Curiozități despre Finlanda sunt multe. Mai ales că nu este una dintre țările frecvent vizitate de români. Iar țările nordice au fost mereu învăluite, cel puțin pentru noi, într-o aură de mister. Și știm prea puține despre ele. Așa că nu ezita să culegi informații despre această ară. Poate că vei trece pe lista destinațiilor următoare și acest loc, aflând aceste curiozități despre Finlanda.
Dacă vrei să afli unele dintre cele mai interesante curiozități despre Finlanda, te afli în locul potrivit. Iar această țară nordică, situată la est de Suedia și Norvegia, este cu adevărat spectaculoasă. În ciuda vremii mohorâte, oamenii sunt foarte fericiți. Iar cafeaua pe care o poți savura aici este printre cele mai bune. Finlanda are multe de oferit, atât localnicilor, cât și vizitatorilor ei. Dar, ca să o poți înțelege și aprecia la adevărata ei valoare, trebuie să afli înainte câteva curiozități fascinante despre Finlanda.
Ce nu știai despre Finlanda
Una dintre cele mai interesante curiozități despre Finlanda este însăși limba acestui popor. Aceasta este complet diferită față de cele vorbite în celelalte țări scandinave. Deși multă lume crede că are rădăcini scandinave. Totuși, limba finlandeză aparține grupului de limbi uralice. Din acest grup fac parte aproximativ 30 de limbi, vorbite de cam 25 milioane de oameni. Cea mai apropiată limbă de finlandeză dintre limbile uralice este maghiara.
O altă chestiune mai puțin cunoscută este că suprafața Finlandei este în continuă creștere. În fiecare an, Finlanda tinde să se mărească în suprafață. Iar acest lucru se întâmplă din cauza fenomenului de încălzire globală. Ghețarii uriași, proveniți încă din era glaciară, au fost atât de grei încât au scufundat suprafața terestră în mare. Acum, topindu-se treptat, lasă din nou la suprafață tot mai mult teren.
Că tot veni vorba despre ape, e interesant de știut că Finlanda deține peste 187.000 de lacuri. Și asta se numără printre curiozități despre Finlanda. Căci acesta este motivul pentru care țara nordică mai poartă și numele de „țara celor o mie de lacuri'. Iar expresia este folosită metaforic, desigur. Căci numărul exact al lacurilor din Finlanda este uriaș. Și oricine se poate bucura aici de magia sporturilor acvatice, de peisaje amețitoare și de o atmosferă serenă. Dacă te numeri printre iubitorii apelor, atunci Finlanda este cu siguranță locul ideal de vacanță.
Mai mult decât atât, ca orice țară care își iubește natura, Finlanda are păduri maiestuoase. Peste trei sferturi din suprafața țării sunt împădurite. De aceea se și numără printre țările europene cele mai verzi. Iar în combinație cu lacurile și cu aerul curat, reprezintă cel mai bun loc pentru relaxare și tot ce presupune petrecerea timpului în natură. Totul e să lași curat în urma ta.
Acestea fiind spuse, nici nu e de mirare că Helisinki, capitala țării, deține cel mai curat aer din întreaga lume. Și-a primit pe bună dreptate titlul în topul orașelor din lume cu cel mai curat aer. Iar pădurile contribuie din plin la asta. Și poți simți aerul special imediat ce pășești în această țară.
15 curiozități despre Finlanda pe care trebuie să le cunoști
Sunt câteva lucruri cu care ar trebui să te familiarizezi înainte de a vizita Finlanda. Le poți numi și curiozități despre Finlanda. Dar sunt de fapt chestiuni interesante despre această țară. Te vor ajuta să înțelegi mai bine un stil de viață total străin, dar foarte frumos.
1.Finlanda e cea mai fericită țară din lume
Da, a primit acest titlu încă din 2020. Este vorba despre Clasamentul Mondial al Fericirii (World Happiness Report) care aparține Națiunilor Unite. Clasamentul este efectuat ținând cont de câțiva parametri importanți. Și se iau în calcul gradul de libertate, de generozitate, speranța de viață, puterea economică și multe altele. Iar Finlanda se află mereu în fruntea acestui clasament.
2.Cel mai bun sistem de educație din lume
Numai un popor educat poate evolua. Așadar, poate că tocmai acesta este și motivul pentru care finlandezii știu să fie fericiți. Chiar și studiile universitare sunt complet gratuite pentru toți locuitorii țării, dar și pentru non-europeni.
Trebuie totuși să cunoști finlandeza sau măcar suedeza pentru a le accesa și a beneficia de această oportunitate. De altflel, printre curiozități despre Finlanda se numără și faptul că toți finlandezii învață suedeza pe parcursul școlii generale. Și asta pentru că suedeza este considerată o limbă importantă, pe care e obligatoriu să o știi.
