și în cele online. Poți alege produse pe bază de enzime, cu rolul de a acționa direct asupra depunerilor de grăsime și acumulării resturilor alimentare. Acestea sunt produse ecologice și non-toxice.

Pentru situații mai dificile, care nu au putut fi rezolvate cu ajutorul produselor naturale, soluțiile profesionale sunt întotdeauna salvarea. Acestea acționează cu putere asupra resturilor alimentare împotmolite în scurgerea chiuvetei de bucătărie. Și ajută la desfundarea acesteia și implicit la eliminarea mirosurilor neplăcute. Acestea se folosesc ținând cont de indicațiile de pe etichetă ale producătorului.

Curățarea sifonului

Deseori, murdăria, depunerile și firele de păr se adună direct în sifon. Înainte de a te apuca de curățarea acestuia, asigură-te că ai pus o găleată sau un lighean sub acesta. Mai întâi, slăbește cele două piulițe de îmbinare de pe sifon. Dacă întâmpini rezistență, utilizează o cheie pentru țevi.

Pentru a împiedica deteriorarea piulițelor, pune o lavetă între acestea și clește. Golește sifonul în găleată. Apoi, înmoaie sifonul în apă caldă cu detergent de vase și freacă-l cu o perie cu peri tari. De asemenea, poți profita de ocazie pentru a curăța și garniturile cu o perie moale. După această curățare integrală, înșurubează sifonul la loc.

Cum ții la distanță mirosurile neplăcute

În cazul în care nicio soluție nu își dovedește eficiența, este cazul, desigur, să apelezi la specialiști. Odată ce ai scăpat de marea problemă atât de supărătoare, ar fi cazul, totuși, să nu te mai confrunți cu așa ceva pe viitor. Și să previi apariția mirosurilor neplăcute care vin din chiuvetă. Cum poți face asta?

Un prim pas este să folosești o sită de protecție, care să nu mai permită resturilor alimentare, firelor de păr și altor reziduuri să ajungă în țevile de scurgere. Evită să lași grăsimi și uleiuri pe vasele din chiuvetă, care ar putea să se prelingă în scurgere. Poți să ștergi vasele cu prosoape de hârtie sau șervețele, înainte de a le lăsa în chiuvetă.

De fiecare dată când îți rămâne apă fierbinte de la un preparat, toarn-o cu încredere direct în scurgere. Nu are cum să dăuneze. Dimpotrivă, va contribui la anihilarea bacteriilor. Ai grijă să îți programezi inspecții periodice ale instalațiilor sanitare, efectuate de către specialiști.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: blockbusters.co.uk, thekitchn.com, IgienaPHS

Citește și La ce poți folosi dopurile de plută de la sticle

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton