De ce apar pete albe pe ciocolată. Mai este sau nu bună pentru consum

Ciocolata este una dintre cele mai apreciate delicatese, la orice vârstă. Consistența cremoasă și gustul dulce amărui creează dependență. Și dau o stare de bine cum puține alte lucruri mai pot oferi. Numai că, la un moment dat, când desfacem ambalajul, observăm că nu mai are aspectul așteptat. Și ne grăbim să o aruncăm, fără să știm de ce apar pete albe pe ciocolată de fapt.

Grație primului explorator al lumii, Cristofor Columb, ne putem bucura azi de ceea ce savurau, încă de peste două milenii în urmă, locuitorii Americii de Sud. El a fost cel care a adus, la începutul anilor 1500, boabele de cacao în Europa. Cum plăcerea împărtaului aztec Montezuma era prea amară pentru gustul europenilor, spaniolii au contribuit la savoarea ei. Și i-au adăugat băuturii fierbinți vanilie și scorțișoară.

Desertul pe care îl adorăm cu toții azi în toate sortimentele disponibile se obține dintr-un amestec de unt și pulbere de cacao și, după caz, lapte, zahăr și arome. Este un aliment sănătos, dacă este consumată cu moderație și în variantele cu conținut ridicat de cacao. Și nu prezintă niciun risc în urma consumului chiar și la multă vreme după data expirării trecută pe ambalaj. Așa că e cazul să știi de ce apar pete albe pe ciocolată, ca să nu mai aruncă o asemenea bunătate.

Ce trebuie să știi despre ciocolată

Belgia, patria ciocolatei, este țara unde a luat naștere conceptul de ciocolată rafinată. De altfel, acolo s-au și inventat pralinele apetisante, atât de apreciate în toată lumea. Poate că este blamată ciocolata din cauza conținutului ridicat de zahăr și a consumului excesiv. Dar nu-i putem ignora virtuțile. Căci nu degeaba a fost introdusă obligatoriu în meniul soldaților americani, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Este unul dintre cele mai hrănitoare și energizante alimente, cu multe beneficii pentru sănătatea organismului uman. În special ciocolata neagră, este o adevărată bombă de antioxidanți. Contribuie la menținerea în formă optimă a sistemului cardiovascular. Stimulează memoria și concentrarea.

După cum spune celebrul medic specialist în diabet și boli de nutriție Mihaela Bilic. Ciocolata este singura sursă de polifenoli recunoscută de EFSA. „Ați auzit cu siguranță de polifenoli, acei fitonutrienți din plante cu multiple acțiuni benefice pentru organism: efect hepatoprotector, cardioprotector, vasodilatator, detoxifiant, antioxidant, antiinflamator, antimicrobian, antiviral, antibacterian, antitrombotic, anticancerigen și mulți alți anti'…'

Flavonoizii din cacao fac minuni

„Ce este interesant despre polifenoli? Faptul că nu funcționează sub formă de suplimente, ci trebuie consumați din alimente: catechine în ceaiul verde, taninuri în ceaiul negru, cafeină în cafea, curcumine în curcuma, resveratrol în vinul roșu, quercitine în ceapă și capere, indoli în varză și alte crucifere, anthocianine în fructele de pădure etc. Deși efectele lor benefice sunt incontestabile, nu există recomandări și doze zilnice obligatorii pentru niciunul dintre ele, sfatul general al nutriționiștilor fiind consumați zilnic fructe și legume'.

Cu o excepție: flavonoizii din bobul de cacao! Niciun alt polifenol nu a obținut o recunoaștere a efectului favorabil pentru sănătate, nici vinul roșu, nici ceaiul verde. EFSA (Autoritatea Europeană de Securitate Alimentară) a decis că o doză de 10g ciocolată neagră consumată în fiecare zi contribuie la o circulație normală a sângelui.

Cât înseamnă 10 g ciocolată? 2-3 pătrățele! Este nu doar autorizată, ci și recomandată. Încetați să vă simțiți vinovați că iubiți ciocolata, este un aliment-medicament ce trebuie să facă parte dintr-o dietă sănătoasă. Important: să fie neagră și în doză mică!', spune dr. Mihaela Bilic. În plus, ciocolata s-a dovedit a avea un efect neuroprotector în accidentele vasculare cerebrale de tip ischemic.

De ce apar pete albe pe ciocolată

Înainte de a afla de ce apar pete albe pe ciocolată, e important să știi cum se face acest produs delicios. De la băutura fierbinte și aromată a fost cale lungă până la batoanele, tabletele și pralinele de azi. În 1847, o companie engleză a creat un proces tehnologic de solidifiere a ciocolatei. Doi ani mai târziu, elvețianul Daniel Peter a fost primul care i-a adăugat lapte în compoziție. În prezent ciocolata cu lapte este cel mai căutat sortiment, ciocolata neagră fiind apreciată doar de 5-10% dintre consumatorii acestui produs.