Pe de altă parte, copiii nu merg la nicio școală până nu împlinesc vârsta de șapte ani. În plus, până în clasa a opta, nu primesc note. Sistemul funcționează incredibil de bine și chiar și elevii și studenții sunt extrem de mulțumiți de el.
3.Finlandezii au dreptul la acces public
Una dintre cele mai interesante curiozități despre Finlanda constă în faptul că finlandezii beneficiază de dreptul de acces public oriunde în țară. Ei au voie să călătorească și să se aciueze oriunde în țara lor, fără nicio îngrădire. Cu alte cuvinte, pot să se stabilească o vreme în orice spațiu public. Numai cu condiția să păstreze curățenia și să protejeze mediul. Asta înseamnă că pot sta cât vor cu cortul în pădure sau în parc, pot culege flori, ciuperci și fructe pentru a se hrăni. Și își permit acest lux poate tocmai pentru că au cel mai bun sistem educațional.
4.Toți bebelușii finlandezi dorm în cutii de carton
Cât de ciudat sună asta pentru noi? Totuși, Finlanda oferă îngrijiri postnatale de top. Îngrijirile postnatale sunt excelente în Finlanda. Mamele pot sta acasă timp de un an după ce au dat naștere unui copil. Și primesc în acest timp salariul întreg și multe alte beneficii. Dacă părinții au nevoie de transportul public și sunt cu bebelușul în cărucior, aceștia nu trebuie să plătească bilet.
Dar cea mai interesantă dintre curiozități despre Finlanda abia urmează. Toți bebelușii pornesc la drum în viață în mod egal, indiferent de condiția socială a părinților. Așa se face că trusoul de nou-născut, care conține toate cele necesare, este asigurat de guvern pentru toți bebelușii. Conține inclusiv jucării și lenjerie, hăinuțe, scutece și produse de igienă.
Dar partea surpinzătoare este că acesta vine într-o cutie de carton, căptușită la bază cu o salteluță, care ține și loc de pătuț în care copiii vor dormi. Ți se pare ciudat? Ei bine, se spune că tocmai acest gest a făcut ca mortalitatea infantilă să scadă uluitor în Finlanda. Și a atins cea mai mică rată la nivel mondial. Așadar, toți copiii finlandezi au primul pătuț o cutie de carton. Și sunt fericiți!
Mai mult decât atât, copiii finlandezi sunt cei mai fericiți din lume și pentru că au de celebrat două zile de naștere. Așadar, beneficiază de două petreceri în care sunt în centrul atenției. O zi de naștere este pentru familie, iar cealaltă este cu prietenii. Mai bine nu se poate.
5.Majoritatea strănilor locuiesc în capitală
Cea mai mare parte a strănilor stabiliți în Finlanda locuiesc în Helsinki. Și includem aici și emigranții, azilanții și refugiații. Sunt naționalități din toată lumea, cu diferite culturi și tradiții. În 2020, trăiau în Finlanda peste 420.000 de oameni de altă naționalitate decât cea finlandeză.
Totuși, populația Finlandei este doar cu puțin mai numeroasă decât cea a Norvegiei. Cel puțin așa arată statisticile. La mijlocul anului 2020, trăiau în Finlanda cam 5.500.000 oameni. În același moment, populația Norvegiei era de 5.300.000.
6.Finlandezii adoră cafeaua și micul dejun
Curios sau nu, cert este că finlandezii sunt cei mai mari consumatori de cafea din lume. Și chiar asta se numără printre curiozități despre Finlanda. Cine s-ar fi gândit că tocmai în Finlanda se consumă cea mai mare cantitate de cafea din întreaga lume? Ei bine, adevărul este că un finlandez consumă, în medie, 12 kg de cafea anual. Oricât de șocant ar suna, nu e deloc mult pentru finlandezi. Spre exemplu, nici măcar opt căni pe zi nu pare mult pentru finlandezi.
Și dacă mai e ceva care să le placă finlandezilor foarte tare, atunci acesta este micul dejun. Și nu se mulțumesc doar cu ceva dulce și o cafea. Preferă un mic dejun simplu dar consistent și savuros. Acesta conține brânzeturi și unt, mezeluri sau felii din preparate reci. Dacă te pasionează dulciurile la micul dejun, cel mai dulce preparat de dimineață este terciul de ovăz cu ceva fructe deasupra.
7.Tăcerea e de aur
În vreme ce alte nații, ca și noi de altfel, adoră aglomerația și gălăgia, finlandezilor la place mult de tot liniștea. Se simt perfect confortabil învăluiți în liniște totală. Și nu simt deloc nevoia de a umple spațiul cu vorbe sau zgomote inutile și fără sens.
8.Sauna face parte din patrimoniul cultural
Finlandezii sunt înnebuniți după saună. De altfel, sunt peste două milioane de astfel de amplasamente în această țară. Se găsesc peste tot, chiar și în apartamentele personale și la sediile marilor companii. Ba chiar și Parlamentul deține una. Iar demnitarii pot dezbate chestiunile de serviciu chiar în interiorul saunei. Faptul că în Finlanda se pot atinge temperaturi extrem de scăzute face ca sauna să fie o sursă excelentă de încălzire a organismului. Așa că, ori de câte ori ți-e frig în Finlanda nu trebuie decât să intri într-o saună și să te relaxezi. Asta face toată lumea. Căci sauna este și o parte importantă a tradiției culturale, care nu va dispărea niciodată.
9.Este cel mai bun loc pentru a vedea aurora boreală
Oricine își dorește să vadă, măcar o dată în viață, aurora boreală în toată splendoarea ei, trebuie să viziteze Finlanda. Luminile spectaculoase apar de mai mult de două sute de ori pe cer, chiar deasupra Laponiei. Mulți turiști obișnuiesc să folosească acest prilej pentru momente romantice. Căci sunt clipe unice și de neuitat. Te fac să simți că lumea este cu adevărat un loc magic.
În plus, în perioada verii, în iunie și iulie, se produce fenomenul știut drept „soarele de la miezul nopții'. Este momentul când soarele nu apune, adică nu mai atinge linia orizontului. Este un fenomen unic, specific țărilor nordice.
10.Poți sta în iglu
Ca să simți cu adevărat spiritul local, renunță la cazarea într-un hotel clasic. Sau măcar alege să dormi, chiar și numai pentru o noapte, într-un iglu. Acest lucru este posibil în Finlanda. Și ar fi păcat să nu încerci o asemenea experiență. Nu e la îndemâna oricui să doarmă într-o căsuță de gheață, la -3 grade Celsius, când afară sunt -30 grade.
11.Concursurile ciudate se țin în Finlanda
Una dintre cele mai haioase curiozități despre Finlanda constă în concursurile trăsnite care au loc aici. Sunt multe competiții care nu au nimic de-a face cu sportul sau cultura generală. Dar sunt amuzante, atât pentru participanți, cât și pentru publicul spectator. Fără să aibă vreun rost în opinia unora, aceste concursuri se bucură de succes. Spre exemplu, există concursul de mimat cântatul la chitară electrică, campionate de cărat neveste, de fotbal în noroi, de aruncat telefoane mobile, de vânat țânțari și multe altele.
12.Muzica Heavy Metal e la ea acasă
Curentul Heavy Metal pare să se cam stingă în restul lumii. Nu însă și în Finlanda. Aici, există chiar și o trupă de „dinozauri” pentru copii, care îi învață pe cei mici lecții de viață prin intermediul muzicii heavy metal. Așa că nu e de mirare că micuții adoră acest gen muzical. Așadar, iubitorii acestui tip de muzică se vor simți în Finlanda ca în paradis. Cultura heavy metal se bucură de mulți adepți în Finlanda.
13.Fenomenul Angry Birds a pornit din Finlanda
Jocul cu păsările furioase care a atras milioane de oameni din toată lumea a luat naștere în Finlanda. A fost conceput de niște studenți, în 2003. De altfel, mai multe dintre jocurile pentru mobil populare au origini finlandeze. Mai ții minte „șarpele' de pe bătrânele Nokia? Ei bine, tot de la finlandezi venea. Căci oamenii din această țară sunt recunoscuți ca fiind inovatori și creativi.
14.Limba din Stăpânul inelelor e inspirată de finlandeză
Fenomenul Lord of The Rings sau Stăpânul inelelor a cucerit planeta. Iar una dintre curiozități despre Finlanda este legată de acesta. Autorul s-a inspirat pentru limba elfilor (High Elvish) din finlandeză. Și asta pentru că citise despre o legendă, cunoscută sub numele de Kalevala, populară în Finlanda. Iar asta l-a inspirat că creeze această limbă.
15.Se sărbătorește Ziua Națională a Eșecului
Finlandezii își celebrează greșelile. Și extrag învățămintele obținute în urma acestora. Așa că au ales o zi specială pentru asta și au numit-o Ziua Națională a Eșecului. Pe 13 octombrie, își sărbătoresc defectele, căderile, slăbiciunile și tot ceea ce îi trage înapoi în viață. Este un prilej extraordinar pentru ca oamenii să-și conștientizeze greșelile și să înțeleagă că nu trebuie să le repete. Mai mult, reușesc astfel să-și creeze noi traiectorii pentru un viitor mai bun.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: nomadsunweled.com,
Citește și Ce să nu faci în Egipt când mergi în vacanță