La scurt timp, o nouă invenție a marcat istoria ciocolatei. Temperatura de topire mai scăzută decât cea a corpului uman a făcut din ciocolata pe care o știm azi un produs și mai savuros. Așadar, ciocolata se topește în gură și la propriu, și la figurat. Ciocolata neagră se topește la 34 – 35 grade Celsius, în timp ce pentru ciocolata cu lapte este nevoie de o temperatură mai scăzută cu câteva grade.

Așadar, de ce apar pete albe pe ciocolată? Ei bine, se pare că sunt doar pete de grăsime. Și sunt, de fapt, un defect de calitate al produsului. Petele albe de la suprafața ciocolatei apar atunci când grăsimile din ciocolată se lichefiază. Și se grupează în mase mari și vizibile care migrează la suprafața produsului.

Untul de cacao este grăsimea din bobul de cacao, care îi dă cremozitate, în vreme ce fibrele îi dau culoarea închisă intensă și aroma. Untul de cacao se topește la temperatura corpului uman, fapt ce duce la acea senzație plăcută de cremozitate la degustare. Atunci când se prepară ciocolata, specialiștii o supun unui proces de încălzire și răcire repetat, cunoscut sub denumirea de temperare. Astfel, ciocolata capătă fermitate, strălucire și finețe. Așa că de ce apar pete albe pe ciocolată poate fi și din cauza unui proces incorect de temperare.

Ce spun specialiștii

Ceea ce se vede la suprafața ciocolatei este rezultatul unei reacții chimice naturale. Specialiștii o numesc „înflorirea ciocolatei'. Pentru a afla de ce apar pete albe pe ciocolată, trebuie să știi cauza. Ciocolata se prepară din boabe de cacao fermentate și prăjite în prealabil. Asta ajută la declanșarea reacțiilor chimice care creează arome delicioase, după cum spune Nathan Kilah, chimist cercetător la Universitatea din Tasmania din Australia, în publicația The Conversation.

Iar Jason Vishnefske, ciocolatier, proprietar și cofondator al fabricii de ciocolată Santa Barbara Chocolate din California, citat de Live Science, completează: „Bobul de cacao conține aproximativ 50% unt de cacao și 50% fibre de cacao. Există două tipuri de bază de înflorire – înflorirea zahărului și înflorirea grăsimilor'. Potrivit acestuia, înflorirea ciocolatei se produce când moleculele din compoziție încep să se miște.

Înflorirea grăsimilor are loc atunci când untul de cacao migrează la suprafața ciocolatei din cauza căldurii, expunerii la lumină sau a manipulării necorespunzătoare. Drept urmare, apare o tentă albicioasă la suprafața ciocolatei sau apar doar pete albe. Pe de altă parte, „înflorirea zahărului este cauzată de depozitarea ciocolatei într-un mediu umed sau prin îndepărtarea ciocolatei rece din frigider și expunerea acesteia la aerul umed.', a adăugat Jason Vishnefske.

Totuși, în cazul în care zahărul este de vină pentru de ce apar pete albe pe ciocolată, produsul își pierde și structura netedă. Se poate observa o suprafață granuloasă sau cum s-ar spune în popor, se „zaharisește'. Dat fiind riscul de deteriorare, marile companii reduc cantitatea de unt de cacao din compoziție și adaugă inhibitori de înflorire, precum uleiurile vegetale. Dar asta nu înseamnă că ciocolata e mai bună, dimpotrivă.

Mai este bună de mâncat ciocolata pătată?

Acum că știi de ce apar pete albe pe ciocolată, nu trebuie să te mai îngrijorezi. Și nici să o arunci! Ciocolatierul Jason Vishnefske spune că „o puteți revigora cu o temperare rapidă la cuptorul cu microunde sau o puteți utiliza în produsele de copt care nu necesită structura cristalină temperată a ciocolatei solide'.

Ciocolata pătată este absolut sigură pentru consum. Chiar și după data de exprirare inscripționată pe etichetă! Ciocolata este alimentul care poate fi mâncat multă vreme după ce a expirat. Chiar dacă are pete albicioase. Multă lume o aruncă la coșul de gunoi încă de când ajunge în această etapă. Dar dr. Mihaela Bilic ne sfătuiește să o consumăm cu încredere.

„Dacă a expirat, ciocolata mai poate fi mâncată încă 2 ani. Ea, într-adevăr, nu mai arată bine. Pentru că untul acela de cacao o face albă la exterior. Dar, din punct de vedere gustativ, nu se întâmplă nimic. Nu oxidează grăsimile din ciocolată, cum oxidează uleiul. Deci, putem să mâncăm în siguranță ciocolata expirată. Bine, dacă are puțin de gust de rânced, e grăsime.', a explicat Mihaela Bilic în podcastul Cafea cu visuri.

Sursa foto: Shutterstock

Alte surse: livescience.com,

Citește și De ce e bine să mănânci mai puțină carne

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton